Bodeča neža za zdravje in napovedovanje vremena

Borut Cerkvenič
25.04.2021 04:40
Uporabljamo jo za čiščenje in boljše celjenje ran, pri trdovratnih lišajih, za odpravljanje zajedavcev v črevesju, za izpiranje ust, proti zobobolu, pri vnetju pokostnice in za obkladke.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cvetni košek doseže v premeru od 5 do 15 centimetrov in je obdan s srebrno bleščečimi, ovojkastimi listi. Foto: Natalija Jurše
Natalija Jurše

Bodeča neža ali kompava (Carlina acaulis L.) prihaja iz družine nebinovk. Poznamo jo tudi pod domačimi imeni bodič, bodoneža, kravjak, kozja potica, nežje, roža sv. Neže, vražja roža.

Je trajnica z debelo, vretenasto, rdečkasto korenino, iz katere požene zelo kratko steblo, ki nosi cvetni košek in venec pritličnih pernato nacepljenih bodičastih listov. Cvetni košek doseže v premeru od 5 do 15 centimetrov in je obdan s srebrno bleščečimi, ovojkastimi listi. Cvetovi so belkasti ali rožnati in imajo srebrn lesk.

Kratko steblo nosi cvetni košek in venec pritličnih pernato nacepljenih, bodičastih listov. Foto: Janko Rode
Janko Rode

Rastlina cveti od junija do oktobra. Razširjena je po vsej Evropi. Raste po suhih hribovskih pašnikih, po svetlih gozdovih, gmajnah in sončnih gričih. Zvečer in ob slabem vremenu prekrijejo ovojnikovi listi socvetje in zato ponekod ljudje po bodeči neži ugotavljajo, kakšno bo vreme. Nabiramo mlade liste in korenino. Korenine nabiramo jeseni, liste pa spomladi, ko so še mladi in mehki.

Med zdravilnimi učinkovinami v bodeči neži najdemo eterično olje, smole, čreslovine, inulin in fintocide.

Mlade liste lahko uporabimo v solati ali prikuhah ali kot nadomestek za krompir.

Korenino nabiramo marca in aprila, nato pa od druge polovice avgusta do novembra.

Raste po suhih hribovskih pašnikih, po svetlih gozdovih, gmajnah in sončnih gričih. Foto: Profimedia
Profimedia

Bodeča neža zavira razvoj griže, odvaja vodo, čisti črevesje in pospešuje izločanje seča, uporabljamo jo za čiščenje ran in celjenje težko celečih ran, pri trdovratnih lišajih, za odpravljanje zajedavcev v črevesju, za izpiranje ust, proti zobobolu, pri vnetju pokostnice in za obkladke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta