Pri prehladu in bolečem želodcu bo prišel prav islandski lišaj

Borut Cerkvenič
06.12.2020 04:16
Uporaben v čaju, prašku, tinkturi, sirupu ali v zdravilni kopeli. Če pa smo bolni na ledvicah in mehurju, ga ne smemo uživati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Islandski lišaj (Cetraria islandica L.) je po domače tudi bohinjski mah, gorjanski mah, gorski mah, grenki mah, islandski mah, jezerski mah, planinski mah, pljučnik, pljučni mah, pljučnjak. Rastlina je steljčnica, ker nima pravih rastlinskih organov - korenine, stebla, listov. Sestavljena je iz do 10 centimetrov ali več visoke listaste tvorbe in je s kratkimi nitkastimi nepravimi koreninami pritrjena na zemljo. Na zgornji strani je rastlina zelenkasta, na spodnji strani je olivno bela, zelena ali rjava in ima svetle jamaste vdolbinice. Lišaj se lahko več mesecev preskrbuje z vodo le iz zraka. Pri nas raste po planinah, nad gozdno mejo in po visoko ležečih planinskih pašnikih. Islandski lišaj je zelo ogrožen zaradi nabiralcev.

Tudi jezerski ali planinski mah mu rečemo. Foto: Wikipedia
Wikipedia

Vsebuje sluzi, vitamin B 12, lišajev škrob, grenka lišajeva kislina, grenčina cetrarin, lihenin, sladkor, gumi, jod, kremenčevo kislino, eterično olje, železo. Predvsem na severu ga uporabljajo za prehrano, čaj, prašek, tinkturo, sirup in v kopeli. Nabiramo ga maja do septembra. Pomaga pri katarju zgornjih dihalnih poti, pomiri dražeč kašelj, blaži in mehča sluz. Uživamo ga pri vseh prehladnih boleznih, bronhialnem katarju, oslovskem kašlju, zasluzenju in pri pljučnih boleznih (slabotnih pljučih, tuberkulozi).

Cetraria islandica Foto: Wikipedia
Wikipedia

Uporabljamo ga pri veliki izgubi krvi (zaradi operacij in nesreč) in pri slabokrvnosti, saj pospešuje razmnoževanje rdečih in belih krvničk. Islandski lišaj uživamo po prebolelih ošpicah in pri izčrpanosti, po hudih nalezljivih boleznih, pri akutnih in kroničnih driskah oziroma zaprtju, pri prebavnih motnjah. Tudi pri rani na želodcu in dvanajsterniku, želodčnemu in črevesnemu katarju, zasluzenju želodca. Z njim se normalizira izločanje žolča, uravnava želodčno kislino, viša telesno odpornost, dviguje apetit, ureja prebavo. Ugodno vpliva pri sladkorni bolezni. Zunanje celi rane, primeren je za vlažne obkladke pri golši.

Opozorilo! Preveliki odmerki ali predolga uporaba islandskega lišaja lahko povzročijo razdraženost želodca in črevesja ter motnje v delovanju jeter. Če smo bolni na ledvicah in mehurju, ga ne smemo uživati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta