Da boste zdravi kot dren

Borut Cerkvenič
10.01.2021 04:10
Rumeni dren poživlja telo in zmanjšuje utrujenost.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rumeni dren je zelo trpežna vrsta grma oziroma manjšega drevesa, primeren je za žive meje. Foto: Profimedia
Profimedia

Rumeni dren (Cornus mas L.) je po domače tudi medvedovo drevo, navadni dren, dren. Je drevo ali grm, visok do šest metrov, z nasprotnimi zelenimi vejami in nasprotnimi jajčastimi listi, ki so na koncu nekoliko priostreni in celorobni. Cveti zgodaj spomladi, od februarja do aprila, še preden ozeleni. Cvetovi so majhni, rumeni, združeni v številne kobule. Iz njih se razvijejo viseči, podolgovato jajčasti koščičasti rdeči plodovi. Zreli plodovi so užitne živo rdeče drenulje. Rumeni dren raste po redkih listnatih gozdovih, mejah in grmovnatih pobočjih. Nabiramo rdeče drenulje, še preden jih opari prva slana. Sušimo jih lahko v topli pečici ali sušilniku. Posušene hranimo na suhem mestu.

Plodovi sortnih debeloplodnih drenov so v primerjavi z navadnim rumenim drenom boljše kakovosti in dajo do štirikrat več pridelka. Foto: Fajn Tim
Fajn Tim

Dren vsebuje sadne kisline, čreslovine, sladkor, sluzi, vitamine (A, B1, B2, C in E), železo, pektin, rudninske snovi ... Iz drenovih plodov lahko naredimo zelo okusno marmelado, kompot, kis, čežano, sok, sladko vino, liker, žganje, omako. Plodove hranimo v slanici, jih posušimo ali zamrznemo. Listi so užitni kot nadomestek za pravi čaj, semena pa kot nadomestek za kavo. Plodove uporabljamo zoper drisko in pri težavah s prebavo. Čaj iz plodov se uporablja pri vročičnih boleznih, čisti ledvice in mehur, pomaga pri prebavnih motnjah, tudi zbija telesno temperaturo in zaustavlja drisko. Priporočajo ga pri težavah s ščitnico, pri mrzlici in celiakiji. Poživlja telo in zmanjšuje utrujenost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta