(FOTO in VIDEO) Na Portugalskem odprli najdaljši viseči most za pešce na svetu

Gr.G.
04.05.2021 14:28
Pred dokončanjem mostu 516 Arouca je za najdaljši viseči most na svetu za pešce veljal švicarski Charles Kuonen.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

516 Arouca se imenuje najdaljši viseči most za pešce na svetu, ki so ga pred nekaj dnevi za javnost odprli v kraju Arouca, približno eno uro vožnje južno od mesta Porto na Portugalskem. Gre za zadnjo pridobitev geološkega parka Arouca, ki ga radi obiskujejo ljubitelji ekstremnih športov, pišejo tuji mediji. 

Viseči most je dolg 516 metrov, od tod tudi poimenovanje, pod njim pa v globini 176 metrov teče reka Paiva, na katero imajo sprehajalci zahvaljujoč mrežastemu prozornemu dnu lep pogled. Prav tako si lahko oči pasejo na slapovih Aguieiras, medtem ko hodijo z enega konca mostu na drugega. Z enega hriba na drugega. 

Reuters
Reuters

Za pol kilometra dolgo pot večina potrebuje približno 10 minut. Viseči most je izdelan v tibetanskem stilu, poroča CNN, držita pa ga jeklenici in dva ogromna stolpa v obliki črke V. Ograja je izdelana iz toge mreže, pohodni del pa sestavlja 127 štiri metre dolgih modulov. 

Most so oblikovali v studiu Itecons, gradili so ga tri leta, konstrukcijo pa zaključili julija lani. "Cilj mostu je privabiti pozornost različnih vrst ljudi: ljubiteljev inženiringa, narave in takšnih, ki imajo radi ekstremne izkušnje," je dejal predstavnik lokalne skupnosti.

Reuters

Pred dokončanjem mostu 516 Arouca je za najdaljši viseči most na svetu za pešce veljal švicarski Charles Kuonen, ki so ga odprli leta 2017 in v dolžino meri nekaj manj kot pol kilometra, natančneje 494 metrov. S tega mostu se ponuja čudovit pogled na vrhove Matterhorn, Weisshorn in Bernske Alpe.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta