(FOTO) Kraljevski praznik klobukov in konjev

Denis Živčec Denis Živčec
02.07.2023 03:00

Ni ga bolj britanskega dogodka, kot so konjske dirke Royal Ascot, na katerih velja strog modni protokol, sploh če želite komolce drgniti s plemiči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bolj britansko ne gre. Princ William s cilindrom in princesa Kate v drzni kreaciji hiše Alexander McQueen
Profimedia

Eden od razlogov, zakaj se skoraj ves svet tako navdušuje nad Britanci, je njihova brezpogojna zavezanost tradiciji. In ena najbolj žlahtnih, elegantnih in prestižnih je zagotovo konjska dirka Royal Ascot, ki otoško in drugo elito vsako leto zbere na sproščenem druženju, katerega najbolj prepoznavni znak so klobuki, pompozno okrašeni, domiselni, ekstravagantni in tako zelo britanski. Vsak obiskovalec ima le eno željo - priti čim bližje članom kraljeve družine in z njimi izmenjati kakšno besedo. Royal Ascot poteka vsako leto v tretjem tednu junija. Nagradni sklad za zmagovalce konjskih dirk je neverjetnih 8,6 milijona funtov. V petih dneh se odvije 35 konjskih dirk. Leta 2012 so uvedli nova modna pravila, ki določajo, da v kraljevi loži, od koder je dirko nekoč spremljala kraljica Elizabeta II., danes pa kralj Karel III. in kraljica Camilla, ni več dovoljeno naglavno okrasje, ki pokriva manj kot deset centimetrov glave. Če se kdo slučajno pojavi neprimerno oblečen, so na obešalnikih pred vhodom na voljo telovniki, kravate, rute in drugi kosi oblačil.

Najtežje pričakovana gosta sta bila seveda novi britanski kralj Karel in kraljica Camilla. Klobuk je malce spominjal na njenega poročnega.
Profimedia

Obvezna jutranja sprehajalna toaleta

Pravila so neizprosna. "Klobuke je treba nositi. Naglavno okrasje s podlago, ki je široka najmanj deset centimetrov, pa je sprejemljivo kot alternativa. Ženske morajo nositi krila spodobne dolžine, ki segajo tik nad koleni - ali so daljša. Moški morajo nositi črno ali sivo obleko s telovnikom in kravato, črn ali siv cilinder in črne čevlje," piše. Če smo še bolj podrobni, lahko moški nosijo le črno ali sivo sprehajalno opravo (tako imenovana jutranja ali sprehajalna toaleta vključuje suknjič, ki ima na spodnjem delu raven rez - v nasprotju s frakom, ki je del večerne toalete -, telovnik in hlače s črtami) z obveznim klobukom. Pravila zunaj kraljeve lože so nekoliko manj stroga, a morajo ženske kljub temu nositi klobuk, obleke brez naramnic ali odkrita ramena pa so prepovedana. Moški morajo priti oblečeni v obleko in kravato.

Tribune ob hipodromu so razdeljene na tri dele, od katerih je najprestižnejši kraljevi (tako imenovani Royal enclosure), kjer se navadno oglasijo najpomembnejši člani kraljeve družine. Varovanje je zelo strogo, imajo pa tisti srečneži, ki se jim do tja uspe prebiti, na voljo brezplačno pogostitev. Vstopnice se delijo zgolj na podlagi priporočil že obstoječih članov, pri čemer mora biti priporočnik član ekskluzivnega "kluba" že najmanj štiri leta, že obstoječim članom pa vstopnice vsako leto znova podeljuje predstavnik kralja.

Tradicionalno namrgodena princesa Anne je tokrat stavila na zeleno.
Profimedia

Nekoč so Britanci, znani kot veliki ljubitelji stav, v dneh pred Ascotom stavili celo na to, kakšno barvo oblačil bo kraljica nosila ob odprtju. Glede na to, da je bil spektakel še nedavno sinonim za pokojno kraljico, ki je leta 2020 zaradi covida dogodek izjemoma prvič izpustila, so bili člani kraljeve družine tudi letos deležni posebej velike pozornosti. Zara in Mike Tindall sta prišla peš, ne v sprevodu s kraljevo kočijo. Ona je navdušila s 660 funtov vredno zeleno midi obleko z gumbi znamke Lea Lina, ki jo je oblikovala Annie Miall. Videz je dopolnila s slamnatim čolnarskim klobukom oblikovalke Sarah Cant, ki ga je okrasila z elegantnimi rožnatimi trakovi, dobro so se ujemali tudi bledo rožnata torbica Anye Hindmarch, rumeni diamantni uhani Laurencea Coste in čevlji Sauvereign. Princesa Beatrice je nosila priljubljeno znamko Beulah. Seveda je bil glavni na dogodku novi monarh, kralj Karel, poleg kraljice Camille, ki je nosila belo obleko in ujemajoč se plašč znamke Dior, okrašen s kristali. Brooklyn Beckham, hči legendarnega nogometaša Davida Beckhama in Victorie Beckham, je prav tako navdušila v preprosti, a elegantni beli obleki s pentljastim izrezom in ujemajočim se klobukom s kopreno.

Tudi kraljevski Ascot je doživel modni poklon nezlomljivi Ukrajini.
Profimedia

Princesa Kate rdeča v svoji najljubši znamki

Vplivnica Betty Bachz je nosila črno-belo obleko iz tvida londonskega oblikovalca Huishana Zanga, skupaj z ujemajočim se klobukom po meri iz hiše Miss B's Millinery. Princ Michael kentski je prišel peš z ženo Elizabeth Segerstrom, pisateljico in vdovo filantropa Henryja Segerstroma. Procesijo s kočijo je vodil kralj, ki je nosil sivo volneno jutranjo obleko, medtem ko se je kraljica drugi dan prireditve odločila za lila videz Anne Valentine, s kontrastnim krem klobukom. Sledili so Tindallovi in tudi Sophie, vojvodinja edinburška in sijoči producent Andrew Lloyd Webber.

Ascot je priložnost, da se dame pokažejo v najbolj elegantni luči. Čedni gostji je to več kot uspelo.
Profimedia

Četrtek je bil, kot običajno, v znamenju žensk. Vodilna med najbolj elegantnimi gostjami je bila Sabrina Elba, ki je bila videti elegantno v strukturiranem belem krilnem kostimu znamke Self-Portrait, podobnem tistemu, ki ga je valižanska princesa Kate nosila v torek na odprtju narodne galerije portretov. Ena najtežje pričakovanih gostov Ascota sta bila seveda princ William in princesa Kate. Ona je bila po pričakovanjih zelo elegantna v drzni rdeči obleki svojega priljubljenega britanskega oblikovalca Alexandra McQueena in s klobukom v obliki krožnika cenjenega modista Philipa Treacyja. V kočiji sta se ji pridružila princesa Beatrice in njen mož Edoardo Mapelli Mozzi. Kate brez dvoma ostaja kraljica britanskega vrhunskega modnega sloga.

Britanska vrtnica. Oblikovalci si pri snovanju ascotskih klobukov res dajo duška.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta