Rukola je uporabna na veliko načinov, ne samo v solati

Borut Cerkvenič
11.04.2021 04:25
Navadna rukvica iz­vi­ra iz Sre­do­zem­lja in vzhodne Azi­je. Iz nje pripravljamo solate, juhe, namaze, čaj, iz listov delamo obkladke proti oteklinam.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rukolo lahko kombiniramo s sirom, orehi, figami in borovnicami.
Shutterstock

Navadna rukvica oziroma rukola (Eru­ca sa­ti­va, Mil­ler) je enoletna zelena rastlina iz družine kobulnic. Poznamo jo tudi pod domačimi imeni kodrasti osat, stoglavež, zaspanček.

Zra­ste od 20 do 50 cm vi­so­ko. Ima tanko vretenasto korenino, listi so lirasto pernato nacepljeni. Ruk­vi­ca ali rukola iz­vi­ra iz Sre­do­zem­lja in vzhodne Azi­je. Zahteva izrazito sončno in toplo rastišče, ki ne sme biti premokro. Najustreznejša tla so sveža rodovitna peščena in ilovnata. Liste režemo, ko rastlina zraste pet centimetrov visoko.

Gojili so jo že Rimljani. Danes raste marsikje, saj se rada z vrtov preseli tudi v naravo. Podivjano jo najdemo ob poteh, nasipih in vinogradih. Ima oster okus, včasih celo grenak. Rastlina raste kot gojena na vrtovih. Sejemo jo od marca do junija. Pri­mer­na je tudi za go­je­nje v za­bojč­kih.

Lepo uspeva tudi v lončku. S krešo in pšenico sestavlja očiševalni spomladanski trojček.
Miša Pušenjak

Med številnimi učinkovinami v rukvici najdemo vitamine C, B, E, K, provitamin A, rudninske snovi, fosfor, kalcij, kalij, magnezij, baker, natrij, železo, folno kislino, antioksidante, betakaroten, lutein in zeaksantin, alfalinolensko kislino in maščobne kisline.

Liste uporabljamo za solate in omake, čaj in obkladke, mlado zel kot dodatek k solatam, zmleto seme kot nadomestek za gorčico, iz semen stiskamo olje.

Seme rukvic deluje protibolečinsko, celotna rastlina rahlo poživlja, dobro deluje na želodec, želodčno sluznico, zlasti pri želodčnih bolečinah, deluje krepčilno. Krepi zdrave kosti in izboljšuje zdravje oči, čisti telo, krepi imunski sistem, preprečuje raka, preprečuje osteoporozo, omili sladkorno bolezen in pomaga pri hujšanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta