Konjska griva pomaga pri angini in gripi

Borut Cerkvenič
17.10.2021 04:40
Uživamo jo tudi pri drugih vročinskih boleznih, nahodu, kašlju, kroničnem katarju, pri težavah s sinusi in bronhitisu. S konopljušo pa moramo ravnati zelo previdno, ker je tudi strupena.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z zasaditvijo jeseni cvetočih trajnic, kot so dresen, škrlatna konjska griva in okrasne trave, si popestrimo sive jesenske dni. Foto: Meta Šepic
Meta Šepic

Konjska griva (Eupatorium cannabium L.) je umeščena v družino nebinovk. Domača imena zanjo so divja meta, hudocelj, maslovka, moračnik, konopljuša ... Je do meter in pol visoka trajnica, njeno dlakavo steblo raste pokončno, pogosto je spodaj rdečkasto, zgoraj pa zelo razvejeno. Listi, pokriti z mehkimi dlačicami, so suličasti, v sredini imajo izrazit živec. Dolgi so do 14 centimetrov in rastejo nasprotno v parih. Cveti od konca julija do konca septembra. Konjska griva je precej razširjena rastlina, raste ob gorskih potokih, skalah, pašnikih, na obronkih gozda. Zel nabiramo avgusta in septembra, korenino pa oktobra in novembra. Uporabna je kot čaj, mazilo, olje, obkladek, tinktura. Vsebuje številne koristne učinkovine: grenki glikozid evpatorin, čreslovine, galsko kislino, smole, eterično olje, inulin, sladkor, rudninske snovi.

Krasno ozadje so predvsem za srednje visoke in visoke trave ali pa se pomešane med njih vključijo v zanimiv suhi mozaik. Foto: Matic Sever
Matic Sever

Pomaga pri angini in gripi, tudi pri drugih vročinskih boleznih, nahodu, kašlju, kroničnem katarju, težavah s sinusi in pri bronhitisu. Konjsko grivo uživamo proti driski, zoper motnje v jetrih, zdravi vranico in žolčnik, pomirja razdražen želodec. Žene na vodo, pospešuje potenje in deluje kot odvajalo, preganja gliste v telesu. Uporabna je pri vnetju kože in kožnih ranah, ustavlja krvavitve, pomirja luskavico, ekceme, tvore ter bakterijske in glivične bolezni.

Eupatorium cannabium Foto: Profimedia
Profimedia

Opozorilo: S konjsko grivo moramo ravnati zelo previdno, ker je tudi strupena. Med nosečnostjo in dojenjem pripravkov ne uporabljajte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta