(FOTO) Ko movano postane vsestranski bivalni kombi, za katerega zadostuje izpit B-kategorije

Peter Pirkovič
18.08.2024 02:00

Na skoraj tri tisoč kilometrov dolgem potovanju se je Oplov kombi, predelan v bivalnik, več kot odlično izkazal. Pri njem navdušijo izkoriščenost prostora, enostavno upravljanje in dimenzijska prilagodljivost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V najdaljši različici Oplovega kombija je s predelavo nastalo 13 m2 veliko bivališče.
Peter Pirkovič

Tako imenovani avtodomarski vani so postali čedalje bolj priljubljeni pri novih kupcih in podjetjih, ki te mobilne hiške oddajajo. Deloma zaradi cen, a bolj kot to izpostavljam dejstvo, da je prav tak tip avtodoma morda najboljša vstopnica za začetnike, ki si želijo nekoliko drugačnega oddiha. Zelo dobri mojstri v tem poslu so pri podjetju Mega Tekstil iz Slovenske Bistrice, kjer se pohvalijo z dolgo tradicijo v izdelavi elastičnih trakov in zadrg, v zadnjem času pa so se specializirali tudi v razvoj avtodomov pod blagovno znamko Mega Mobil. V ponudbi so omejeni le na predelavo kombijev, kar pomeni, da so za načrtovanje bivalnega prostora na voljo le dimenzije karoserije.

V našem primeru je osnovo predstavljal aktualni opel movano z oznakami L4 H2. V dolžino kombi meri 6,35 metra, širok je dobra dva metra, visok pa nekaj več kot dva metra in pol. Pri končni višini je bilo treba upoštevati še dejstvo, da je imel ta vgrajeno zunanjo enoto klimatske naprave, kar prinese še nekaj dodatnih centimetrov (skupna višina 2,66 metra), a kljub temu sem prevozil večino mestnih vpadnic oziroma brez večjih težav vstopal v kampe. Italija je raj za raziskovanje in odkrivanje različnih znamenitosti, zato smo bivalnega movana usmerili na avtocesto proti jugu. Cilj je bil obisk Apulije in Bazilikate. Opremljen z 2,2-litrskim dizelskim štirivaljnikom s 121 kilovati moči in s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, ki je moč prenašal na sprednji kolesni par (ta ima možnost naknadne vgradnje pogona 4x4), je Oplov velikan z lahkoto premagoval avtocestno omrežje. Potovalna hitrost se je večino časa gibala med 115 in 120 km/h, povprečna poraba pa je bila nekaj več kot 10,5 litra. Nenazadnje, movano v taki obliki tehta občutno več kot tri tone, če so v njem štirje potniki, vsa prtljaga in vsaj deloma napolnjen rezervoar za čisto oziroma odpadno vodo. Pri teži je treba biti previden, saj je dovoljena meja za vozniški izpit B-kategorije 3500 kilogramov in policisti tu in tam izvajajo kontrole meritev teže avtodomarjev.

Pod glavnim ležiščem je še manjše zasilno ležišče.
Peter Pirkovič
Voznikovo okolje je skoraj tako, kot smo ga navajeni iz osebnih avtomobilov, paziti je treba le na kar konkretne dimenzije vozila.
Peter Pirkovič

Na avtocestah sem imel večino časa vključen tempomat, a ta ni bil radarski, zaradi česar je treba biti zelo pozoren na promet pred seboj. Ta dodatek sem res zelo pogrešal, a dobra plat je ta, da je aktivni tempomat kot tudi številna druga kopica varnostnih asistenc na voljo v prenovljenem movanu, ki smo ga na trg pospremili pred kratkim. Pri izbiri avtodoma je pametno dodati še nekaj več denarja in izbrati Garminov komunikacijski sistem z 8-palčnim zaslonom, ki ima vgrajeno zelo natančno in prilagodljivo navigacijo. Namreč, prednost te je, da sem v nastavitve vpisal dimenzije avtodoma, kar je bila podlaga za izbiro pravih poti, kjer ni ozkih cestic, makadamskih poti ali nizkih nadvozov. Včasih je bila pot v mestih morda nekoliko daljša od tiste, ki smo jo vpisali v Googlov zemljevid na telefonu. In prav ta te lahko hitro pripelje v past. Ta isti zaslon prenaša tudi sliko kamere z roba strehe na zadnjem delu, ki zajema rahlo premajhen kot vidnega polja.

Počutje za volanom je zelo dobro, saj zato poskrbijo udobni pilotski sedeži, ki z obeh strani nudijo nastavljivo oporo za roke, obenem pa so ti tudi vrtljivi, ko je avtodom v mirovanju. Ta se lahko v nekaj potezah spremeni v jedilnico ali v prostor za počitek. Najbolj navdušen sem bil nad dejstvom, da je notranji bivalni del tako zelo dobro izkoriščen, lahkotno funkcionalen in nenazadnje zelo dobro osvetljen z LED-sijalkami. Izbira materialov je nadpovprečno dobra. Na več mestih (stene, vrata, sedeži in strop) je opaziti brušeno usnje, ki je prijetno na otip.

Na visokem nivoju je tudi končna izdelava, saj med vožnjo ni slišati nikakršnih zvokov izbranega materiala. Trinajst kvadratnih metrov je velika bivalna površina. V zadnjem delu je vgrajena elektronsko dvižna in zložljiva postelja (dolžina 2,01 m in širina 1,91 m), pod njo pa modularno dodatno ležišče s širino 90 centimetrov in dolžino 1,8 metra. Kot nekakšen bunker, ki je bil otrokoma še posebno všeč. Obe ležišči je bilo mogoče v celoti odstraniti in v tem delu ustvariti prostor za nekoliko večji tovor – kolesa. V spodnjem delu ob straneh je urejen prostor za odlaganje manjših stvari, potrebnih za kampiranje, hkrati pa je v tem delu prostor za dve jeklenki, velik baterijski akumulator in celotno elektronsko živčevje tega avtodoma.

Movano mega sport ni tipičen avtodom kot nadgradnja na šasiji, ampak predelava že obstoječega kombija.
Peter Pirkovič
Čeprav so sanitarije zelo kompaktne, so povsem funkcionalne, dovolj velik je tudi rezervoar za čisto in odpadno vodo.
Peter Pirkovič

V zgornjem spalnem delu ne primanjkuje manjših omaric za osebne stvari, pa tudi ne številnih USB-vhodov za polnjenje prenosnih naprav. Kuhinjski del je najbolj izkoriščen prostor v celotnem avtodomu. Tako pravi nežnejša predstavnica družine, ki je vsak dan potovanja skrbela za prehrano. Ta del je opremljen s štedilnikom z dvema vžigalnikoma, poleg je urejeno majhno pomivalno korito z integrirano pipo, vse to pa je prekrito s steklenim pokrovom. Leseni kuhinjski del ima dodatno še pet predalov, podaljšek delovnega pulta, ob njem pa še zelo uporaben 90-litrski hladilnik, pod katerim se je skrival dodaten predal tudi v vlogi stopnice za lažji dostop do glavnega ležišča. Kopalnica je dimenzijam kombija primerno velika. V njej je združen tuš, ki se ga med uporabo lahko loči z akrilnimi steklenimi vrati od školjke in izvlečnega umivalnika. Rezervoar vode meri 90 litrov in je dodatno opremljen s potisno črpalko, da ima ta ob uporabi konstanten tlak. Posoda za odpadno vodo je še nekoliko večja in meri 100 litrov, izčrpavanje pa je prav tako preprosto. Zgolj pritisk na gumb za aktivacijo črpalke in vodni curek je usmerjen v mesto za zbiranje odpadne vode. Količino vode, napolnjenost baterijskega akumulatorja, vklop osvetlitve notranjosti, naklon avtodoma in delovanje različnih sistemov je mogoče upravljati preko osrednjega Schaudtovega nadzornega sistema.

Na jugovzhodnem delu Italije so prelepe peščene plaže, ki sploh niso natrpane.
Peter Pirkovič
Matera v Basilicati je slikovito mestece nedaleč od "podplata" italijanskega škornja, tu so posneli kar nekaj filmov.
Peter Pirkovič

Mega Mobilov sport 640 je že osnovi tudi primerno izoliran, a da je ta uporaben v vseh letnih časih, omogočata plinska pečica (z 10-litrsko posodo za toplo vodo) in stropna klimatska naprava, ki prostor ohladi v nekaj trenutkih. Slednja deluje le, ko je avtodom priključen na zunanji tok. Tega smo dodobra izkoriščali v kampu v bližini jezera Varano na polotoku Gargano, ki velja za nekakšen začetek Apulije in kjer so za moj okus najlepše peščene plaže brez pretiranega vrveža ljudi. Ko se boste potepali v tistih koncih, priporočam obvezen postanek še v mestih Vieste, Alberobello, Ostuni in Matera, kjer so v starem delu mesta (Sassi di Matera) pred časom posneli uvodne kadre zadnje Bondove akcije. To je le nekaj skromnih predlogov, kaj početi v tistih koncih. Če je časa dovolj, odkrivanja lepot ne zmanjka v tem delu Italije. V tistih nekaj dneh smo prevozili kar nekaj kilometrov po tamkajšnjih cestah in dobra plat tega počitniškega kombija je, da z njim lahko brez težav zapeljemo bližje mestnim središčem. In ne samo to. Tudi takrat, ko smo prenočevali v kampih, smo potrebovali le dobrih deset minut dela in prilagajanja za postavitev. Po tistem, ko sem v idealen vodoravni položaj postavil vozilo, sem voznikov del prekril z zatemnitvenimi roloji, v nekaj potezah postavil še zunanjo elektronsko krmiljeno tendo Truma in poiskal bližnjo električno vtičnico.

Počitniški kombi se je izkazal za izjemno učinkovitega, saj je s svojimi dimenzijami okreten, v potniškem delu pa razkošen za dva potnika. V mojem primeru tudi za štiri potnike, saj sta najmlajši dve uporabljali skupno spodnje ležišče. Ko potegnemo črto pod vsem, pa je vendarle treba priznati, da takšen bivalni kombi ni poceni. Cena testnega je denimo okroglih 90 tisočakov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta