Po "božičnosti" sta si božje drevce in božična zvezda enakovredna

Matic Sever
20.12.2020 04:46
V času zimskih praznikov smo veliko notri, saj nas vreme pogosto prisili, da razen kakšnega sprehoda večji del dneva preživimo med štirimi stenami.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ker pa pri raznovrstnem krašenju posvečamo vse več pozornosti naravnim materialom in naravnemu vzdušju nasploh, k temu pristopu vsekakor lahko prištevamo tudi rastline, rezane in lončne.

Amarilis ali viteška zvezda

Ogromna čebula, ki nas očara s še večjimi cvetovi, nanizanimi na vrhu debelega golega stebla. Čeprav ji po starem še vedno rečemo amarilis iz prvotnega imena Amaryllis, jo znanstveno pravilno imenujemo Hyppeastrum. Ker se da to čebulnico siliti za cvetenje v zimskem času in se lahko čas cvetenja poljubno prilagodi tudi posameznemu mesecu, si lahko kupimo čebulice ali sami že obstoječe prilagodimo tako, da jih različno hitro prenašamo iz hladnega prostora v toplo stanovanje in si tako z njimi krasimo stanovanje od novembra do marca.

Uppphotos

V času božičnih praznikov so v ospredju številne rdeče sorte, na voljo pa so tudi bele, rožnate, zelenkaste, kremno rumene in dvobarvne. Za nakup čebulice ali sadike se splača potrošiti kakšen evro več, pri tem pa bodimo pozorni na debelost čebule. Največje namreč poženejo tudi po tri stebla z velikim številom ogromnih cvetov in ta rezultat je cenovno še vedno bolj ugoden kot tri poceni majhne čebule s po enim steblom in tremi do štirimi manjšimi cvetovi na posameznem steblu. Če pa ste pristaš rezanega cvetja, boste tudi z nakupom že enega stebla za v vazo v modernem stanovanju naredili piko na i.

Ciklama

Prava zimska klasika so ciklame, ki pa v nasprotju z večino drugih "zimskih" lončnic potrebujejo nekoliko hladnejši prostor. Tako bomo z njihovimi cvetovi obogatili zimsko vzdušje za dalj časa predvsem v hladnejšem hodniku ali predprostoru, lahko tudi v manj ogrevani spalnici.

Poskrbimo za redno zalivanje in nikar ne pretiravajmo z vodo, ta nikoli ne sme stati v podstavku. Tudi zalivamo jo pazljivo, čim manj močimo gomolj na vrhu. Najbolje je vodo naliti kar v podstavek in odvečno čez nekaj časa odliti. Seveda se marsikdo ne bo mogel upreti temu, da bi ciklamo umestil tudi v dnevno sobo ali drug topel prosto, a v tem primeru moramo računati na krajše obdobje cvetenja in večjo pazljivost pri rednosti zalivanja.

Velikocvetno različico sorte ciklame 'Phantasia' barvno dopolnjuje japonska skimija (Skimmia japonica), rdeče obarvana jesenska vresa in bršljan. Foto: Katja Urbanek
Katja Urbanek

Če ste bolj izbirčne narave ali daste veliko na podrobnosti, nekaj pozornosti namenite tudi obarvanosti listov, saj so ti od sorte do sorte različni. Nekateri imajo le nekaj sivih območij, spet drugi so skoraj v celoti srebrnosivi in tudi ti imajo pomembno vlogo pri videzu ne le rastline, ampak tudi stanovanja.

Božična zvezda

O tej najbolj božični rastlini sem se razpisal pred kratkim in tudi tu jo seveda moram omeniti. Je zvezda med lončnicami in najbolj božična izmed bujno cvetočih. Med nami so tudi ljubitelji, ki so zelo spretni ali pa imajo na srečo idealne hladnejše in svetle prostore brez prepiha, kjer jim božična zvezda ne le zelo lepo uspeva in dolgo cveti, pač pa jim jo uspe obdržati iz leta v leto. Moramo priznati, da jo večina kupi ravno za čas praznikov in jim nadomesti šopek ali nekaj šopkov, saj navadno lepo zdrži do novega leta, potem pa jo zavržejo, ker odvrže liste, so pa tudi taki, ki se je kljub vztrajni lepoti na pragu pomladi naveličajo. Naj tudi na tem mestu poudarim, da je najbolj kritično prenašanje te rastline iz cvetličarne ali vrtnarije domov. Božična zvezda ne mara prepiha in mrzlega zraka, zato mora biti dobro zavita in čim prej prenesena domov.

Katja Urbanek

Božje drevce ali bodika

Po "božičnosti" sta si božje drevce in božična zvezda enakovredna, le da zvezda ponuja bolj barvito paleto, drevce pa je zelo evropski in močan simbol božiča. Usnjati temno zeleni listi, ki se obdržijo na rastlini tudi pozimi, imajo veliko vrednost na vrtu, njene vejice pa nič kolikokrat uporabimo za praznično dekoracijo, še posebno v venčkih. Tudi rdeči okrogli plodovi naredijo svoje, a te najdemo le na oplojeni ženski rastlini.

Izidor Golob

Ker so dandanes na voljo tudi lepo goste in različno velike sadike v loncih, lahko z njo nadomestimo božično drevesce ali pa jo za dodaten in lahko tudi večletni okras postavimo na balkon. Pri izbiri smo lahko malce izbirčni, saj so na voljo različno kompaktne sorte pa tudi barva listja se razlikuje. Nekatere so izrazito temne, spet druge imajo rumene ali bele obrobe. Naj dodam še to, da je zadnja leta mogoče kupiti tudi izredno majhne sadike, visoke le nekaj centimetrov, in te se lahko uporabijo v kompleksnejših namiznih okrasitvah. Poleg tega se v cvetličarnah dobijo izredno lepe veje bodike Ilex verticillata. Veje so brez listov, a gosto posute z okroglimi rdečimi plodovi. Če izberemo šopek takih vej, je dovolj že skrbno izbrana vaza in vzdušje v stanovanju bo v hipu božično kot le kaj.

Božični kaktus

In če se še malo vrnem k bujnemu cvetju, se moram za konec ustaviti pri božičnem kaktusu, ki je zelo uveljavljena sobna rastlina že kar nekaj časa. Pri tej rastlini z znanstvenim imenom Schlumbergera truncata izstopajo nenavadno oblikovani poganjki, ki so ploščati in členjeni, opravljajo pa hkratno vlogo stebla in lista. Najbolj nas zanimajo cvetovi, ki se pojavijo ravno v času božiča. A pozor! Kaktusa ne prestavljamo v času nastajanja cvetnih popkov in pri njihovem razvoju in razpiranju, saj že manjša sprememba lahko povzroči odpadanje. Počakamo, da odcveti, in ga šele takrat prestavimo v hladnejši prostor, poleti pa ga lahko premestimo kar v senco na vrt.

Igor Napast

Stare rastline z dolgimi povešavimi poganjki so v času cvetenja naravnost veličastne in jih umeščamo v prostor ali samostojno ali v družbo zelenih sobnih rastlin. Božični kaktus je nezahtevna rastlina, pazimo le, da je ne zalijemo preveč, še posebno v času cvetenja naj bo raje bolj suha kot mokra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta