Petnajst koristnih prehranskih nasvetov: Raje kot jogurt popijte kefir

Vitja Sikošek Vitja Sikošek
23.05.2021 03:00
Nimate dovolj časa ali potrpljenja? Za vas smo zbrali petnajst praktičnih in visokoučinkovitih prehranskih nasvetov za vsak dan.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

1. V nasprotju s tem, kar so nam nekoč govorili, je ekstra deviško olivno olje, poleg tega, da je eno najbolj zdravih olj, tudi eno najbolj odpornih na vročino. To pomeni, da je najboljša izbira za cvrtje.

2. Pokovka vsebuje veliko več zdravih polifenolov kot večina zelenjave, zaradi česar je prava "zdrava hrana". Moškim pomaga tudi do boljše erekcije.

3. Za krvavo Mary z vsemi svojimi paradižnikovimi hranili je najbolj zdrava alkoholna pijača Manhattan. Narejena je iz viskija, vermuta in grenčice pijače angostura, ki so vsi bogati z eksotičnimi rastlinskimi polifenoli.

4. Jemanje le enega majhnega aspirina na dan lahko pomaga zmanjševati telesno maščobo in odganjati bolezni srca; aspirin je tudi sredstvo proti kožnemu raku in raku na črevesju.

5. Trmasto črevesje? Popijte pol litra vode takoj, ko se zbudite. To sproži tako imenovani gastrokolični refleks, ki signalizira prebavnemu traktu, da uporabi "rešilne čolne" in začne z evakuacijo.

6. Znižajte kalorije v porciji riža za do 50 odstotkov z dodajanjem čajne žličke kokosovega olja v vodo, v kateri se riž kuha. Nato dajte kuhani riž za 12 ur v hladilnik. Pogrejte in postrezite.

7. Dodajte 2 do 3 grama kakava v skodelico kave, da okrepite njene učinke na izboljšanje razpoloženja in znižate učinke, ki povzročajo tesnobo.

8. Zaužitje enega povprečno velikega korenčka na dan zmanjša možnosti za razvoj raka na prostati za polovico.

9. Ne trudite se z odstranjevanjem kože s piščanca. Koža na povprečno velikih piščančjih prsih doda le približno 50 kalorij in okoli 55 odstotkov teh je mononenasičenih - podobno kot v olivnem olju.

10. Brez zadržkov jejte jajca. Raziskava, ki je potekala v več državah in je imela 177 tisoč udeležencev, ni odkrila nobene povezave med prehranskim holesterolom, krvnimi lipidi ter boleznimi srca in ožilja na splošno. (Raziskava je temeljila na zaužitju enega jajca na dan, kar pa je vseeno zelo oddaljeno od prejšnjih priporočil le enega jajca na teden.)

11. Najboljša prehrambna navada, ki se je lahko naučite, je, da odložite vilice po vsakem grižljaju. Takšno počasno uživanje hrane omogoča, da se sprožijo hormoni za uravnavanje lakote in hitreje občutite sitost. Dovoli tudi, da se ohranja inzulinska občutljivost in da so hranila dostavljena v mišice, namesto da so naložena kot maščoba.

12. Zamrznjena sadje in zelenjava sta pogosto boljša izbira kot "sveža". Beležita le minimalno izgubo večine hranil, četudi sta v zamrzovalniku do 90 dni. V nekaterih primerih pa zamrzovanje naredi določene polifenole (antocianine) bolj dosegljive.

13. Ste naveličani zelenjave, kuhane na pari ali pripravljene v mikrovalovni pečici? Mirno in brez občutka krivde jo lahko tudi popražite. Cvrtje poveča dosegljivost njenih polifenolov v nasprotju s kuhanjem, ki znižuje polifenole v njej. Uporabite olivno olje, ker tudi to vsebuje polifenole.

14. Ne želite uporabljati statinov, zdravil za zmanjševanje holesterola v krvi? Razmislite o jemanju niacina, ki znižuje LDL-holesterol, povišuje HDL-holesterol in je ena od redkih snovi, ki znižuje lipoprotein, katerega visoki nivoji lahko potrojijo tveganje za zgodnji srčni napad.

15. Pozabite na jogurt, raje popijte kefir. Ta rahlo slana, rahlo fermentirana pijača vsebuje med 10 in 34 sevi bakterij v primerjavi z jogurtovimi 2 do 7 sevi. Nekatere raziskave pa tudi kažejo, da je za bakterije v kefirju bolj verjetno, da se za stalno naselijo v črevesju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta