Braillova pisava: V teh šestih pikah je skrit ves svet

03.10.2021 04:51
Braillova pisava ali brajica, izum slepega Louisa Brailla, ima ključno vlogo v življenju milijonov slepih po vsem svetu, saj jim omogoča branje književnih del in študij ter stik s svetom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Braillova pisava predstavlja osnovni izobraževalni in komunikacijski proces ter posebno kulturo slepih in slabovidnih.
Foto: Reuters
Reuters

V teh šestih pikah je skrito mnogo več kot le pisava. Za slepe je v teh šestih pikah skrit ves svet. Že kot otrok lahko z brajico vstopiš v čudovit svet škratov, vil in drugih pravljičnih bitij, ki ti skozi prste burijo domišljijo, prihajajo v tvoje sanje, hkrati pa se kot vsi tvoji polnočutni vrstniki počasi spogleduješ z osnovnim znanjem in vsesplošno razgledanostjo, je o Braillovi pisavi zapisal slepi pesnik Sebastjan Kamenik.

Braillova pisava (poslovenjeno brajeva pisava ali brajica) je nedvomno eden večjih izumov v zgodovini človeštva, povsem primerljiv z izumom pisave starodavnih ljudstev. Ta je pomenila kvalitativni preskok v razvoju sodobnih civilizacij, podobno je izum Louisa Brailla za ljudi z odsotnostjo vida pomenil kvalitativni preskok v povsem nove možnosti. Danes Braillova pisava predstavlja osnovni izobraževalni in komunikacijski proces ter posebno kulturo slepih in slabovidnih.

Z ustrezno tehnologijo je mogoče brajico brati tudi na zaslonu. Foto: Feelif.com
Feelif.com

Nekoč je bila le brajeva tablica, kasneje brajev pisalni stroj, danes pa računalniški brajev zaslon in/ali knjiga, napisana v brajici, to so pripomočki, brez katerih si ljudje brez vida ne morejo predstavljati življenja. Vsi ti pripomočki temeljijo na pisavi, sestavljeni iz drobnih izboklinic, ki v različnih kombinacijah pomenijo simbole za črke, številke, ločila, note, kemijske, matematične in fizikalne simbole ... Brajica človeka brez vida spremlja domala na vsakem koraku do znanja in kasneje v življenju, je zapisano v zborniku besedil, ki je nastal ob 200. obletnici rojstva Louisa Brailla.

Dve vodoravno, tri navpično, 64 znakov

Louis Braille
Foto: Arhiv Večera
Arhiv Večera

Ta zavod je nekega dne leta 1821 obiskal francoski oficir Charles Barbier in predstavil način sporazumevanja z izbočenimi pikami in črticami, vtisnjenimi v debel papir, ki ga je razvil za prenašanje vojaških sporočil v temi. Zato ga je poimenoval nočna pisava. Skušal ga je prirediti tudi za slepe, a tako, da ni zapisoval posameznih črk, ampak glasove. Pisavo so preizkusili Braille in njegovi slepi sošolci in ugotovili, da jim sicer omogoča branje in pisanje, a da je sistem zelo zamuden in ne dovolj vsestranski. Zato je takrat še ne trinajstletni Louis sklenil sistem zapisovanja izboljšati in je temu v naslednjih treh letih posvetil vsak prosti trenutek. Odkril je način, kako zapisati vse črke abecede, vsa naglasna znamenja in ločila ter matematične simbole z uporabo le šestih pik, ki so razporejene v liku pravokotnika. V pravokotniku sta vodoravno dve piki, navpično pa tri. S to kombinacijo je mogoče narediti 64 črk in znakov. Leta 1924 je svojo pisavo prvič predstavil sošolcem.

Slovenska abeceda v Braillovi pisavi Foto: Center IRIS
Center IRIS

Leta 1827 je bila v njegovo abecedo najprej prevedena knjiga francoske slovnice, leto kasneje pa je svoj sistem razširil tudi na zapisovanje glasbe. Na ta način so slepi glasbeniki ne le brali glasbo, ampak jo lahko tudi sami skladali. Leta 1829 je izšla prva izdaja Braillove knjige Način zapisovanja besed, glasbe in preprostih pesmi z uporabo pik za slepe. To je pomenilo uradno rojstvo Braillove pisave. V uvodu je primerjal svoj izboljšani sistem s sistemom stotnika Barbiera, vseeno pa je Barbieru priznaval vse zasluge za iznajdbo pisanja s pikami.

Foto: Marko Vanovšek
Marko Vanovšek

Stroka jo je dolgo zavračala

Pomen in uporabnost nove pisave je takoj prepoznal takratni ravnatelj inštituta za slepo mladino dr. Alexandre François-René Pignier. Prizadeval si je, da bi Braillovo pisavo na šoli sprejeli kot uradni sistem, a upravni odbor se s tem ni strinjal in je vztrajal pri uporabi dotlej uveljavljenega Haüyevega sistema, ki je temeljil na izbočenih latiničnih črkah, ki so bile vtisnjene v debel papir tako, da jih je bilo mogoče otipati. Odborniki so trdili, da bi bila sprememba sistema predraga, saj bi morali natisniti nove knjige in spremeniti vse učne metode na šoli. Hkrati je tedaj prevladovalo prepričanje, da bi morali slepi uporabljati isto abecedo kot ljudje, ki vidijo, kar je bil tudi glavni razlog, da je trajalo toliko časa, preden so Braillovo pisavo mednarodno sprejeli. Šele leta 1854 je Braillova pisava postala uradna pisava slepih v Franciji, leta 1878 je bila na mednarodnem kongresu izbrana za najboljši sistem za slepe. Počasi, a vztrajno se je širila po vsem svetu.

Braille tega ni dočakal. Že pred svojim 30. rojstnim dnem je zbolel za tuberkulozo. Njegovo zdravje se je ves čas slabšalo, umrl je 6. januarja 1852, star 43 let. Pokopali so ga v rojstnem Coupvrayu, sto let kasneje, leta 1952, pa so njegovo truplo premestili v pariški Panteon.

Braillova pisava slepim in slabovidnim omogoča uporabo računalnika. Foto: Shutterstock
Shutterstock

Brajico danes uporabljajo slepi, pogosto pa tudi tisti, ki zaradi okvare vida ne zmorejo brati črnega tiska. Ima ključno vlogo v življenju milijonov slepih po vsem svetu, saj jim omogoča branje književnih del ali študij skupaj z videčimi vrstniki. Braillova pisava jim omogoča, da so v stiku s svetom in tako deležni enakih kulturnih vrednot ter možnosti za vključevanje v družbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta