Črna malina krepi ožilje in niža krvni tlak

Če želimo, da robida na domačem vrtu bogato obrodi, ji rozge ob koncu poletja prve sezone prikrajšamo za tretjino.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robide z domačega vrta, ki končajo v kozarcu kot marmelada Foto: Profimedia
Profimedia

Robido (Rubus fruticosus L.) imenujemo tudi črna malina in spada v družino rožnic. Obstaja več sto sort, gojene so tudi brez trnov. Plodove uživamo surove, zamrznjene ali jih predelamo v okusne marmelade, sokove, iz njihovih listov pa lahko pripravimo tudi čaj. Za čaj naberimo divje rastoče robidove liste.

Robidove rozge imajo dveletni rastni cikel. V prvem letu veja zraste od tri do šest metrov in razvije liste, v naslednjem letu pa zacveti, nakar se razvije skupek posamičnih plodov, združenih v modročrni jagodi. Če želimo, da robida na domačem vrtu bogato obrodi, ji rozge ob koncu poletja prve sezone prikrajšamo za tretjino, tako bo tvorila več stranskih poganjkov, ki bodo v naslednjem letu obilo cveteli in rodili. Veje, ki so obrodile, jeseni porežemo.

​Čisti kri

V naravi najdemo robido po posekah in obronkih gozdov, zapuščenih travnatih predelih in vinogradih … Spomladi, aprila in maja, nabiramo njene mlade liste in poganjke. Sušimo jih v senčnem, prepišnem prostoru. Dobro posušene hranimo v zaprtem kozarcu, da ne izgubljajo arome.

Kot na dlani je, da so dobre za zdravje. Foto: Matic Sever
Matic Sever

Listi vsebujejo veliko taninov, flavonoide, razne organske kisline, antocianidine, kombinacija teh pa jo uvršča med blaga sredstva za zmanjšanje drisk, krvavih drisk in vnetega črevesja. Pijemo jih tudi ob težavah z ranami na želodcu, hemoroidi in med močno krvavečimi menstruacijami. Razkraja sluzi in pospešuje njihovo odvajanje, čaj je koristen tudi pri belem toku. Dobro čisti kri.

​Zoper gube

Zdravilen učinek dosežemo, če čaj pijemo dalj časa. Pomemben je za nosečnice, saj mehča porodno pot. Čaj lahko pijejo tudi otroci. Robidov čaj je lahko nadomestilo pravemu čaju, liste lahko prej fermentiramo, kot so to počeli v starih časih, in tako dobimo še boljši in koristnejši približek.

Rubus fruticosus Foto: Profimedia
Profimedia
Listi robide vsebujejo veliko zdravilnih snovi. Foto: Shutterstock
Shutterstock

Robidovi izvlečki so učinkoviti tudi pri prehitrem gubanju kože, saj zmanjšujejo razgradnjo kolagenskih vlaken v koži. Zaradi adstringentnega učinka na kožo pospešuje odstranitev odmrlih celic in s tem obnovo povrhnjice. Žvečenje svežih robidovih listov deluje proti vnetju dlesni.

​Polno antioksidantov in vitaminov

V zrelih plodovih je veliko antioksidantov (po lestvici ORAC je robida uvrščena prav v vrh), vitaminov, predvsem vitamina C in folne kisline, mineralov, kot so magnezij, kalij, mangan, baker, železo, antocianov in čreslovin. Antociani povzročajo temno barvo robide in imajo spodbujevalen učinek. Krepijo ožilje in pomagajo preprečevati kapi ter nižajo pritisk. Plodovi zavirajo nastanek tumorjev in raka, za kar so odgovorni elagova kislina, kvercetin in katehin. Kalij v njih pospešuje izločanje urina.

Topel sok robid pomaga pri hripavosti. Uživajmo sveže in neškropljene robide, če želimo, da nam koristijo, še bolje pa divje rastoče. V starih zeliščarskih knjigah najdemo zapise, da so plodovi zelo primerni za ljudi, ki so nagnjeni k tvorbi sečnih kamnov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta