Ricinus za sijoče lase in daljše trepalnice

Patricija Šenekar
18.04.2021 04:25
Ricinus je že tisočletja pomembno lepotilno in zdravilno sredstvo, a z njegovo uporabo v kozmetiki naj zlasti ženske raje ne pretiravajo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot lepotilno sredstvo Foto: Shutterstock
Shutterstock

Ricinus (Ricinus communis L.) je lepa visoka enoletnica, ki jo na vrtovih gojimo predvsem kot arhitekturno rastlino in zaradi pozornost vzbujajočega videza. Gojimo ga predvsem kot okrasno rastlino, saj semena pri nas le redko dozorijo. Sejemo ga od marca do maja, na prosto pa presajamo po zadnji zmrzali. Je markanten, z velikimi zeleno-rdečimi listi. Rad ima tudi senčne predele vrta. Izvira iz vzhodne Afrike, kjer raste v tropskem do zmerno tropskem podnebju.

Seme rastline je strupeno; če ga zdrobimo in žvečimo, zaužitje le štirih semen povzroči smrt. Znaki zastrupitve se pojavijo od 18 do 24 ur po zaužitju. Nevaren je tudi za obiranje, saj ima na površini spojine, ki lahko povzročajo trajne poškodbe živčevja, zato pobiralci ricinusa v Indiji, Braziliji, na Kitajskem večkrat trpijo za škodljivimi stranskimi učinki.

Iz semen stiskajo brezbarvno do nežno rumeno ricinusovo olje. V lupini semena je prisoten ricin, alkaloid, ki pri stiskanju olja ostane v lupini, zato je njegova prisotnost v olju le majhna.

Olje v skoraj 90 odstotkih sestavljajo trigliceridi (maščobe), ki vsebujejo pomembne 12-hidroksi maščobne kisline, ricinolejsko kislino, ki ima protivnetno delovanje. Njegovo vrelišče je pri kar 313 stopinjah Celzija; je zelo polarno, s specifično maso. Zaradi te posebnosti iz njega pridobivajo veliko derivatov in ga uporabljajo pri izdelavi organskih rastlinskih gelov, tako za uporabo v kozmetiki kot v industriji pri proizvodnji maziv, v lakih, lepilih, zavornih tekočinah, pri proizvodnji hladno odporne plastike, najlona in kot surovino za nekatere farmacevtske izdelke. Veliko se uporablja tudi v živilski industriji, kot aditiv in zaviralec plesni, v sladkarijah in aromah.

Krasna okrasna rastlina Foto: Wikipedia
Wikipedia

Lepotilno sredstvo

Uporabljajo ga že tisočletja po vsem svetu, kot lepotilno sredstvo in za nekatere zdravstvene težave. Uporablja se tako notranje kot zunanje. Ker ima nizko molekularno maso ima ricinus izjemno sposobnost mehčanja in vlaženja kože, prav tako dobro prodira v kožo, spodbuja nastanek elastina in kolagena v koži ter je primeren za vse tipe kože. Učinkovit je v boju proti strijam, podočnjakom in pojavom prvih znakov staranja kože.

Deluje protivnetno, odpravlja akne, celi manjše ureznine, blaži opekline, ekceme in alergijske kožne reakcije. Pomaga tudi pri glivičnih okužbah kože.

V toplejših krajih zraste v pravcato drevo. Foto: Wikipedia
Wikipedia

V kozmetiki se pogosto uporablja kot sredstvo za vlaženje in mehčanje kože, tudi zaradi lepše mazljivosti. Uporablja se kot sredstvo za podaljševanje trepalnic, pospešuje rast las in krepi nohte.

Otroška mora

V današnji zeliščni medicini se še vedno uporablja kot laksativ, stimulativno sredstvo tankega črevesa proti zaprtju. Uporabljamo ga tedaj, ko smo poskusili v prehrano že vnesti povečano količino balastnih snovi in tekočine, a težave ostajajo. Ker je zelo gost in neprijetnega okusa, je bilo včasih ricinusovo olje prava mora mnogih otrok z zaprtjem.

Treba ga je pravilno dozirati: odrasli potrebujejo približno dve čajni žlički olja za odvajanje v nekje osmih urah, za hitrejše odvajanje pa bo treba zaužiti do največ šest žličk. Užiti ga moramo na prazen želodec.

V manjših odmerkih deluje blažilno na vnetje ledvic in mehurja. Pospešuje porod. Olje je koristno pri številnih ginekoloških težavah.

​Učinkovito odpravlja črevesne zajedavce. Pomaga pri hemoroidih. Kitajci poleg semen in listov uporabljajo še ricinusove korenine.

Opozorilo

Ricinusa nikoli ne uživamo, če imamo težave z žolčem in kakršnekoli druge težje prebavne težave. Uživanje ricinusovega olja je primerno za občasno uporabo proti zaprtju in je omejeno na največ deset dni zaporedoma. Tako kot od drugih odvajal lahko tudi od tega postanemo odvisni in ne moremo odvajati brez njega.

Ricinusova semena so zelo strupena. Foto: Wikipedia
Wikipedia

Kljub številnim dobrim in koristnim lastnostim olja v kozmetiki imam nekaj pomislekov pri prepogosti uporabi na ženski koži obraza, saj spodbuja tudi rast dlačic, velja se mu izogniti predvsem v mazilih za ustnice in šminkah, ki jih uporabljamo vsakodnevno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta