(FOTO) Avtomobilske zgodbe: Dan rumenega grmenja

Artur Švarc
03.12.2023 03:00

Vsaka reč se enkrat konča, pravijo. Tudi v avtomobilizmu je večkrat tako, sploh ko gre za skoraj pol stoletja staro znamko Renault Sport.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dva "žuta" renault sporta, spominka na tehnične presežke in na Renaultovo znamko, ki je več ni
Artur Švarc

Zakaj so se francoski šefi pred nekaj leti odločili, da ugasnejo oddelek Renault Sport in vse karte stavijo na hišno znamko Alpine, in ali so storili prav, bo sodila avtomobilska zgodovina. Številni mini francoski bombniki, "hot hatchi", pa serija uspehov v najvišjih kategorijah avtomobilskega tekmovanja, formuli 1. Polica za pokale alpina je (za zdaj še) prazna in zna tako ostati še nekaj časa, se pa medtem renault sport (R.S.) poslavlja v ultimativni podobi, ki ga je v zadnjem obdobju najbolj proslavila. Meganu R.S. z oznako Ultime, kar pomeni, pa saj razumete, poslednji.

Naš nekdanji novinarski kolega je pred leti prevzel družinski posel v rodnem Ljutomeru.
Artur Švarc
Megane ultime je najprej romal na dvigalo, kjer sta ga Kraljeva mehanika temeljito preučila. Takih avtov vendarle ne vidiš pogosto.
Artur Švarc
1,6-litrski motor v cliu R.S. trophy premore 162 kW (220 KM) in je bil očiščen tudi s palčko za ušesa.
Artur Švarc

Omejena serija 1976 primerkov (letnica rojstva R.S.) s številko Ultime ne prinaša nič novega, česar v preteklih letih na večji Renaultovi kombilimuzini, sploh v formi R.S., še nismo videli. Ampak forma je tista, ki daje očem blagodejni lesk, ušesom pa potem še opojno glasbo zlatih bencinskih časov. V čudoviti rumeni barvi. Megane R.S. iz naše zgodbe je res ultimativna simfonija inženi-R.S.-kih presežkov in eden od poslednjih avtov za velike otroke. In kam se z ultimativnim rumenim zmajem meganom R.S. zapeljati še zadnjič, preden odpelje v sončni zahod?

Za devetimi gorami in devetimi vodami leži vas, kjer pa živi rumeni zmajček. Tak s štirimi kolesi. Vas se imenuje Ljutomer, leži v osrčju Prlekije in tam je doma tudi naš novinarski sodelavec Boštjan "König" Kralj. Včasih je bil aktiven del naše redakcije, specializiran še za Formulo 1, potem pa je fant odrasel in se zresnil. Danes vodi Renaultov servis PSC Ljutomer in redno kaj pokomentira in občasno tudi napiše. Ker nikoli nismo dvomili o njegovem tehničnem dosegu in smislu za avtomobile, je nekega dne v njegovi zbirki pristal še eden od kultnih izdelkov renault sporta, clio R.S. iz četrte generacije (peta generacija clia ni imela R.S.). Zato sta bila izlet do tistih krajev in druženje z manjšim bratom megana R.S. povsem logična izbira, seveda z dodatkom vožnje po ovinkih čez lokalne ceste.

Tisto sobotno jutro pred nekaj tedni je ultimativni megane R.S. zarohnel iz Ljubljane proti Lotmerku. 300 konjičev v 2-litrskem turbo motorju, ki se poleg vsega še prav nemarno hudobno derejo skozi izpušno cev. Ja, malo je treba, da so veliki otroci srečni. In ko se po uri vožnje čez slovensko osrednjo žilo čez zadnje ovinke pripelješ v Ljutomer, te tam čaka cel sprejem. Filigransko športno navdahnjeni izdelki R. S. so seveda paša za oči in mana za mehanike, ki so pri našem Königu komaj čakali, da so reč dvignili na piedestal v delavnici in si ogledali vsak vijak. Tudi njihov prleški jezik je lahko za nas od drugod prava poslastica. Zabaven, poln in sočen. Seveda je pred servisom že čakal manjši clio R.S. trophy, za druženje in fotografiranje.

S Königom sva potem cel dan prebila v obsežnih debatah na temo R.S., avtomobilske (tudi Renaultove) zgodovine, formule 1 in njegovega posla. "Morda (ali pa po vsej verjetnosti) pristransko, že od malih nog kontaminirano razmišljanje. Če si otrok Renaultove družine in nadaljuješ tradicijo družinskega podjetja, pooblaščenega serviserja te francoske znamke, drugače pač ne more biti," je povedal Boštjan.

"Renault je v avtomobilskem svetu edinstvena dvoživka. Na eni strani ljudska znamka, ki so jo Slovenci vzeli za svojo predvsem zaradi novomeškega Revoza in jo povezujemo z legendarnimi katrcami, R5, R19 in tako naprej. Toda ta ljudska znamka ima tudi svojo športno plat in zgodovino. In to kakšno zgodovino: zmagovali so v reliju, na Dakarju, v formuli 1, predvsem pa so vzporedno s svojim programom ljudskih vozil v več kot 40 letih zgradili na trgu prepoznavno in cenjeno podznamko Renault Sport."

Cesta čez Jeruzalemske gorice je poslastica za take vožnje, pa ne zaradi tega, da bi morali na njih noreti.
Artur Švarc
Jeruzalemske gorice so priljubljena turistična destinacija za ljubitelje dobrega vina in hrane.
Artur Švarc

Ker je opoldansko vreme v Prlekiji napovedovalo dež iz nizkih oblakov, sva se s Königom hitro odpravila narediti vsaj nekaj fotografij. Najprej pranje obiskovalca iz Ljubljane v bližnji avtopralnici, ker je čez Trojane seveda izvedel genocid nad vsem žuželkastim življem "od tod do tja", in potem foto seansa na osrednjem trgu pred mestno hišo v Ljutomeru. Posebna rumena barva, ki jo ima samo R.S., je res paša za oči. Škoda, da (sprva) ni bilo sončnih žarkov, ker sta oba avtomobila res izjemno estetska.

"Renault sport je na trg poslal nekaj kultnih modelov in zgodbo z vseh vidikov zapeljal tako uspešno, da se je z leti oblikovala tudi skupnost zapriseženih ljubiteljev Renaultovih R.S. Se sprašujete, kako to zgleda skozi oči enega takšnih malikovalcev? To je preprosto avto, ki ga voziš, gledaš, čistiš, čutiš in spoštuješ povsem drugače kot tistega, s katerim se pripelješ v službo," razmišlja naš gospod Kralj, ki je clia R.S. trophy dobil, ko ga je staro za novo pripeljala njegova stranka, in se takoj odločil, da ga obdrži.

"Naš trophy pač ni avto za vsak dan, je zgolj za posebne priložnosti, za zgodovino in prihodnost - ko bo ob vseh hibridih in električarjih zgolj še nostalgičen spomin na tiste prave športne občutke, vključno s čudovito zvočno kuliso iz obnovljenega Akrapovičevega izpuha. Nenazadnje tudi spomin na čase, ko smo še lahko odprli pokrov motorja (pri nekaterih električnih avtomobilih to pač ni več samoumevno). In smo ga tudi z veseljem odprli in občudovali eno najbolj kompleksnih in čudovitih tehničnih stvaritev v zgodovini človeštva - motor z notranjim zgorevanjem -, preverili tekočine in ga očistili, v najbolj skritih kotičkih tudi z ušesnimi palčkami, če ni šlo drugače."

Prav ste prebrali. König je poseben lik, zelo ga imamo radi - pore okrog motorja je čistil s palčkami za ušesa. Z mestnega trga sva se podala na vožnjo čez Jeruzalemske gorice. V pokrajini, ki je ravna kot "vaservaga", je tistih nekaj kucljev z ovinki več kot dobrodošlih. Preklop voznega režima v sport meganu doda nekaj več živahnosti motorju in predvsem odpre loputo v izpušnem sistemu, ki ob odvzemu plina pošlje v okolico nekaj skorajda erotičnih vzdihljajev (pokov) štirivaljnika. Če so mišice, so pač mišice in zvok sodi zraven. Priznam, čez te griče, na katerih je takrat že posijalo pozno jesensko sonce, sem vozil prvič. Čudoviti kraji so to, s katerih se vidi daleč v vse sosednje države, griči, na katerih rastejo različne sorte vina, ki ga potem mimovozeči, v glavnem turisti (ki jih tudi takrat ni manjkalo, vključno z invazijo neke madžarske skupine), pokušajo, dokler še vidijo enoten kozarec pred sabo. Tisti simpatični ovinki med trtami so bili narejeni za avtomobile, kot sta megane in clio R.S. Ne za norenje, ampak zato, ker je največji greh take avtomobile voziti naravnost.

"Četrta generacija clia R.S. v močnejši izvedenki Trophy sicer ne sodi med tiste kultne, a je tako oblikovalsko kot tehnično še zmeraj dovolj hud avto, da njegovo restavriranje po odkupu od prejšnjega lastnika vzameš kot osebni, popoldanski projekt. Pa tudi ko dobi že povsem nov, salonski sijaj, se že najde kak razlog, da vsakodnevno narediš vsaj še en obhod okrog te čudovite silhuete, pod pokrovom katere se skriva za moj okus, sploh pa za moja zdaj že zrela leta, povsem dovolj močna 1,6-litrska zverina, preden se posvetiš družinskim radostim. Tudi sam težko razumem in sprejmem, da Renault potem, ko je zgradil tako uspešno zgodbo, svoj športni oddelek seli oziroma vrača pod znamko Alpine," meni Boštjan.

Nekdanji novinarski kolegi počnejo marsikaj. Boštjan Kralj vodi družinski Renaultov salon in servis, Marko Hanželič pa ormoško lekarno.
Artur Švarc
Megane R.S. ultime je čisto zadnja serija vozil, ki je prišla na trg pod imenom slavnega oddelka, odslej športno štafeto prevzema alpine.
Artur Švarc

Jeruzalemske gorice si delita dve občini, Ljutomer in Ormož. In tudi v Ormožu ima naša avtomobilska redakcija kakega nekdanjega člana. Marko "Speedy" Hanželič, danes šef ormoške lekarne, naju je pričakal ob bazenu, da rečemo kako o starih časih in se pomastimo s tradicionalno prleško jedjo v bližnjem bifeju, imenovano pizza. Cenim lokalne pridelovalce, da na svoj način razumejo pomen bio sokov (z vsemi posledicami naslednji dan), a sta mi oba naša Prleka rekla, da pri njih normalni ljudje pač pijejo vino, ali pa vsaj pivo, ne pa jagodni sok.

Čeprav bo ta zadnji megane R.S. ultime šel nekomu v roke, lahko tudi iz Slovenije, se za Kraljevega clia ni bati - ostal bo del hišne zbirke (Boštjan obnavlja tudi katrco furgon), ker je to avto za dušo, tehnični dragulj in utrinek iz zgodovine avtomobilizma: "A najbrž gre tudi ta odločitev o vrnitvi Alpine v korak s časom, ko se klasični atmosferci in turbaki počasi poslavljajo. A brez skrbi, dediščina se bo ohranila, tudi čez 10, 20 in 30 let bo vsake toliko časa, tam nekje za ovinkom pod Jeruzalemskimi goricami, posijalo sonce, zabobnelo in prikazal se bo tisti čudoviti, klasični, prepoznavni žuti R.S."

Sledila je le še predvečerna ležerna vožnja nazaj čez Trojane z meganom. Avto je presenetljivo udoben kljub športnemu podvozju, ima pa nekaj slovenske krvi, ker spije vse, kar lahko. O povprečni porabi ne bomo - izlet do Ljutomera in čez gorice nazaj v Ljubljano pa je vzel cel rezervoar goriva. Potegnjeno pod črto - za vse nas, ki smo se rodili z bencinom v žilah, lepo je vedeti, da je na vsakem oglu kdo, ki ti je enak. Eni zbirajo znamke, drugi kvačkajo prtičke, mi pa cenimo posebne avtomobile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta