Demokracija na papirju da, digitalni razkroj ne!

25.04.2021 04:00
Svetu za digitalizacijo ne bo zmanjkalo dela.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Podpiram in pozdravljam ustanovitev tako imenovanega Strateškega sveta za digitalizacijo in vsem članom želim veliko uspešnega dela. Še posebej na tistih področjih, ki jih nezainteresirani in nehvaležni, na analogno pešačenje navajeni in do digitalnega skeptični v vsakdanjem življenju sploh opažajo in sprejemajo.

Nikoli ne veš

Dejstvo je, da je digitalizacija v zadnjem letu po sili pandemičnih razmer napredovala bolj, kot bi si to želeli celo bolj napredni in tega že od prej navajeni državljani.

Dejstvo pa je tudi, da digitalizacija ni nekaj samoumevnega in da zato prehiteva slovensko demografijo in način življenja. Pa še v tem je problem, da je digitalizacija z življenjskega, gospodinjskega stališča za nekatere samo opcija, ki nam jo oblast poskuša vsiliti. Digitalizacija je nekaj takega kot cepljenje. Lahko pride prav, ampak nikoli ne veš. Digitalizacija je v bistvu lifestyle in kot taka velja za nekaj, kar ni nujno in tudi ne vedno praktično.

Bankobus

Tako sem recimo pred kratkim zasledil na videz zabavno, skoraj smešno informacijo, ki pa je v resnici žalostna.

Kaj je mobilno bančništvo, vemo že dolgo. Toda Nova Ljubljanska banka ga je zdaj tako rekoč redefinirala. Pod lepo zvenečo in vsem razumljivo blagovno znamko NLB Bank & Go je lansirala storitev dobesedno mobilne banke. Tako se zdaj nekakšen tovornjaček, predelan v pisarniški vonvagen, vozi od enega odročnega slovenskega kraja do drugega in za ljudi, ki tega ne delajo po internetu, glumi zidano bančno poslovalnico kot nepremičnino, ki je tam pač ni.

Naj še pripomnim, da se lahko tovrstnih storitev potrebni občani o prihodih bankobusa v njihov kraj informirajo … - kako drugače kot po internetu.

Nimam veliko razumevanja za težave ljudi, ki jim narobe hodi zapiranje bančnih poslovalnic in poštnih uradov v manjših in odročnih krajih. Glede na razpršeno poseljenost Slovenije je jasno, da vsi - še sreča! - ne moremo živeti v mestih. Prosto po Mariji Antoaneti bi zato rekel, da če nimajo bančnih ali poštnih šalterjev, potem pač naj jejo mobilne aplikacije!

Največji napredek slovenskih bank je v tem, da lahko zdaj transakcijo podpišete s stylusom in dobite pildek po mailu.

Minimapice

Z odvečnim papirjem pa zasipavajo tudi tiste, ki so jim te reči bolj samoumevne. Če kdaj kupujete v Mercatorju, potem veste, da vam prodajalka sprinta najmanj dva do štiri listke, od katerih dobite enega ali dva vi sami, enega ali dva pa vestno ona sama razporedi na kupčke za evidenco trgovine. Pri vsaki taki operaciji - tiskanje, izročanje, zlaganje - izgubite kakih deset sekund.

Zadnjič mi je v neki neživilski trgovini blagajničarka sprintala spet dva papirčka in ju nazadnje celo sklamfala skupaj. (Odkar šparajo ali so kao ekološki, vam računov tudi v bolj fancy trgovinah ne dejajo več v lične kartonske mimimapice.)

In ali je mogoče že kakemu trgovcu kapnilo, da obstaja možnost, da kupec dobi zelo natančno informacijo o nakupu s kartico kot sporočilo na svoj mobilni telefon? Ali mogoče to pomeni, da digitalizirano dokazilo o plačilu v primeru reklamacije ne bi šteli za veljavno, da nam tako vztrajno turijo te slipe?

Roza knjižica

Kar zadeva digitalizacijo, sem še posebej ponosen nase, da mi je pri zadnji menjavi osebne izkaznice uspelo upravni enoti podtakniti selfi za fotografijo. Preneumno se mi je zdelo, da bi se šel slikat v fotoservis in na šalter prinesel štiri - zakaj štiri?! - zanič fotografije, na katerih se ne morem niti videti, kaj šele, da bi si bil podoben. Pa sem jih vrgel na finto.

Kaj pa drugi dokumenti? Kartica zdravstvenega zavarovanja? Vozniško dovoljenje? Jaz sem recimo še iz tistih časov, ko je bilo vozniško roza knjižica. (Zakaj niso za fante izdajali svetlo modrih?) Moje vozniško je po vseh teh letih tlačenja v denarnice nikoli dovolj velikega formata in žepe čisto pošvedrano.

Uvedba digitalnih osebnih dokumentov je po mojem utopija. Ker nisem več najmlajši, se bojim, da ne bom dočakal dneva, ko bomo imeli vse to kar v telefonu. Če pomislim, kakšne drame dela informacijska pooblaščenka zaradi veliko preprostejših in manj tveganih zadev, se to po mojem ne bo zgodilo. Pa tudi ljudje sami niso nič boljši: kakšen cirkus je bil zaradi aplikacije #OstaniZdrav in verjetno še bo zaradi digitalnega potrdila o cepljenju.

Strateškemu svetu za digitalizacijo ne bo zmanjkalo dela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.