(FOTO) Dubaj, mesto rekordov, kljub vročini privlači množice, saj Expo 2020 še zdaleč ni edina zanimivost

31.10.2021 04:50
Svetovna razstava Expo 2020 naj bi v Dubaj v Združenih arabskih emiratih privabila 27 milijonov obiskovalcev z vsega sveta. To pa še zdaleč ni edina zanimivost, ki jo mesto ponuja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zeleni slovenski paviljon na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju Foto: Gregor Grosman
Gregor Grosman

Povsem mirno smo se v zgodnjih jutranjih urah po pristanku na dubajskem letališču DXB skupaj s preostalimi več kot 200 potniki, s katerimi smo pripotovali iz Istanbula, sprehodili do sprejemnih mest za PCR-testiranje. Kljub temu da smo imeli še veljaven PCR-test iz Slovenije, se palčki v nos nismo mogli izogniti. Vsi smo morali na test, saj to zahtevajo od potnikov, ki pripotujejo iz določenih držav. Turčija je med njimi, Slovenija ne. Če boste torej v Dubaj leteli direktno iz Ljubljane z letalsko družbo FlyDubai, dodatni test ne bo potreben. A ker se pogoji za vstop (in izstop) nenehno spreminjajo, bodo morda v času vašega obiska veljali drugačna pravila in zahteve.

Nekoliko smo se bali, da bo treba na rezultate testiranja čakati na letališču, a oblasti zahtevajo, da turisti ostanejo v hotelu ali najeti nastanitvi, kjer se v primeru pozitivnega rezultata izolirajo. Če je test negativen, kot je bil v našem primeru, se lahko raziskovanje Dubaja začne. Mimogrede, v Združenih arabskih emiratih je z dvema odmerkoma cepljenih več kot 81 odstotkov prebivalcev, v zadnjih sedmih dneh pa so zaznali šest okužb s covidom-19. Kljub temu je v javnosti treba nositi masko, tudi na prostem, kljub 40 stopinjam Celzija.

Povezljivost za dobrodošlico

Potni list, prosim. Snemite masko in poglejte v kamero. Ustaljen postopek po zaključenem testiranju na dubajskem letališču DXB, skozi katero je v prvi polovici letošnjega leta potovalo 10,6 milijona potnikov. Sicer bistveno manj kot pred pandemijo, a zaradi do marca 2022 trajajoče svetovne razstave Expo 2020 in novembrskega Dubai Airshowa 2021 največje mesto Emiratov pričakuje še več turistov. Šef letališča Paul Griffiths je konec septembra previdno napovedal, da bi se lahko stanje normaliziralo šele leta 2025. Pred pandemijo, leta 2019, je letališče DXB sprejelo 86,4 milijona potnikov.

Šestpasovna avtocesta skozi Dubaj Foto: Gregor Grosman
Gregor Grosman

Presenečenje ob prihodu je bil prejem brezplačne SIM-kartice s sicer "zgolj" 1 GB podatkov, a podarjenemu konju se ne gleda v zobe. Dubaj velja za mesto, kjer je mogoče povsod najti in se povezati na kakšno brezplačno brezžično omrežje, nakupovalno središče Dubai Mall se denimo hvali z najhitrejšim javnim WiFi-omrežjem na svetu, kljub temu pa ne škodi imeti dostop do interneta tudi na poti, če bi na primer želeli naročiti taksi. Ko smo že pri prevozih s taksiji - za razliko od marsikatere druge turistične destinacije zaradi vožnje s taksijem ne boste obubožali, splača pa mesto raziskovati tudi z metrojem. Ta pokriva številne mestne znamenitosti, med njimi tudi leta 2010 dokončano in z 828 metri najvišjo stavbo na svetu Burj Khalifo, mestne oblasti pa so za potrebe Expa zgradile tudi končno postajo metroja, kamor vas bo do osrednjega vhoda na svetovno razstavo pripeljala rdeča linija.

Druga kultura, druge navade

Ko boste za ustrezno vozovnico odšteli zahtevani znesek dirhamov, nikar ne storite napake, ki je nas stala jeznih pogledov in izgona iz rožnatega vagona. Baje bi si lahko prislužili celo denarno kazen, smo pozneje izvedeli. Zaradi preprečevanja spolnih napadov v javnem prevozu imajo v Dubaju namreč poseben oddelek, celoten vagon, namenjen zgolj ženskam in otrokom. Običajno je to prvi ali zadnji vagon, odvisno od smeri potovanja. Seveda je to jasno označeno, tudi v angleščini zapisano v rožnatem traku, a ko se človeku mudi na vlak, ni pozoren na takšna opozorila. Sploh, ker pri nas česa takšnega ne poznamo. Seveda so nas ženske nemudoma opozorile na napako in umaknili smo se v drugi vagon. Ker je vlak avtonomen, se prav iz ženskega vagona na poti proti severu odpira čudovit razgled na obris mesta.

Na metroju v Dubaju je v en vagon dovoljeno vstopati le ženskam in otrokom. Foto: Gregor Grosman
Gregor Grosman

Okroglih sto dirhamov ali preračunano okoli 25 evrov znaša kazen, če je potnik v sektorju, v katerega ne sodi. Enako visoka kazen je predpisana za potnike, ki se na metroju prehranjujejo ali kaj popijejo. Kdor povzroča kakršnokoli nelagodje drugim potnikom, ga doleti enaka kazen, prav tako, če na sedež v vlaku posadi noge ali na vlak vzame domačo žival. Tudi to je prepovedano. Dvakrat višja kazen čaka tiste, ki bi umazali vlak, v vagonu odvrgli smeti ali kadili, 500 dirhamov globe pa grozi tistim, ki bi na vlak ali samo na železniško postajo prinesli alkoholno pijačo.

Postaje futurističnega videza so sicer arhitekturne lepotice, vse enotnega videza, praktične in funkcionalne, seveda v celoti klimatizirane. Prekrite so z velikimi steklenimi površinami in ploščami zlate barve. Večji del trase metroja poteka vzporedno s šestpasovno avtocesto Sheikh Zayed Road, ki je glavna in najdaljša ulica Emiratov, dolga 55 kilometrov. Ker gre za nadzemno linijo, imajo potniki zagotovljen pogled na številne stolpnice, poslovne in stanovanjske, na obeh straneh ceste.

Postaja metroja Foto: Gregor Grosman
Gregor Grosman

Šest mesecev svetovne razstave

Številni bodo do konca marca prišli na Expo. V Emiratih pričakujejo v šestih mesecih razstave skupno 27 milijonov obiskovalcev, ki si bodo lahko ogledali paviljone 192 sodelujočih držav. A en dan ne bo dovolj za ogled vseh okrožij. Prizorišče je namreč razdeljeno na trajnostno okrožje, v tem je tudi slovenski paviljon, ter okrožji mobilnosti in priložnosti. Če vas bo zamikalo, da bi med sprehodom po vročini sneli masko, tega nikar ne storite, če boste v svoji bližini opazili robota. Mehanični redar se namreč vozi po prizorišču in obiskovalce opozarja na obveznost uporabe maske.

Robot nadzira upoštevanje odloka o uporabi mask in opozarja obiskovalce. Foto: Gregor Grosman
Gregor Grosman

Veliko paviljonov je klimatiziranih, zato smo še toliko raje zavili v njih. Če dovolite nasvet, obiščite Švicarje in izkoristite njihovo mokro ohladitev. Preko šob namreč škropijo vodo v prostor, ki predstavlja vzpon na Alpe. Voda je sicer osrednji element predstavitve številnih držav. Glede na to, da je prizorišče Expa na robu puščave, je skoraj čudežno na vsakem koraku videti zelene rastline. Zelena je tudi zunanjost slovenskega paviljona, ki ponazarja gozd. Po obodu objekta iz lesene konstrukcije so namreč namestili rastlinje, ki ga ves čas ustrezno hladijo in vlažijo.

Mesto rekordov

V Združenih arabskih emiratih se zelo zavzemajo za doseganje prepoznavnosti, tudi s pomočjo postavljanja najrazličnejših svetovnih rekordov. Najvišjo stolpnico Burj Khalifo smo že omenili. Na razgledno ploščad v 124. nadstropju obiskovalce zapelje najhitrejše dvigalo na svetu, ki se dviga s hitrostjo 10 metrov na sekundo in cilj doseže v natančno eni minuti. Burj Khalifa si lasti sicer kar sedem svetovnih rekordov. Med drugim je tudi najvišja prosto stoječa struktura na svetu, ima največje število nadstropij, najvišje ležečo razgledno ploščad in dvigalo z največjo potovalno razdaljo. Stolpnica, pod katero se turisti v večernem času vsako polno uro navdušujejo tudi nad spektakularnim vodnim šovom, je zgrajena iz 110 tisoč ton betona in 55 tisoč ton jekla. Vrh zgradbe, na kateri je med gradnjo sočasno delalo dvanajst tisoč delavcev, je sicer mogoče videti z razdalje 95 kilometrov.

Pogled na Dubaj z najvišje stavbe na svetu Burj Khalife. Razgledna ploščad je v 124. nadstropju. Foto: Gregor Grosman
Gregor Grosman

Največja, rekordno velika umetna fontana, je sicer v nakupovalnem in jedilnem predelu The Pointe na Palm Jumeirah. Med predstavo voda brizga kar 105 metrov visoko. Višina zaznamuje tudi najvišji hotel na svetu, 356 metrov visoki Gevora Hotel s štirimi zvezdicami in 75 nadstropji, ki stoji ob osrednji cesti Sheikh Zayed Road. Gostje lahko prenočijo najvišje v 71. nadstropju.

Med turistične atrakcije sodi nedvomno še obisk Dubajskega muzeja pa nakupovalnih središč Mall of the Emirates ali Dubai Mall in z njim povezanega akvarija. Vplivneži in ljubitelji fotografije bodo izkoristili kakšno plažo za privlačne počitniške fotografije. Zelo pogost motiv v ozadju je luksuzni hotel v obliki napetega jadra - Burj Al Arab. V njem lahko za prenočitev brez težav odštejete več kot 13 tisoč evrov. Tu so še vodna parka Wild Wadi in Aquaventure z Aquacondo, najdaljšim toboganom na svetu. Resort Ski Dubai je dobro izolirano smučišče na površini 22.500 kvadratnih metrov, ki lahko dnevno sprejme 1500 ljubiteljev zimskih radosti in v katerem hranijo 6000 ton snega.

Kamele na plaži in v ozadju Ain Dubai, največje panoramsko kolo na svetu, ki so ga odprli 21. oktobra in z višine 210 metrov ponuja čudovit razgled. Foto: Gregor Grosman
Gregor Grosman

Povsem sveža atrakcija je nedavno odprti najgloblji bazen na svetu Deep Dive Dubai, v katerem je na globini do 60 metrov potopljeno mesto, ki ga lahko raziskujejo potapljači. V bazenu, ki je oblikovan kot velikanska ostriga, za čistočo 14 milijonov litrov vode skrbi poseben filtracijski sistem, ki vsakih šest ur vso količino vode filtrira skozi vulkanske kamnine in filtre, ki jih je razvila ameriška vesoljska agencija Nasa. Od 21. oktobra naprej je mogoče obiskati Ain Dubai, največje panoramsko kolo na svetu, ki stoji na otoku Bluewaters in z višine 210 metrov ponuja čudovit razgled na nebotičnike.

Nafta in turizem

Rekordno dobra je lahko tudi hrana. Kulinarično se je mogoče razvajati v številnih restavracijah, poseben čar pa ima večerja v puščavi. Za kratek pobeg od poplave nebotičnikov se v kombinaciji s safarijem predvsem pari in skupine odločajo za puščavsko avanturo. Kamele je sicer mogoče videti tudi na plaži, v puščavi so seveda nepogrešljivo transportno sredstvo. Ker se sorazmerno hitro stemni, je v odsotnosti umetnih luči mogoče opazovati zvezde, nekateri organizatorji izletov tako za svoje goste uredijo celo tradicionalne beduinske tabore, po puščavi pa je zelo veliko taborov, v katerih je mogoče večerjati in tudi prespati. Gre za precej bolj razkošno izkušnjo v primerjavi z življenjem na tem območju pred 50 leti, ko so se Združeni arabski emirati šele začeli razvijati - 2. decembra 1971 se je namreč sedem emiratov združilo v skupno državo, k razvitosti pa sta pripomogla tekoče zlato in turizem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta