(FOTO) Modni svet gre naprej, a moda se je spremenila

Denis Živčec Denis Živčec
28.03.2021 04:40
Pandemiji navkljub po Evropi z nešteto omejitvami tečejo modni tedni, a nekaj je že jasno: moda se je spremenila. Seksapil in poudarjanje vitkosti je zamenjalo razumevajoče udobje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Chanel je na pariškem modnem tednu predstavil zelo umirjeno, malce mračno kolekcijo, ki je občasno presenetila s prosojnostjo. Foto: Profimedia
Profimedia

​Občutek je drugačen, jasno. Zagon in ljubezen do oblikovanja in lepih oblačil ostajata v nespremenjeni obliki. Po lanski modni ledeni dobi, ko se je zdelo, da je evropski modni industriji od koronskega šoka zmanjkalo zraka, so ustvarjalci medtem spet zbrali misli, ustvarjalnost in energijo ter kolesje pognali naprej.

Louis Vuitton je v Parizu sledil novi modni ležernosti in iz svoje kolekcije skoraj povsem črtal izrazito oprijete kroje. Foto: Profimedia
Profimedia

​​Modni tedni in revije se vrstijo. Na tiste čisto ta prave, z vonjem po parfumu in novih oblačilih, bo še treba malce počakati, modni spektakli za zdaj tečejo virtualno, v živo pa ob upoštevanju najstrožjih pandemičnih predpisov in le ob peščici skrbno izbranih gledalcev, v glavnem gre za urednike in urednice modnih revij ter ključne kupce.

Nova kolekcija hiše Hermes je udobna, nosljiva, že skoraj tolažeča. Foto: Profimedia
Profimedia

​Velika imena so se vrnila in občutek normalnosti je tudi zaradi njih večji. Zgodil se milanski modni teden, sicer svetlobna leta stran od časov stare slave, pa vendar s prestižnimi znamkami, ki so predstavile kolekcije za naslednjo jesen in zimo. Navdušila je hiša Armani, ki se bo ob koncu leta intenzivno spogledovala z modro barvo v vseh njenih odtenkih s temnejšega dela barvne lestvice. Luči so se ponovno prižgale tudi v Parizu. Pariški modni teden je znova postregel z imeni, kot so Hermes, Givenchy in Chanel. Zdaj je že jasno, moda se je močno spremenila in prilagodila novemu načinu razmišljanja. Seksapil in poudarjanje telesne vitkosti nista več v prvem planu. Po letu karantene se je moda sprostila in vrnila na stran uporabnika. Kroji so opazno ohlapnejši, ležernejši in prijaznejši. Kot bi nam modni oblikovalci sporočali, da nas razumejo in hkrati tolažijo.

Na milanskem tednu mode se je Giorgio Armani letos povsem navdušil nad modro in sivo barvo. Foto: Profimedia
Profimedia

Telesa in življenjske prioritete so danes drugačni. Barve so temnejše, diskretnejše, a ne zamorjene. Melanholija? Morda, a tista, v kateri ti prijata topla, mehka odeja in skodelica čaja. Le tu in tam zažarita oranžna in rdeča, sicer pa plujemo po morju modre, črne, sive in rjave. Mehko usnje ostaja priljubljeno. Hlače so izgubile strogo cigaretno ozkost in okoli naših karantenskih stegen uvidevno mahedrajo, pogosto imajo v pasu celo nekaj elastike. Krila so daljša, plašči še vedno sledijo principu "oversized", topi naših koronskih zalog okoli pasu uvidevno ne razkrivajo. Pričakovati gre, da nam bodo modni umetniki ob izteku pandemije dali še kakšno leto časa, da se spravimo v formo, potem pa se bodo spet vrnili k tako ljubi oprijetosti.

Givenchy je v Parizu predstavil kolekcijo, polno udobnega optimizma. Rdeča žari kot pogum in upanje. Foto: Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta