Empire State Building: Iz depresije rekordno v nebo

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
16.05.2021 04:45
Simbol New Yorka in eno najbolj prepoznavnih zgradb na svetu, so sredi največje gospodarske krize zgradili v 410 dneh. Po otvoritvi pred 90 leti je bil še štiri desetletja najvišja stavba na svetu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi v megli in dežju prepoznavna ikona na Manhattnu Foto: Reuters
Reuters

Ni najvišji na svetu niti ne v New Yorku, a je gotovo najbolj znan. Nebotičnik Empire State Building je nepogrešljiv del silhuete Manhattna, simbol New Yorka, ameriška kulturna ikona in po vsem svetu upoštevan primerjalni kriterij višine katerekoli stavbe. Od njegove otvoritve je 1. maja minilo natanko 90 let.

Slovesno otvoritev je tedanji ameriški predsednik Herbert Hoover 1. maja 1931 izvedel kar na daljavo, v Beli hiši je pritisnil na gumb, s katerim je na nebotičniku prižgal luči. Na proslavi na Empire State Buildingu se je zbralo 350 uglednih gostov, ki pa jim je tistega dne razgled kazila megla. A veličine tedaj in še dolga desetletja zatem najvišje zgradbe na svetu to niti malo ni zmanjšalo.

​Tekma za prestiž

Ideja za gradnjo Empire State Buildinga izvira iz poznih dvajsetih letih 20. stoletja, obdobja izjemne gospodarske rasti tik pred zlomom borze ter tekmovanja Walterja Chryslerja iz korporacije Chrysler in Johna Jakoba Raskoba iz General Motorsa v tem, kateri bi lahko postavil višjo stavbo. Chrysler je že začel graditi bleščeč nebotičnik v središču Manhattna. V odgovor je Raskob zbral skupino znanih vlagateljev, vključno z nekdanjim guvernerjem New Yorka Alfredom E. Smithom, ki je za projekt izbrala arhitekturno podjetje Shreve, Lamb & Harmon. Arhitekt William Lamb naj bi se bil pri načrtu nebotičnika v obliki svinčnika zgledoval po svojem prejšnjem projektu, stavbi Reynolds v Severni Karolini, in po stolpu Carew v Cincinnatiju.

Ko je Chrysler izvedel, da bo Empire State presegel magičnih 1000 čevljev (304,8 metra), je spremenil svoje načrte in na vrh nebotičnika pritrdil konico iz nerjavečega jekla. Ob otvoritvi leta 1930 je bila Chryslerjeva zgradba s 1048 čevlji (320 metri) najvišja na svetu. A ne za dolgo. Raskob in Smith sta odgovorila s še višjo zasnovo za Empire State Building. Ko je bil ta leta 1931 dokončan, se je dvigal 1250 čevljev (381 metrov), skupaj s stolpičem in anteno pa celo 443 metrov nad ulicami osrednjega Manhattna. Do izgradnje prvega stolpa Svetovnega trgovinskega centra leta 1970 je ostal najvišja stavba na svetu.

Kljub ogromni velikosti je celoten projekt, od načrtovanja do otvoritve, trajal le 20 mesecev, sama gradnja, ki se je začela po rušenju hotela Waldorf Astoria, ki je stal na tem mestu, pa samo 410 dni, čeprav so se ZDA po zlomu borze oktobra 1929 znašle v gospodarski krizi. Gradbeniki iz podjetij Starrett Brothers in Eken so uporabili postopek montaže na tekočem traku, s čimer so jekleno konstrukcijo v nekaterih obdobjih gradili s hitrostjo štiri nadstropja in pol na teden. Vsak dan je na gradbišču delalo 3400 delavcev, ki so bili za tiste čase tudi zelo dobro plačani. Res je pet delavcev med gradnjo izgubilo življenje, a to je bilo v primerjavi z drugimi projekti podobne velikosti relativno malo. Gradnja Empire State Buildinga je bila končana pred rokom, stroški pa so bili nižji od načrtovanih. Bleščeči nebotičnik je za New York sredi najgloblje depresije, ko je bilo veliko ljudi brez dela in prihodnosti, pomenil novo upanje.

Delavci so bili za nevarno delo na višini dobro plačani. Foto: Wikipedia
Wikipedia

Z letališčem ni bilo nič

Že v osnovi je bil na vrhu Empire State Buildinga načrtovan več kot 60 metrov visok stolp. Lastniki stavbe so ga zgradili kot jambor za privezovanje cepelinov, saj so bili prepričani, da je prihodnost v čezatlantskem potovanju z zračnimi ladjami. Potniki bi iz cepelina izstopili po mostičku na prostem, se prijavili v carinskem uradu in bili sedem minut po pristanku že na ulicah Manhattna. A pristajanje na strehi se je zaradi močnega vetra v bližini stavbe kmalu izkazalo za nemogoče. Zgradba Empire State Buildinga je bila v prvi vrsti zasnovana za pisarne, vendar je bilo zaradi propada borze in začetka velike depresije leta 1931 zasedenih manj kot 25 odstotkov prodajnih površin stavbe, kar ji je prineslo vzdevek Empty (prazen) State Building. Tako je bilo še vsa trideseta leta, zato so delavcem včasih naročili, naj v višjih nadstropjih prižgejo luči, da bi ustvarili iluzijo, da so prostori zasedeni. Šele med drugo svetovno vojno je stavba končno postala donosna. Danes je vseh 257 tisoč kvadratnih metrov uporabnih površin zasedenih, v nebotičniku so sedeži nekaterih znanih podjetij, denimo Linkedina, Shutterstocka, Citizena, HNTB, Global Brands Group in Skanske.

Tek po stopnicah na vrh Empire State Buildinga
Reuters

Empire State Building je zdaj sedma najvišja stavba v New Yorku, deveta v ZDA in 49. na svetu. Pisarniški in drugi uporabni prostori segajo do 85. nadstropja. V 86. nadstropju je razgledna ploščad, nad njo pa 16-nadstropni stolp, na vrhu katerega je v 102. nadstropju še ena razgledna točka. Nad tem se dviga še 67,7 metra visoka konica, ki se konča s strelovodom, okrog nje pa so nameščeni oddajniki večine newyorških televizijskih in radijskih postaj. Da bi zmanjšali dolge vrste čakajočih, ki želijo na vrh Empire State Buildinga, so leta 2019 v 80. nadstropju odprli še eno, v celoti pokrito razgledno ploščad.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta