(FOTO) Slovenska premiera: Prenovljeni VW golf

Peter Pirkovič
30.06.2024 02:25

Visok jubilej nekoč najbolj prodajanega avtomobila. Golf je star petdeset let. In prav ta mejnik se sovpada z vmesno prenovo, ki je za ta avto in v taki obliki morda zadnja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Slovenijo je pripeljal prenovljeni golf osme generacije.
Peter Pirkovič

Danes so prodajni trendi drugačni, zato golf in vsi njegovi tekmeci, ki jih je vsako leto manj, ne predstavljajo več tako vplivnega segmenta. V najboljših letih je golf v Sloveniji na letni ravni beležil 2800 prodanih primerkov, kar se danes zdi popolnoma nepredstavljivo. Predstavniki nemške znamke za naš trg načrtujejo, da bi letos lahko na ceste poslali okrog 600 primerkov golfa v kombilimuzinski verziji, k temu pa je treba dodati še nekaj karavanskih golfov, ki je tudi že naprodaj.

In kaj ločuje prenovljenega golfa 8.5 od tistega, ki smo ga v novi osmi generaciji prvič videli v letu 2019? Namenili so mu nekaj novih zunanjih barv, novo ponudbo platišč, rahlo spremenjena sta sprednji in zadnji odbijač, sprednji žarometi imajo zdaj na voljo matrično tehnologijo LED, daleč najbolj opazni spremembi na zunaj pa sta osvetljen logotip spredaj in nova grafika zadnjih luči. V notranjosti so opazni novi dekorativni elementi, volan je vnovič deležen fizičnih stikal, novi so tudi digitalni merilniki in, kar je najbolj pomembno, prenovljen je infozabavni sistem (MIB4) z osrednjim prostostoječim zaslonom, ki ima zdaj osvetljene drsnike za upravljanje glasnosti. V golfu je zdaj na voljo tudi izboljšano glasovno upravljanje, ki je povezano z umetno inteligenco ChatGPT.

Med kozmetičnimi spremembami je tudi nova grafika zadnjih luči.
Peter Pirkovič
Notranjost je že nekaj časa v celoti digitalizirana.
Peter Pirkovič

Nekaj sprememb je opaznih tudi pri seznamu pogonov. Iz ponudbe so umaknili litrski trivaljni TSI z 88 kW, namesto njega je zdaj tu 1,5-litrski TSI s 85 oziroma 110 kilovati. Oba sta na voljo tudi z oznako eTSI, ki motorju prinaša elektrifikacijo v obliki 48-voltnega blagega hibrida. Motorju strežeta ali 6-stopenjski ročni menjalnik ali avtomatizirani 7-stopenjski DSG. Pri bencinsko gnanem golfu jeseni v ponudbo dodajo še dvolitrski TSI s 150 kilovati in štirikolesnim pogonom, medtem ko je dvolitrski štirivaljnik s 195 kW (265 KM) rezerviran za izvedbo GTI. Prav tako jeseni začenjajo sprejemati še naročila za navito izvedbo znamke Golf R, ki je na voljo tudi kot karavan, poganja pa ga dvolitrski TSI z 245 kilovati moči in s pogonom na vsa štiri kolesa.

Veliko stavijo tudi na drugo vrsto elektrificiranih pogonov, zato že čez dober mesec dni začenjajo s prodajo golfa kot priključnega hibrida. Namesto 1.4 TSI je zdaj tu 1,5-litrski štirivaljnik, ki pa ima še vedno šest- in ne sedemstopenjski DSG, sistemska moč tega pa znaša 150 kW (204 KM). Večja je tudi baterija, ta ima zdaj namesto 10,6 kWh skoraj enkrat večjo kapaciteto, 19,7 kWh, in je enaka kot pri tiguanu in passatu. Obljublja doseg vsaj 100 kilometrov samo električne vožnje. Z možnostjo hitrega polnjenja je tako priključna moč do 50 kWh. Golf z oznako eHybrid bo na voljo le kot kombilimuzina. Kar se tiče motorne palete, na voljo (bo)sta tudi dva dizla – dvolitrski TDI s 85 in 110 kilovati moči.

Prenovljeni infozabavni sistem MIB4 ima osvetljene drsnike in podporo umetne inteligence ChatGPT pri glasovnem upravljanju.
Peter Pirkovič
Kje so časi prestavne ročice z "golf" žogico? Ostaja le še selektor in gumb parkirne zavore.
Peter Pirkovič

Leta 2019, ko smo na slovenske ceste pospremili golfa osme generacije, je najcenejši stal nekaj manj kot 20 tisočakov. Danes začetna cena prenovljenega znaša 24.230 evrov, ki jo je možno dodatno znižati z nakupom preko financiranja - za 1500 evrov. Karavan je v povprečju za 500 evrov dražji od kombilimuzine. Poleg treh znanih paketov opreme (Life, Style in R-Line) so v ponudbo uvrstili tudi posebno serijo znamke Golf 50 let, ki se ponaša z bogato serijsko opremo in s številnimi oznakami visokega jubileja. Takšen stane nekaj manj kot 30 tisoč evrov. Cene za ostale izvedbe se bodo dopolnjevale tekom letošnjega leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta