Derbi z globo

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
19.05.2019 05:32

Kje te naj parkiram?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ne spomnim se zadetkov s tekme leta 2002, ko so galski petelini v prijateljski tekmi oskubili Prašnikarjeve kokoši z rezultatom 5:0, vem pa, da smo se iz središča Pariza dolgo cijazili proti severu do francoskega nogometnega hrama v Saint-Denisu. Ali pa Wembley; do kultnega angleškega stadiona se iz londonskega Oxford Streeta s podzemnim vlakom voziš dobro uro - v tem času se iz Ljubljane pripelješ v Maribor. Resda se nekateri veliki stadioni še vedno šopirijo sredi najbolj prometnih ulic in stanovanjskih sosesk, kot denimo madridski Santiago Bernabeu (graditi so ga začeli med drugo svetovno vojno!), a novejše športne gradnje skrbni načrtovalci urbanega okolja raje selijo na obrobje. Zaradi dostopnosti za obiskovalce od drugod in zaradi parkirišč. V Mariboru smo tudi tu zadaj. V (še ne do konca) prenovljenem Ljudskem vrtu oziroma v njegovi okolici ni dovolj parkirišč; to so vedeli, ko so ga prenavljali, a ta očitna pomanjkljivost nikogar ni zbodla.
Razumem osuplost 56 oglobljenih voznikov, ki so sobotni derbi z Olimpijo zapuščali večkratno jezni (zaradi porazne igre Maribora in za brisalec zataknjenega obvestila o kazni), ampak redarji, če bi bili žleht, bi jih lahko oglobili še desetkrat več - avtomobili so bili posejani po pločnikih, na tratah in zasebnih dovoznih poteh, kot je pač ob takšnih priložnostih. Če se z avtom lahko zapeljemo direktno v trgovino, pa se bomo zeleteli še v Zahovičevo pisarno. Moralnih zadržkov pri napačnem parkiranju v središču mesta med tekmo ni. Mi smo Maribor! Navijači ja niso krivi, da pri stadionu ni dovolj parkirišč, kaj šele garažne hiše. Z brezplačnimi avtobusi, ki so bili na voljo, se itak vozijo samo šolarji in upokojenci.
Vem, po toči je prepozno zvoniti in po bitki smo vsi generali. A general bi rekel, da bi bil nogometni stadion, zgrajen pri mariborski južni vpadnici (pri trgovskih centrih), zadetek v polno. Parkirišč bi bilo na pretek in še kakšen rentabilni gostinski lokal ali trgovinico bi zlahka stlačili v trebuh stadiona. In bi lahko stanovalci Vrbanske ceste pred derbiji, med njimi in po njih mirno spali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta