Hostni česen pomaga pri revmi, uporablja se tudi kot razkužilo

Borut Cerkvenič
16.05.2021 04:40
Navadna česnovka olajšuje izkašljevanje, pospešuje izločanje seča, pospešuje znojenje, krepi dihanje in krvni obtok, celi rane, liste pa lahko uporabimo namesto česna v solati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Navadna česnovka raste v logih in med grmovjem, na nekoliko vlažnejših mestih in pogosto v velikih količinah. Foto: Lea Dvoršak
Lea Dvoršak

Navadno česnovko (Alliaria petiolata) poznamo tudi pod domačim imenom česnovka ali hostni česen. Sodi v družino križnic. Robato, v spodnjem delu dlakavo steblo česnovke zraste v višino od 20 centimetrov pa vse do enega metra. Pritlični listi so pecljati, srčasti, z narezano napiljenim robom. Kratkopecljati listi na zgornjem delu stebla so trikotni in neenakomerno nazobčani. Od maja do julija razvija ta križnica na vrhu stoječ cvetni grozd, sestavljen iz šest milimetrov dolgih belih cvetov. Iz njih se razvijejo od tri do sedem centimetrov dolgi luski na vstran štrlečih pecljih. Ime malo upoštevane, ne dosti opazne rastline izvira iz duha po česnu, ki ga oddaja zmečkana zel.

Česnovka je divja spomladanska rastlina. Foto: Profimedia
Profimedia

Razširjena je po vsej Sloveniji in raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih gozdovih vse do nadmorske višine 1200 metrov. Najdemo jo na nekoliko vlažnejših mestih in pogosto v velikih količinah.

Zdravilne učinkovine, ki jih vsebuje, so hlapno olje, sluz, razne soli.

Stoječ cvetni grozd je sestavljen iz šest milimetrov dolgih belih cvetov. Foto: Profimedia
Profimedia

Mlade rastline, vršičke in liste nabiramo od aprila do julija, poznejše sočne poganjke pa vse do jeseni. Uporabljamo jih za juhe, prikuhe in pireje. Drobno zrezane liste lahko uporabimo namesto česna v solati. Ker so neškodljivi, jih lahko uživamo v neomejenih količinah. Uporabljamo tudi semena kot začimbo in nadomestek za gorčico.

Navadna česnovka deluje zdravilno pri revmatičnih in nevralgičnih boleznih, uporablja se kot razkužilo, olajšuje izkašljevanje, pospešuje izločanje seča, pospešuje znojenje, krepi dihanje in krvni obtok ter celi rane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta