(FOTO) Pogreb, poln modnih poklonov

Denis Živčec Denis Živčec
25.09.2022 04:00

V okviru strogega žalnega kodeksa so ob slovesu kraljice Elizabete II. člani kraljeve družine svoje oprave skrbno načrtovali in vanje vpletli številne spomine in poklone.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Camilla, kraljica soproga, je segla daleč v zgodovino in si pripela broško kraljice Viktorije.
Reuters

Bil je pogreb, a tudi eden televizijsko najbolj spremljanih dogodkov v zgodovini. V Veliki Britaniji so se poslovili od kraljice Elizabete II., mi pa v novem tisočletju še nismo videli toliko kronanih glav in pomembnih državnikov na kupu. Jasno, da se je bilo treba za tako svečano, dasiravno žalostno priložnost urediti, kar je bil prav poseben podvig, saj britanski kraljevski žalni kodeks zapoveduje črnino - to člani kraljeve družine Windsor z nekaj odstopanji nosijo le v času žalovanja, hkrati pa v tem obdobju niso zaželeni pompozni, izstopajoči modni okraski, kar je prav poseben izziv zlasti za dame. Moški člani družine, tisti, ki to še smejo, si nadenejo najbolj svečane uniforme z vsemi svojimi odlikovanji vred, ženske pa poskušajo spoštljiv vtis ustvariti z detajli, ki običajno vsebujejo kakšno zgodovinsko zgodbo.

Broška kraljice Viktorije in poklon ljubezni do konjev

Veliko modnih poklonov pokojni kraljici in monarhiji nasploh smo tokrat videli. V glavnem je šlo za bisere, ki jih je kraljica naravnost oboževala in nosila raje od diamantov, hkrati nošnjo biserov priporoča tudi žalni kodeks, kar je tradicija, ki sega v čas kraljice Viktorije, prababice Elizabete II. Po smrti svojega moža, princa Alberta, leta 1861 je Viktorija kar 40 let nosila zgolj črnino in nakit iz biserov. Ne brez razloga, saj naj bi biseri simbolično ponazarjali solze in veljajo za konservativno, spoštljivo in elegantno izbiro nakita. V času žalovanja za Elizabeto II. smo videli tudi nekaj bisernega nakita iz kraljičine osebne zbirke, kar je izražalo še dodaten poklon, hkrati pa tudi statusni simbol, saj imajo dostop do te zakladnice le najpomembnejše članice kraljeve družine. Kraljica je slovela tudi po verjetno največji zbirki neprecenljivih diamantnih in drugih brošk na svetu.

Vojvodinja Meghan v zelo zadržani kreaciji Stelle McCartney in z bisernimi uhani, ki ji jih je nekoč podarila kraljica.
Reuters
Vojvodinja Catherine je nosila biserne uhane, ki sta jih kraljica Elizabeta II. in princ Filip dobila za poročno darilo leta 1947.
Reuters
Vojvodinja Catherine, princeska Charlotte z broško v obliki podkve in njen bratec, princ George, bodoči kralj
Reuters
"Izobčena" princa v civilnih opravah. Harry in Andrew nista smela nositi uniforme, izjema za Harryja je bilo le bedenje ob kraljičini krsti.
Reuters

Klobuki so stalnica britanskih dogodkov in pogrebi niso izjema, le da so v tem primeru črni. Enega elegantnejših je nosila Carole Middleton, mati valižanske princese Catherine. Brigitte Macron se je odločila za klobuk s črno tančico. Pokloni pokojnici so se kar vrstili. Tako je vojvodinja Kate, žena princa Williama, ki je po babičini smrti postal naslednji v vrsti za britanski prestol, nosila biserne uhane, ki sta jih kraljica Elizabeta II. in princ Filip dobila kot poročno darilo leta 1947, in štirivrstno japonsko ogrlico z biseri iz kraljičine osebne zbirke. Nekoč smo to ogrlico videli tudi na njeni zdaj pokojni tašči, princesi Diani.

Camilla, novopečena kraljica soproga, se je zavezala minimalizmu, izbrala je zgodovinsko zelo močan modni dodatek - nosila je broško v obliki srca z draguljem, okrašenim s safirji, nekoč v lasti kraljice Viktorije. Svoj prvi pomembni modni trenutek je med prababičinim pogrebom doživela princesa Charlotte, hči princa Williama in vojvodinje Catherine. Ljubka je bila z diamantno broško v obliki podkve, pripeto na levi strani črnega plašča. Sporočilo je bilo jasno. Tako se je poklonila prababičini vseživljenjski ljubezni do konjev in konjskih dirk. Čudovito broško je ljubki sedemletni princesi podarila prav kraljica Elizabeta. Charlotte je med mašo prvič nosila klobuk. Njej brat, devetletni princ George, zdaj drugi v vrsti za britanski prestol, je bil eleganten in uglajen v črni obleki in s črno kravato.

Osemletna Mia Tindall, enajstletna Savannah in desetletna Isla so nosile črnino in črn naglavni trak. Mia je hči Mika in Zare Tindall, hčere princese Anne, kraljičine edine hčerke. Savannah in Isla sta hčeri Petra Phillipsa, sina princese Anne.

Princa v civilu in modno zadržana Meghan

Pri gospodih so bile modne smernice mnogo bolj jasne in določene. Njihove uniforme določata pripadnost in čin. Novi kralj Karel III. se je tako od mame, s katero je vse življenje imel ljubeč, a kompleksen odnos, poslovil v uniformi kraljeve mornarice, nosil je tudi meč. William, ki je z vzponom po hierarhični lestvici postal novi valižanski princ, je oblekel uniformo kraljevega letalstva, uniformo svojih činov sta si nadela tudi princ Edward in princesa Anne, ki je uniformo vselej rada nosila, zlasti med jezdenjem konjev na protokolarnih dogodkih. V oči sta bodli dve odsotnosti uniform. Princ Andrew se je zaradi vpletenosti v pedofilske škandale Jeffreyja Epsteina moral odpovedati aktivni vlogi v kraljevi družini, umakniti iz javnosti, in se uniformi odpovedati. Na pogrebu pa je na civilni obleki vendarle nosil več medalj in vojaških dekoracij. Morda poslednjič je svojo svečano vojaško uniformo med bedenjem kraljičinih vnukov ob krsti smel obleči princ Harry, eden redkih članov kraljeve družine, ki imajo čisto prave vojaške, celo vojne izkušnje. Ker se je leta 2020 odpovedal kraljevim dolžnostim, je na pogreb prišel v civilni obleki. Njegova žena, vojvodinja Meghan je svojo opravo zasnovala tako, da je čim manj izstopala, saj se je zavedala, da bo hitro postala tarča očitkov, češ da kraljičino smrt izkorišča za samopromocijo. Nosila je preprosto črno obleko Stelle McCartney, črn klobuček in biserne uhane, ki jih je leta 2018 dobila v dar od kraljice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta