(FOTO) Kraljevski slog, ki ga ne bomo pozabili: Bisere je kraljica Elizabete II. vselej raje nosila kot diamante

Denis Živčec Denis Živčec
18.09.2022 05:00

Vse na javni podobi pokojne britanske kraljice je bilo premišljeno, izčiščeno in ikonično. Pravila so bila jasna: klobuk, torbica in kostim živahnih barv.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leta 2011 je na poroki vnuka prestolonaslednika Williama in Kate Middleton kot pomladno sonce žarela v rumenem.
Profimedia

Britanci in svet se spominjajo izjemnega življenja pokojne britanske kraljice Elizabete II., ki je v starosti 97 let umrla 8. septembra v Balmoralu, generacijam pa bo v spominu ostala tudi njena do potankosti izpiljena ikonična javna podoba. Temelji so bili povsem jasni: markantne barve, klobuk, biseri, rokavice in torbica. Njen modni slog je bil tako zelo prepoznaven, da jo je britanska revija Tatler, znana po svojem vplivu v modnem svetu, večkrat uvrstila na lestvico najbolje oblečenih in s tem dvignila kar nekaj prahu.

Nikakor ne preseneča, da so na lestvico najlepše oblečenih uvrstili Kate Middleton in v duhu škandalov s seznama sčasoma črtali vojvodinjo Meghan, da pa je po njihovem najbolje oblečena Britanka bila kraljica Elizabeta II., pa je bil velik šok za modne poznavalce.

Uredništvo revije je svojo drzno odločitev glede prvega mesta utemeljilo z dejstvom, da je kraljica "najmočnejša velesila v modni omari", pohvalili so jo tudi zaradi pogostega pojavljanja v živahnih barvah, na katere je prisegala vrsto let, saj so barve postale njen zaščitni znak. Za tako dramatično barvno lestvico se je skrivala premišljena modna strategija in precej preprost razlog. V živahnih oblačilih jo je bilo lažje opaziti. Zaradi kostimov pisanih odtenkov je vedno izstopala v množici, tako so tudi tisti, ki so jo gledali od daleč, lahko trdili, da so vsaj enkrat v življenju v živo videli njeno veličanstvo. Tako izstopajoče se je oblačila le v javnosti, zasebno je prisegala na nekoliko bolj umirjene tone, a ne preveč nevtralne. Še najmanj je bila navdušena nad bež, ki je bila med njenimi najmanj priljubljenimi barvami.

Trmasto vztrajala pri škatlastih torbicah

Z modno drznostjo je krepko presegla svojo prababico, kraljico Viktorijo, ki je vladala 63 let in 216 dni. In če je kraljica Viktorija večji del svoje vladavine preživela v črnini, v katero se je odela po smrti svojega moža, je Elizabeta življenje v barvah živela na polno. Njen slog je pred leti komentiral celo medtem že prav tako pokojni nemški modni car Karl Lagerfeld, takrat kreativni direktor modne hiše Chanel. "Nikoli ni videti smešno, vedno je popolna," je dejal. In dodal: "Ona ni ikona, ki bi spreminjala modo. To lahko počne vojvodinja cambriška." Res je, modnih meja ni nikoli premikala, a je imela jasno izdelan in prepoznaven modni slog. Že odkar so jo 2. junija 1953 okronali, je s svojimi oblačili jasno sporočala, da je vladarica, pa naj je šlo za razkošne večerne obleke ali dnevne kostime.

Z barvami si je dala duška in nemogoče je bilo ne opaziti, da si v kraljičini navzočnosti.
Profimedia
Z oblačili je včasih povedala neizrečeno. Na poroki vnuka princa Harryja in Meghan Markle je nosila optimistično in večno mlado pomladno zeleno.
Profimedia
Brdo pri Kranju. Med obiskom Slovenije leta 2008 je nosila obleko iz blaga, ki se je desetletja valjalo po Buckinghamski palači.
Profimedia
Slovencem bo za vedno v spominu ostal vpadljiv moder kostim, v katerem si je ogledovala sončno stran Alp.
Profimedia

Modni slog Elizabete II. sta zaznamovala dva modna oblikovalca, Norman Hartnell in Hardy Amies. Prvi je oblikoval njeno poročno obleko in obleko, ki jo je nosila na kronanju, pa tudi številne druge razkošne oprave za uradne dogodke. Zanjo je oblikoval vse do svoje smrti leta 1979. Amies je vse do upokojitve leta 1989 skrbel za kraljičine dnevne oprave in je v veliki meri izoblikoval njen prepoznavni slog, temelječ na kostimih živahnih barv. V zadnjih mesecih njenega življenja smo na njej sicer pogosteje videvali nežne pastele, v katerih je še bolj spominjala na ostarelo kraljico iz pravljic. Poglavje zase so bile njene torbice. Do konca je vztrajala pri trpežnih škatlastih kosih, ki jih je Amies sicer sovražil, a je vztrajala pri svojem in vsaj glede torbic ni kazala večjega zanimanja za eksperimentiranje.

Še največ drznosti in domiselnosti smo videli pri klobukih, ki jih je v svojem dolgem življenju nosila na tisoče. Ikonični kraljičin nakit so bili biseri, ki jih je nosila veliko pogosteje kot diamante. Oče, kralj Jurij VI., ji je za poročno darilo podaril dve biserni ogrlici, takrat vredni okoli štiri milijone funtov, od takrat so nizi biserov bili njeni stalni spremljevalci.

Na podeželju nosila Hermèsove rute

Kljub milijardnemu bogastvu pa, vsaj kar se oblačil tiče, ni veljala za izrazito potratno žensko. Tendenco do racionalnosti in varčnosti je prinesla iz vojnih let, ko so pasove morali zategniti tudi člani kraljeve družine. Sredi najstrožjih varčevalnih ukrepov je nosila prekrojena oblačila svoje matere, tudi v zrelejših letih je stavila na modno recikliranje. Ob svojem diamantnem jubileju leta 2012 je nosila razkošno zlato obleko iz blaga, na katerem se je v Buckinghamski palači prah nabiral vse od leta 1961. Med nepozabnim obiskom Slovenije leta 2008 je nosila srebrno obleko iz 20 let starega blaga. Ko je bila v kateri od svojih dopustniških rezidenc, v glavnem je šlo za škotski Balmoral, je pisane kostime zamenjala s karirastimi opravami iz tvida, ki jih je dopolnila z naglavno ruto, v glavnem kakšno iz svoje zajetne zbirke Hermèsovih rut. Podeželski, lovski šik.

20. november 1947. Od vojne opehanim Britancem je upanje vlila s poročno obleko, ki jo je krasilo 10.000 ročno prišitih ameriških biserov.
Profimedia

Skozi desetletja je tudi sama postala del mode. Njena podoba se je pojavila na ikoničnih majicah britanske kraljice punka ​Vivienne Westwood, navdihnila je tudi italijanski modni tandem Dolce & Gabbana. Najbolj všeč jima je bil njen sproščeni podeželski videz, ki sta se mu poklonila s prav posebno kolekcijo. Dnevi po njeni smrti so prinesli svojevrsten modni mrk. Čas žalovanja namreč najbolj tradicionalističnim Britancem zapoveduje črnino in prepoveduje uporabo kakršnihkoli pompoznih in pretirano vpadljivih modnih dodatkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta