(FOTO) Najboljša v nogometu so dekleta iz Koroške

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
11.06.2023 04:00

Krasna nogometna zgodba iz Radelj ob Dravi in 4. junij, ki se je z dvakrat zlatimi črkami zapisal v klubsko zgodovino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že drugi naslov državnih prvakinj v štirih letih
Arhiv Nk Radlje

Minuli konec tedna je bila v Radljah ob Dravi prava veselica. Krivec? Fuzbal. Dekleta v kategoriji do 15 let (DU15) so vrhunske predstave, s katerimi so navduševala skozi vso sezono, kronala z zmago nad Radomljami. Ta je zadoščala, da so na lestvici z dvema točkama prednosti zasedle prvo mesto, s tem osvojile naslov prvakinj in potrdile, da v Sloveniji nimajo konkurence. In vse to po le štirih letih delovanja kluba. Ko je ženski nogomet ugasnil na Ravnah na Koroškem, se jim je namreč zdelo škoda, da zgodbe ne bi nadaljevali in prestavili v Radlje. Zdaj so dobili še eno potrditev, da je bila poteza imenitna. Že v lanski sezoni so slovenske prvakinje postala dekleta v kategoriji DU13, letos pa je več kot polovica teh deklet izjemno odigrala še v višji starostni kategoriji.

Ne le nogometašice, lovoriko si zaslužijo tudi starši.
Arhiv Nk Radlje
Arhiv Nk Radlje

Pot proti končni kroni so punce začele tlakovati v jesenskem, nekakšnem predtekmovalnem delu, v katerem je liga razdeljena na vzhodno in zahodno, v vsaki pa je nastopalo sedem ekip. Njihov takratni izkupiček? Deset tekem, deset zmag. Odlične predstave so nadaljevale spomladi, kjer pa so na šestih tekmah dvakrat izgubile; a poraza nista bila usodna. "To je neverjeten, fantastičen, fenomenalen uspeh. Sploh ob dejstvu, da smo se kosali z giganti ženskega nogometa, Radomljami, Muro, Olimpijo, Cerkljami ..." je zadovoljen podpredsednik Nogometnega kluba Radlje in vodja ženske sekcije Tomaž Kumer, ki je tudi oče ene od igralk. "Četrti junij bo za vedno zapisan v našo zgodovino. Lani smo na ta datum slavili s selekcijo DU13, letos z DU15. Noro!"

Tako, kot mora biti

Punce so zadnjo tekmo sezone proti Radomljam dobile s 3:1. "Po prvem polčasu so vodile z 2:1, kljub pritiskom gostujočih igralk pa se nam je izšlo. Želja in borba sta bili na najvišji ravni. Nekaj nervoze pred tekmo je bilo, a naš trener Žiga Kus, ki je pedagog, profesor športne vzgoje, jih je psihološko, taktično in fizično odlično pripravil," je ponosen Kumer, ki prizna, da so bili bolj kot punce nervozni straši. "Tekma je bila ob 18. uri, govorili so, da se nedelja še nikoli ni tako vlekla. Po zmagi smo organizirali interno podelitev pokala in medalj, Nogometna zveza Slovenije namreč ni mogla pripraviti podelitve, saj do zadnjega kroga ni bilo jasno, kdo bo prvak. Podelitev NZS jih tako čaka naknadno. Prav je, da smo tako naredili in da je bilo slavje po tekmi takšno, kot mora biti," razloži podpredsednik. Precej bučno je sicer bilo že med tekmo, domače nogometašice je na stadionu v Radljah podpiralo več kot 250 navijačev.

Arhiv Nk Radlje
Arhiv Nk Radlje

Radeljska nogometna šola šteje 160 otrok, od tega 135 fantov. Je pa res, da v zadnjem času dekleta glede na rezultate zelo izstopajo. "V naslednji sezoni bomo popolnili celotno piramido, imeli bomo vse selekcije. Od punc, ki so osvojile naslov prvakinj, jih bo približno polovica že prestarih, tako da bomo prvič imeli selekcijo DU17. Tam je drug sistem, igra se na velikem igrišču, enajst proti enajstim. DU15 poteka med 16-metrskima prostoroma, igra jih devet proti devetim. Zdaj se začne resen nogomet. Sploh čez dve leti, ko v Radljah načrtujemo še člansko ekipo," pravi Kumer in se pošali, da punce, ki igrajo v Radljah, prihajajo iz pol Slovenije. "Iz Celja so, iz Poljčan, Jakobskega Dola, Dupleka, Črne na Koroškem, Mežice, Slovenj Gradca, Vitanja, seveda iz naše občine ... V mlajši selekciji nastopata tudi dve iz sosednje Avstrije. Pa saj imata bližje, kot če bi se vozili iz Mežice," se nasmehne sogovornik.

Vzornica Adrijana Mori

Celotna zgodba o uspehu radeljskega nogometa temelji na prostovoljni bazi, klub ima dušo ter srce. To so začutili tudi starši. To so začutile punce, ki so postale prave prijateljice. "Starši so se med sabo povezali, sami si naredijo navijaške rekvizite, natisnejo majice, včasih pripeljejo kakšnega donatorja. V klubu se tudi v "mrtvi" sezoni, pozimi, trudimo, da obiščemo kak turnir. Letos smo bili na mednarodnih turnirjih v Čakovcu in v Banjaluki. Konec maja smo se udeležili turnirja v Zagrebu. Veliko organizatorjev nas vabi. Za češnjo na vrhu torte pa prihodnji konec tedna potujemo na močan mednarodni turnir v Crikvenico, tja gredo tudi mlajše punce do 13 let. Veliko imamo pokazati."

Mlade nogometašice imajo na radeljskem koncu tudi vzornico, iz tistih krajev namreč prihaja Adrijana Mori. Slovenska reprezentantka, ki vedno obišče poletni nogometni kamp in se druži s puncami. "Letos pripravljamo tretjega, zdaj že tradicionalnega. Približno 40 punc in fantov štiri dni uživa na radeljski infrastrukturi, v vodnem parku, igrajo odbojko na mivki, gasilci jih peljejo, radi imajo vodne igre, pohod na Stari grad … Eden od vrhuncev je obisk znanih osebnosti, lani so bili poleg Adrijane Mori tukaj še Jaka Bijol, Bojan Prašnikar, Marko Šuler in drugi. Še pred taborom bomo imeli zaključni piknik, kjer smo napovedali dve tekmi, prvakinje proti mamicah in prvakinje proti očetom," našteva Kumer. Ob vsem skupaj velja poudariti, da ima ženska selekcija NK Radlje osem reprezentantk v mlajših selekcijah.

Arhiv Nk Radlje

Za prihodnost ženskega nogometa na Koroškem se ni bati, Radlje, ki so zanimive tudi za štajerski igralski bazen, so s svojo odlično nogometno šolo že postale eden od epicentrov za razvoj mladih nogometašic. Ob takšni podpori staršev, upravnega odbora kluba in trenerjev bi lahko čez nekaj let, kot napoveduje Kumer, štrene mešale tudi v prvi članski nogometni ligi. "A lepo počasi. Najbolj pomembno je, da so punce zadovoljne, da so starši zadovoljni, da se po tekmi objamejo, kaj zapojejo. In da tudi ko izgubijo, v kombiju ni žalosti, ampak veselje, misel, da bo naslednjič bolje," zaključi podpredsednik.

Za državne prvakinje do 15 let so v šampionski sezoni igrale: Lara Ber, Lana Šernek, Barbara Pšeničnik, Laura Kure, Lana Lesjak, Sara Ilić, Zoja Šrot, Špela Novoselec, Lana Novoselec, Sara Grobovšek, Zala Rose, Ajda Vita Kumer, Žana Osvald, Pia Zlodej, Maša Samec, Ella Kus in Ula Grm; trener je Žiga Kus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta