Božje drevce: Miniaturno drevesce z veliko praznične simbolike

Matic Sever Matic Sever
05.12.2021 04:45

Za pridelavo številnih malih bodik v lončkih je potrebna velika zaloga materiala - primernih potaknjencev. Matične rastline morajo biti stare vsaj deset let, da razvijejo veje, ki se lahko uporabijo za kakovostne potaknjence.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Foto: Pixabay

Pixabay

Rimljani so božje drevce ali bodiko šteli za sveto drevo in so pozimi z njenimi vejami okrasili svoje hiše. To tradicijo so kasneje prevzeli kristjani in tako še dandanes uporabljamo bodike za božične dekoracije. Moderni časi pa so prinesli tudi drugačne oblike krašenja in tudi drugače bodike.

Da ne bomo prevečkrat pisali samo o krašenju in kombinacijah pa ravnanju z določenimi rastlinami, si tokrat poglejmo zanimivo zgodbo o izvoru miniaturnih različic bodik. Že dolgo so v zimskem času na prodajnih mestih na voljo zelo majcene sadike bodik. Zelo verjetno je vsaj katera od teh tudi z danskega otočka Tåsinge, kjer domuje največji gojitelj miniaturnih bodik.

V času, ko se proizvodni procesi racionalizirajo in čas pridelave oziroma gojenja okrasnih rastlin vse bolj krajša, je Niels Frantzen ubral povsem drugačno pot. Odločil se je za posebno nišo v okrasnem vrtnarstvu in začel po precej dolgem postopku gojiti miniaturna drevesca božjega drevca ali bodike.

Cesta je bila tlakovana s trnjem

Že ko je hodil v vrtnarsko šolo, si je Niels Frantzen zamislil gojiti bodike. Vendar pa je trajalo dolgo, da se je ideja uresničila. Bodika je precej težavna rastlina glede vrtnarske proizvodnje. Za pridelavo številnih malih bodik v lončkih je potrebna velika zaloga materiala - primernih potaknjencev. Matične rastline morajo biti stare vsaj deset let, da razvijejo veje, ki se lahko uporabijo za kakovostne potaknjence.

Foto: Pixabay

Pixabay

Ker se dandanes večini zdi škoda toliko časa za pridelavo neke rastlinske vrste, je konkurence malo. Poudariti velja, da je prava umetnost nabrati prave potaknjence in iz njih vzgojiti miniaturne sadike bodik. "Vendar je potrpežljivost tisto, kar resnično pomaga," pravi Niels Frantzen, ki je 22 let izpopolnjeval svojo metodo in potoval v številne države, da bi se učil in pridobival novo znanje in veščine.

Milijoni miniaturnih bodik

V njegovi drevesnici pridelajo 1,5 milijona miniaturnih rastlin Ilex aquifolium, navadne bodike, ki so na voljo od oktobra do decembra. Bodike so priljubljene rastline za božično dekoracijo po vsej Evropi, ne nazadnje tudi v južni Evropi, kjer se uporabljajo predvsem v jaslicah. Tam božje drevce ali bodiko dojemajo tudi kot duhovni simbol topline in božičnega veselja. Drevesnica goji tri sorte:

Foto: Pixabay

Pixabay

- Marstal, njihova lastna selekcija z zelenimi listi in belimi robovi,

- Blue Angel ima temno zelene liste,

- najbolj priljubljena sorta Golden Queen ima temno zelene liste z rumenimi robovi.

Od nasada do rastlinjaka

Da bi lahko proizvedel tako veliko količino miniaturnih bodik, ima Niels Frantzen pridelovalno površino na prostem na petih hektarjih, kjer so nasajeni do dva metra visoki grmi bodik, poravnani v popolnoma ravnih vrstah. Ti grmi morajo biti stari približno deset let za polno bero potaknjencev, ki morajo biti visoki približno 10,5 centimetra.

Foto: Pixabay

Pixabay

Potaknjence ročno odrežejo z grmovnic in jih nato posadijo v miniaturne lončke v rastlinjakih. Korenine se oblikujejo dolgo, do osem tednov, majhne rastline pa so krhke in zlahka odvržejo liste. Na začetku so prodali le polovico rastlin, do danes pa so proizvodni proces izboljšali in je prodajni uspeh skoraj popoln.

Kako uporabljati miniaturne božičke

Miniaturne bodike so idealne za božične okraske, kjer listi ostanejo sveži in sijoči. Nepogrešljive so tudi božične jaslice, kjer bodike lahko uporabimo kot drevesca. Božički so lepi tudi v stožcih, ki visijo ali so postavljeni v sklede.

Rastline so enostavne za nego in jih je mogoče imeti po vsej hiši, vendar ne v bližini plodov, saj lahko potem odvržejo liste. Te male okrasne grmovnice lahko uporabimo tudi za zunanje rastlinske aranžmaje, vendar miniaturne rastline verjetno ne bodo preživele zime. Ne pozabite zaliti majhnih božičkov - potem bodo lahko vzdržali do velike noči.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta