Beli riž, slanina, kečap in pivo: Demonizirana živila, ki pregovorno veljajo za slaba, so pa v resnici dobra

17.10.2021 04:25
Slanina je eno najbolj demoniziranih hranil vseh časov. V času fobije pred nasičenimi maščobami ne more biti drugače. Kaj pa beli riž, kečap in pivo?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Prevladujoči pisci (strokovnjaki) na področju zdravja in prehranjevanja prepogosto delijo splošne nasvete o prehrani, ki so, če jih pogledamo podrobneje, posejani z nedoslednostmi, z izsledki včerajšnje znanosti, s kratkovidnostjo ali z navadnim (dvodimenzionalnim) razmišljanjem. Predstavljamo štiri živila, o katerih ponavadi pravijo, da se jih moramo izogibati, ker so slaba, a dejansko vam lahko koristijo.

​Beli riž

Če ima zdrava hrana svojo ikono, je to rjavi riž. Guruji zdrave prehrane vam bodo dejali, da je rjavi riž poln beljakovin, da vsebuje vlaknine, ki vam bodo pomagale pri dobri prebavi, in da ne dviguje krvnega sladkorja v tolikšni meri kot beli riž. Imajo sicer prav, a to so le manjše podrobnosti. Res je, rjavi riž vsebuje beljakovine, a zanemarljive količine; boljše za vas so živalske beljakovine. Vsebuje tudi vlaknine, a bo bolje, da jih dobite iz boljših virov, kot sta sadje in zelenjava. In ne nazadnje, ne zvišuje dosti krvnega sladkorja, a nihče ne poje le sklede belega riža, ampak ga jemo zraven mesa ali zelenjave ali z nekaj olja, kar vse blaži dvig krvnega sladkorja.

Obstaja pa še ena stvar pri rjavem rižu, ki ga naredi posebno problematičnega. To je prisotnost fitične kisline, spojine v riževih otrobih, v delu, ki da rjavemu rižu barvo. Fitična kislina lahko "zagrabi" in onemogoči minerale, poleg tega inhibira encime, ki jih potrebujemo za prebavo hrane. Posledica je, da je večina opevanih hranil v rjavem rižu po večini nedosegljiva za prebavo.

Zato je beli riž, kljub desetletjem slabe propagande, pogosto superiorno hranilo, še posebno za športnike in aktivne ljudi. Ojačan je s prebavljivimi vitamini in ne povzroča alergije, napihnjenosti ali katerih drugih prebavnih težav, pogosto povezanih z žitaricami na splošno.

​Kečap

Kečap že dolgo velja za nezdravo živilo, ki ga ponavadi povezujemo s hitro hrano. Vendar pa je - če najdemo vrsto brez dodanega sladkorja - precej dobra stvar.

Fitokemikalija, imenovana likopen, je antioksidant, okoli stokrat močnejši od vitamina E. Najdemo ga v paradižnikih in drugi živo rdeči zelenjavi in sadju. Na žalost pa se likopen ne absorbira dobro, če ni kuhan. Zato so procesirani paradižnikovi proizvodi, kot je kečap, najbolj biološko uporaben vir likopena.

Likopen pripomore k zmanjšanju pogostosti kapi, preprečevanju srčnih bolezni, sladkorne bolezni, osteoporoze, moške neplodnosti in raka na prostati. Poiščite kečap, narejen le iz paradižnikov, kisa, soli in začimb, in ga obilno uporabljajte. Dodajte ga k standardnim jedem, kot so burgerji, a uporabite ga tudi na jajcih in pečenem mesu, lahko ga dodate k juham in obaram.

​Slanina

Slanina je eno najbolj demoniziranih hranil vseh časov. V času fobije pred nasičenimi maščobami ne more biti drugače. A zdaj, ko vemo, da je bil strah pred nasičenimi maščobami povečini neutemeljen, je čas, da še enkrat pogledamo - v slanino.

Med hranili, ki so zares pomembna za človeško zdravje, se zelo visoko uvrščajo jetra, želodčki in druga drobovina - skupaj z določenimi zelišči in začimbami ter oreščki in semeni. Vendar pa večina ljudi ne mara okusa drobovine in skoraj nemogoče je zaužiti dovolj peteršilja, žajblja, rožmarina in timijana, da zadostimo potrebo po teh hranilih. Visoko na tej listi pa je tudi svinjina, zlasti slanina. Vsebuje namreč pretežno zdrave nasičene in mononenasičene maščobe, sestavljene večinoma iz oleinske kisline, ki jo najdemo tudi v olivnem olju. Edini opomin je, da poiščite slanino pašnih prašičev, ki so jedli normalno in zdravo hrano, ne industrijskih pomij.

​Pivo

Na pivo ponavadi gledamo kot na nesofisticiranega, škrbastega, neotesanega brata vina. Legije vinskih snobov povzdigujejo in opevajo vinsko aromo, dediščino, okus in njegove koristi za zdravje. In čeprav je večina teh kategorij subjektivna, zadnja - zdravje - ni. Pri zdravju vino nima prednosti pred pivom. Seveda, vino vsebuje polifenole, ki naj bi bili koristni za zaščito srca, a vsebuje jih tudi pivo. Edina razlika je, da so polifenoli v pivu iz ječmena in hmelja, ne iz grozdja. Vino naj bi tudi zmanjšalo incidenco krvnih strdkov, a to je verjetno zasluga alkohola.

Glede posameznih hranil ima pivo več niacina, vitaminov B5 in B12, folata, selena in silicija, medtem ko vsebuje vino več kalcija, železa, magnezija, kalija, cinka in mangana. Pivo ima manj kalorij, a to predvsem zato, ker vino vsebuje več alkohola. Največ hranilnega učinka imate od temnejših piv, ki imajo okus kruha, manj pa od bledih in vodenih različic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta