Granatno jabolko menda dviguje spolno moč. In še marsikaj drugega postori

Borut Cerkvenič
03.01.2021 04:25
Granatno jabolko (Punica granatum L.) je po domače tudi granatovec ali margarana.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Polna vitaminov Foto: Profimedia
Profimedia

Je od dva do štiri metre visoko debelno drevo ali grm. Veje so trnate, lubje je sivo in hrapavo. Drevo izvira iz Irana, gojili pa so ga že v starem Egiptu in drugih sredozemskih deželah. Raste tudi v Sloveniji, zlasti na Primorskem. Najbolje obrodi, če rasteta dve drevesi skupaj, v polsušnih območjih, kjer so vroča poletja in zmerne zime. Drevesa so listopadna ali pollistopadna. Drevo lahko obrodi tudi dvakrat letno. Cvetovi so oranžni ali rdeči. Cveti od maja do konca leta. Plodovi se razvijejo na brstikah, ki ostanejo rodovitne od tri do pet let. V notranjosti plodov so med grenkim rumenim gobastim tkivom številna semena, obdana s sladkim rožnatim mesom.

Punica granatum Foto: Profimedia
Profimedia

Vsako leto je priporočljivo odstraniti nekaj starega lesa, zato da drevo naslednje leto bolje rodi.

Granatno jabolko uživamo pri ledvičnem pesku in kamnih. Priporočajo ga pri prehladu, saj blaži kašelj in znižuje telesno temperaturo. Grgramo ga pri vnetju grla. Tudi zoper karies naj bi deloval. Uživamo ga pri raku na prostati, pri sladkorni bolezni, deluje proti črevesnim zajedavcem in blaži driske. Izzove menstruacijo, kadar ta izostaja. Širi žile in znižuje krvni tlak. Menda dviguje spolno moč. Ima dober vpliv na jetra in ledvice. Varoval naj bi pred kapjo. Učinkovine: vitamini B1, B2, B5, C, jabolčna kislina, sladkorji, rudninske snovi, kalij, fosfor, niacin, flavonoidi, vlaknine.

Uporabnost: osvežilne pijače, likerji, sladoled, pecivo.

Čas nabiranja: cvet nabiramo junija in julija, plodovi so zreli avgusta in septembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta