Dišeča strašnica je zelo zdravilna, moljem pa nič kaj ne diši

Borut Cerkvenič
07.11.2021 04:40
Najpogosteje raste v svetlih bukovih in mešanih gozdovih do višine 1500 metrov. Celi rane, miri krče prebavil, odpravlja vetrove ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dišeča perla Foto: Wikipedija
Wikipedija

Dišeča lakota (Galium odoratum L.) je članica družine broščevk, domača imena zanjo so dišeča perla, dišeča strašnica, prvenec, medenica, perla, prvenec, rožna perlica, perlica, prehlajenka, sirišnica, želvenica. Je nežna rastlina, visoka med 10 in 30 centimetri. V zemljo je zasidrana s plazečo tanko korenino, iz nje poženejo številna pokončna, štiriroba stebla z vretenčasto razvrščenimi suličastimi listi, v vretenu jih je navadno šest do devet. Beli cvetovi so majhni in zvezdasti, združeni v močno razrasla kobulasta socvetja. Plod je pogosto porasel z belimi, kaveljčastimi dlačicami.

Galium odoratum Foto: Profimedia
Profimedia

Cvete od maja do junija. Najpogosteje raste v svetlih bukovih in mešanih gozdovih do višine 1500 metrov. Potrebuje dobro, s hranljivimi snovmi bogato prst. Stebla - med cvetenjem - porežemo malo nad zemljo, jih povežemo v šopke in obesimo na senčen kraj, da se posušijo. Cvetočo zel nabiramo od aprila do junija.

Čisti kri

Dišeča lakota vsebuje eterično olje, maščobe, vitamin C, grenčine, barvila, kumarin, čreslovine, citronsko in katehinsko kislino, barvila ... Uporabna je zoper molje, pri opuščanju kajenja, kot začimbnica za vinsko bovlo. Uživamo jo v čaju in likerju. Praženo seme se lahko uporablja kot nadomestek za kavo oziroma kot krepčilo.

Je zelo zdravilna rastlina. Čisti kri in preprečuje njeno strjevanje. Pospešuje izločanje žolča, seča, znojenje. Celi rane, miri krče prebavil, odpravlja vetrove. Uživamo jo pri srčnih boleznih (neenakomernem srčnem utripu, srčni nervozi), pri živčnih napetostih, nespečnosti, živčnih glavobolih, migreni, histeriji. Priporočajo jo pri prebavnih težavah in pri težavah z jetri.

Opozorilo

Dišečo lakoto lahko uporabljamo le v majhnih količinah, v večjih količinah lahko poškoduje jetra. Lahko povzroči tudi notranje krvavitve. Doječe matere in nosečnice naj se izogibajo uporabi dišeče lakote.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta