Novi dokazi o izvoru spomenika Stonehenge: Legenda iz 12. stoletja morda ni popolnoma izmišljena

ZUR
07.04.2021 10:00
V Walesu so odkrili velik kamniti krog, ki so ga ustvarili naši neolitski predniki, ima pa vse značilnosti, ki kažejo, da legenda iz 12. stoletja morda ni popolnoma izmišljena.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dokazi podpirajo stoletno teorijo, da so največji prazgodovinski spomenik v državi zgradili v Walesu in ga častili več sto let, preden so ga razstavili in odvlekli v Wiltshire, kjer so ga ponovno postavili. 
Reuters

Starodavni mit o znamenitem kamnitem spomeniku Stonehenge v angleškem Wiltshiru, star okrog 900 let, govori o čarovniku Merlinu, ki je moške vodil na Irsko v čarobni kamniti krog, imenovan Giants' Dance, in ga nato ponovno postavil v Angliji kot spomin na mrtve. A mit je bil zavržen - deloma tudi zato, ker ni bil natančen pri nekaterih zgodovinskih dejstvih, čeprav izvirajo kamni enega najslavnejših arheoloških najdišč na svetu iz regije Wales, ki je v času Merlina spadala pod Irsko. A zdaj so v Walesu odkrili velik kamniti krog, ki so ga ustvarili naši neolitski predniki, ima pa vse značilnosti, ki kažejo, da legenda iz 12. stoletja morda ni popolnoma izmišljena.

Njegov premer je sto deset metrov in je enak jarku pri 225 kilometrov oddaljenem spomeniku Stonehenge, oba pa sta naravnana na poletni solsticij. Našli so tudi več zakopanih lukenj v obrisu kroga, njihovo obliko pa je mogoče povezati s stebri pri Stonehengeu. Arheologi so odkrili, da ima eden od njih v osnovi podtis, ki se ujema z nenavadnim prerezom modrega kamna spomenika Stonehenge - "kot ključ s ključavnico", trdijo britanski raziskovalci. Mike Parker Pearson, profesor kasnejše britanske prazgodovine na Univerzitetnem kolidžu v Londonu, je ob tem odkritju za Guardian povedal: "Stonehenge raziskujem že dvajset let in to je res nekaj najbolj vznemirljivega, kar smo kadarkoli odkrili."

Modri kamni iz Walesa

Dokazi podpirajo stoletno teorijo, da so največji prazgodovinski spomenik v državi zgradili v Walesu in ga častili več sto let, preden so ga razstavili in odvlekli v Wiltshire, kjer so ga ponovno postavili. Geoffrey Monmouthski je v svojem delu Zgodovina britanskih kraljev populariziral legendo o kralju Arthurju in pisal o ogromnih modrih kamnih, kar velja tako za mit kot zgodovinsko dejstvo. Parker Pearson je ob tem pojasnil, da je v tem zapisu morda "drobno zrno" resnice: "Mamljivo je verjeti, da smo morda pravkar našli tisto, kar je Geoffrey Monmouthski imenoval Giants' Dance." Po najnovejših izsledkih, ki bodo še podrobneje predstavljeni v reviji Antiquity, veliki peščenjaki in modri kamni iz Stonehengea izhajajo iz Walesa. Tako obstaja možnost, da so jih antični graditelji premaknili od tam, ko jo njihova družba migrirala proti Salisburyju v Angliji.

Pred stoletjem je geolog Herbert Thomas ugotovil, da doleritni kamni v Stonehengeu izvirajo iz hribovja Preseli v okrožju Pembrokshire, kjer so, kot je domneval, prvotno oblikovali kamniti krog. Novoodkriti krog, eden največjih, ki so jih kadarkoli zgradili v Veliki Britaniji, je od kamnolomov na tem območju, kjer so pridobivali modre kamne, preden so jih pred približno 5000 leti odnesli, oddaljen več kot 220 kilometrov.

Raziskali vsako možno najdišče

Leta 2015 je ekipa pod vodenjem Parkerja Pearsona odkrila več vdolbin v skalnatih izboklinah s podobnimi kamni. Zoglenele ostanke lupin lešnika z ognjišč neolitskih kamnolomcev so umestili v čas 3300 let pred našim štetjem. Parker Pearson je bil takrat prepričan, da je nekje v bližini kamnolomov prvi Stonehenge in da je tisto, kar vidimo v Stonehengeu, ponovno postavljen prvotni spomenik.

Zdaj je navdušen: "Kako drugače razložiti, da kamni izvirajo iz kamnolomov, oddaljenih 140 kilometrov zračne linije? Zdelo se mi je, da mora obstajati kamniti krog." Parker Pearson je s svojo ekipo arheologov, študentov in prostovoljcev več let raziskal vsako možno najdišče v hribovju Preseli - a to je bilo, kot bi iskali iglo v kozolcu. Da bi videli nevidno, so uporabili najnaprednejše znanstvene tehnike, vendar jim v tleh okoli mesta Waun Mawn ni uspelo najti ničesar. Toda teorija se je kljub temu izkazala za pravilno. Parker Pearson se ji ni hotel odpovedati in se je zatekel k preizkušenemu kopanju okoli teh monolitov.

"Imeli smo srečo, ker so v tem krogu ostali še štirje kamni. Če bi jih takrat odpeljali v Wiltshire, kjer danes stoji Stonehenge, nikoli ne bi našli lukenj kroga." Kisla tla so uničila skoraj vse organske snovi, ki bi jih lahko datirali z ogljikom. Toda lahko so analizirali sledi starodavne sončne svetlobe v tleh in določili verjeten čas gradnje - okrog leta 3300 pred našim štetjem, kar je končno potrdilo v zgodovini izgubljeno skrivnost spomenika Stonehenge. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta