(FOTO) Avtomobili v vojni in miru na evropskem vzhodu

Janez Kovačič Janez Kovačič
27.02.2022 04:45

Tako kot je ruska politična, gospodarska in predvsem vojaška moč povsem neprimerljiva z ukrajinsko, gre tudi primerjava obeh avtomobilskih trgov v občutno korist tistega, ki ga kreirajo v Moskvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kia sportage je bil lani najbolje prodajani novi avtomobil na ukrajinskem trgu. Upoštevaje še posel z drugimi športnimi terenci, je očitno, da je v tem pogledu ukrajinski avtomobilski trg v evropskem trendu.
Tovarna

Medtem ko na evropskem vzhodu preigravajo pravo in ne literarno varianto vojne in miru, si nasproti stojita tudi ruski in ukrajinski avtomobilski trg in dogajanje na teh dveh prostorih. Za Rusijo, ki je evropska vsaj do Urala, velja, da je doživela zvezdni tržni trenutek leta 2013, potem je šlo precej navzdol. Največja država na obli v avtomobilskem pogledu ni nekaj, kar bi bilo mogoče primerjati z Evropsko unijo, morda le z nekaterimi njenimi največjimi trgi. Še manj bi bila ustrezna primerjava z ZDA, s Kitajsko vsekakor ne. Ukrajina pa je kljub prostorski velikosti in številčnosti dokaz, da avtomobilska pločevina ni na seznamu tamkajšnjih prioritet. Ni se čuditi.

V Ukrajini, ki šteje med petdeset največjih držav na obli in ima skoraj 42 milijonov prebivalcev, kar pomeni, da bi bila v tem pogledu v EU med največjimi, so lani prodali malenkost več kot 103 tisoč novih avtomobilov. Skromno in zgolj za ponazoritev - lani si je novi avtomobil pri nas omislilo 53.988 tisoč ljudi, pri čemer velja, da je bila rast v primerjavi z letom prej zelo pičla (plus 0,6 odstotka) in da leto 2021 v tem pogledu seveda ni bilo nekaj izjemnega - kot marsikje.

Dacia duster je avto, ki lani ni bil uspešen zgolj v državah EU, pač pa tudi v Ukrajini.
Tovarna

Ukrajina: perspektiven trg v perspektivi

Na ukrajinskem trgu, ki ga avtomobilske tovarne gotovo štejejo za perspektivnega, vsaj upoštevaje število prebivalcev, so si največje tržne deleže vzele japonske, korejske in seveda evropske avtomobilske hiše. Po drugi strani je tudi tam opazno veliko navdušenje nad različnimi športnimi terenci/križanci, kar pomeni, da je Ukrajina sledi evropski smeri oziroma trendu, ki je zadnja leta značilen tako rekoč za vse evropske avtomobilske trge. Lanske številke kažejo tudi velika mesečna nihanja v prodaji, kar utegne biti povezano s splošnimi političnimi okoliščinami oziroma odnosi na relaciji Kijev-Moskva. Aprila lani je posel s pločevino poskočil za visokih 174 odstotkov, medtem ko je bil skok decembra zgolj sedemodstoten. In zadnji lanski mesec je bil že v znamenju rastoče napetosti med državama, ki sta bili nekoč sestavna dela Sovjetske zveze.

Med avtomobilskimi tovarnami je bila lani v Ukrajini najuspešnejša japonska Toyota s skupno prodajo nekaj več kot 15 tisoč avtomobilov. To je bilo za solidnih 14 odstotkov več kot leta 2020. Dokaj pričakovano je bil znotraj Toyotine modelske ponudbe najbolj uspešen športni terenec RAV-4. Zanj se je lani odločilo 6066 Ukrajincev, vendar ni bil najbolje prodajani avtomobil na ukrajinskem trgu. Lovorika je šlo drugi tovarni in drugemu avtomobilu.

Med rabljenimi avtomobili je bil lani v Ukrajini zelo priljubljen pri nas že zdavnaj pozabljeni daewoo lanos. Lani so uvozili oziroma je lastnika zamenjalo nekaj manj kot milijon rabljenih avtomobilov.
Tovarna

To, da sta Ukrajina in Romunija sosedi in da prva nima omembe vredne avtomobilske industrije, verjetno ne more biti najpomembnejše pri dejstvu, da je bil pri Ukrajincih lani zelo dobro sprejet Dacijin športnoterenski duster. Dacia tam sicer nastopa pod pokrovom lastniškega Renaulta, ki je s skupno prodajo 13.475 vozil komaj kaj zaostal za Toyoto. Dusterja si je lani omislilo 5600 Ukrajincev. So pa bili z lanskim poslom na tem trgu gotovo zadovoljni pri južnokorejski Kii, ki je sicer prodala manj kot zgoraj omenjeni Renault oziroma Dacia (nekaj več kot devet tisoč avtomobilov), vendar je bilo to za krepkih 50 odstotkov več kot leto prej. Toliko bolj so lahko zadovoljni z dejstvom, da je bil njihov sportage daleč najbolje prodajani avtomobil, saj si ga je omislilo natanko 7124 Ukrajincev. V tem pregledu ni mogoče spregledati češka Škode, ki ima na tem trgu - tako kot na skoraj vseh srednje- in vzhodnoevropskih - dolgo tradicijo in je tudi med tistimi, ki se jim je lani posrečilo prodati več kot 6000 avtomobilov, kar je spodobno oziroma 22-odstotno povečanje glede na leto 2020. In seveda - lovorika najbolje prodajane škode na tem prostoru med Poljsko in Rusijo (in še kom) je šla kodiaqu (1628 vozil), ki je seveda športni terenec. Sicer pa so bili lani med nekaj večjimi prodajalci avtomobilov še Nissan, Hyundai, Mitsubishi, pa kitajski Chery, tudi Volkswagen, Suzuki ipd.

Rusija: povprečno in z velikimi razlikami

Seveda so vse te številke povsem drugačne v Rusiji, kar seveda ne more biti kakšno izjemno presenečenje, saj je potencial tega prostora bistveno večji v skoraj vseh pogledih. Je pa ruski avtomobilski trg poznal precej boljše čase, kot so bili lani ali predlani. Tako so leta 2013 tam prodali 2,92 milijona avtomobilov, kar pomeni, da se je ruski trg uvrščal med deset največjih na obli in bil v primerjavi z EU takoj za nemškim. Toda od tedaj je šlo znova predvsem navzdol, kar potrjujejo tudi lanske številke. Za novi avtomobil se je namreč odločilo 1,57 milijona Rusov, kar je bilo sicer za 2,2 odstotka več kot leto prej. Ker pa tam zraven štejejo tudi posel z lahkimi gospodarskimi vozili (LGV), kar je sem in tja praksa tudi pri nekaterih avtomobilskih tovarnah oziroma trgih, je skupna prodaja dosegla 1,67 milijona vozil oziroma je bilo povečanje nekaj bolj znosno - 4,3-odstotno. Kljub temu pa še vedno velja: nekatere avtomobilske tovarne, ki imajo v svojem programu izjemno drage in zmogljive avtomobile, si ves ta čas manejo roke, pa naj gre za Rolls-Royce, Bentley, Porsche, Ferrari, Lamborghini ali pa recimo Mercedesov AMG in podobne. Razkorak med tistim, kar si lahko omisli večina, in onim, kar je dosegljivo zgolj nekaterim, je v Rusiji skoraj neverjeten.

Vesta, ki prihaja iz ruske tovarne AvtoVAZ, je bila v vrhu prodajanih osebnih avtomobilov na ruskem trgu.
Tovarna

Seveda pa so bili lani ruski avtomobilski trg in z njim kupci deležni enakih težav kot drugje v Evropi in Aziji. Pomanjkanje sestavnih delov je podaljšalo čakalne roke oziroma vrste, pri čemer so - kako opazno - nekaj na boljšem tisti, ki lahko zavijejo v trgovine z najdražjo avtomobilsko pločevino. Koliko, če sploh, so na te kupce vplivale že obstoječe sankcije, ki si jih je Moskva prislužila z zavzetjem Krima, je seveda zanimivo vprašanje. So bila pa lani opazna in seveda občutna ter za posel neprijetna velika nihanja v posameznih mesecih oziroma trimesečjih, kar je primerljivo z Ukrajino. Tako je v prvih treh mesecih prodaja padla za skoraj deset odstotkov, v drugem zrasla za nič manj kot 103,6 odstotka, v zadnjih dveh pa končala v negativnem (minus 15,6 in 19,5 odstotka).

Ko gre za največje in najuspešnejše, si je dokaj pričakovano največji tržni delež odrezala domača tovarna AvtoVAZ. To je velika korporacija, ki pa je sestavni del francoskega Renaulta in je zato pridevnik domač nekoliko varljiv. Njen tržni delež je bil 2,1-odstoten, kar je dokaj skromno, kajti za domačo tovarno je domači trg daleč najpomembnejši. Je pa res, da je imela v svoji ponudbi vesto (113 tisoč vozil), najbolje prodajani avtomobil na ruskih prostranstvih in s tem avto, ki ga pri nas praktično ne poznamo. Močna je tudi korejska Kia (dvoodstotni tržni delež), nekaj skromnejši je bil Hyundai, sicer lastnik Kie, v tej družbi s skoraj enakim deležem je bil še Renault.

Kia rio, avto, ki se vozi tudi po slovenskih cestah, se je lani zelo dobro odrezala na ruskem avtomobilskem prostoru. Kia je uspešna na obeh straneh meje - na ukrajinski in ruski.
Tovarna
Bolj ali manj se ve, da je Rusija ne glede na vse tako rekoč obljubljena dežela za tovarne, ki imajo v svojem programu najdražje/najzmogljivejše avtomobile. Najbolj ali skoraj najbolj na očeh so razkošni in izjemno dragi športni terenci, kar je glede na nekatere okoliščine povsem razumljivo.
Daimler Ag

Med pomembnejšimi igralci so bili še Toyota pa pričakovano tudi Škoda, Nissan ipd. Za konec še o dveh tržnih zmagovalcih lanskega ruskega trga. Vesto smo že omenili, za njo se je uvrstila granta, ki prav tako nastaja v tovarni AvtoVAZ (111 tisoč vozil), Kijinega ria, avto, ki se vozi tudi po slovenskih cestah, pa je domov lani odpeljalo dobrih 82 tisoč Rusov. In seveda - ni podatka, kako so prodajali avtomobilski prestiž, tako značilen in tudi opazen predvsem na ulicah največjih ruskih mest.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta