(FOTO) O tistem Slovencu, ki je našel tono in pol zlata

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
12.01.2020 07:03

Iz Eldorada do pekla je filmska povest o zlatokopu Antonu Prestopcu, ki je leta 1897 v Klondiku naletel na zlato žilo, postal šesti najbogatejši Američan, se oženil s plesalko Violeto, jo na poti okoli sveta zasipal z zlatom in prav kmalu pognal celotno premoženje. Avtorja dokumentarca sta Marjan Šrimpf in Robert Kranvogel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anton Prestopec/Stander
Arhiv avtorjev filma

Ko nam upokojeni mariborski televizijec Marjan Šrimpf reče, da je posnel svoj zadnji film (dokumentarni, feljtonski, portretni, potopisni ...), to pomeni, da je ta vsaj predzadnji. Zdaj nam je, ob svoji 55. filmski stvaritvi, zatrdil ravno to: "Za konec pa še ta dokumentarni feljton Iz Eldorada do pekla. Moj labodji spev ..." A kdo ve, se Marjanu na koncu razgovora vendarle utrne, "saj dobro vem, zarečenega kruha se največ poje".

Po sledeh najznamenitejšega slovenskega iskalca zlata: Marjan Šrimpf in Robert Kranvogel
Sašo Bizjak
Zlatokop s korcem
Arhiv avtorjev filma

Na pot z dvema dolarjema v žepu

V filmski Eldorado in pekel nas vabijo z besedami: "Gotovo ne boste uganili, kdo je bil najbogatejši Slovenec in šesti najbogatejši Američan konec 19. stoletja s samostojno zasluženim premoženjem. To je bil Anton Prestopec iz Javorja pri Litiji, ki je odpotoval v Ameriko z dvema dolarjema v žepu. V času zlate mrzlice v Klondiku je našel in izkopal tono in pol čistega zlata, danes vrednega prek 60 milijonov evrov." (Sredi tega tedna bi za 1,5 tone zlata na borzi dobili 67,5 milijona evrov; op. p.)

Šmartno pri Litiji
Arhiv avtorjev filma
Ladje, ki so obljubljale boljše življenje
Arhiv avtorjev filma

Kamin, ki je padel z neba

"Po Sivčevi ideji in njegovi knjižni predlogi sva odšla iskat sledi za Prestopcem/Standerjem in odkrila marsikaj novega, česar prej niso razkrivali nobeni nam dostopni dokumenti. Pri poti do najinega cilja sva imela neverjetno srečo, da sva srečala Petra Tallmana, ki obožuje lik in delo Antona Prestopca, o njem ve skorajda vse, podatki o največjem slovenskem iskalcu zlata so kar vreli iz njega. Gospod Tallman nama je med drugim pokazal Prestopčev kamin (po 120 letih je zelo dobro ohranjen), ki ga niti v sanjah ne bi našla, saj stoji v gozdu, na prostoru nekdanje kolibe, v kateri je bival Prestopec. Ta kamin je le streljaj, približno sto metrov, stran od kraja, kjer je Prestopec izkopal večino od 1500 kilogramov zlata," navdušeno opiše Kranvogel. Šrimpf pa izpove podrobnosti tega srečanja:

Dawson City
Arhiv avtorjev filma
Prek prelaza Chilkoot po srečo
Arhiv avtorjev filma

Anton, kralj Klondika

Na območju, kjer je Anton Prestopec našel 1,5 tone zlata, so do danes zemlji odvzeli okoli 500 ton te žlahtne kovine. To veliko pove o Antonovem podvigu. "Peter Tallman mu zato pravi kralj Klondika. Vedno, ko gre mimo Antonove peči (kamina), se ustavi in ga pozdravi in obenem povpraša, kam neki bi skril zrnca svojega zlata. V kamin, si reče Tallman, vanj vtakne roko, da pobrska ... Ne boste verjeli, ampak na ogromnem ameriškem hladilniku v tamkajšnji rudarski jedilnici je visela slika Antona Prestopca/Standerja! Vse to smo posneli ..."

Zlatokopova sreča je bila vedno udarna novica.
Arhiv avtorjev filma
Zlata mrzlica v Klondiku
Arhiv avtorjev filma

Našel je zlato ...

"Obstajata dve legendi, kako je naš junak našel zlato," pove Marjan Šrimpf. "Po prvi je Prestopec pojedel zadnjo konzervo mesa, in ko si je v potoku Eldorado poplaknil žejo, je naenkrat na dnu, med kamenčki in peskom, zagledal štiri svetlikajoča se zrnca zlata. Po drugi verziji je zlata zrnca našel po običajni poti - s korcem, koritom za zajemanje vode in presajanje."
Prestopec je zaril v zlato 27. avgusta 1897, nemudoma je označil svoje parcele in odhitel v kraj Forty Mile, da bi tam poiskal živež in opremo za nadaljnji izkop. Ker denarja ni imel, je Anton vneto iskal garanta, poroka, ki bi zanj založil besedo. Natakar v salonu mu je prisluhnil. In tako je Clarence Barry našemu Antonu ponudil roko in garantiral zanj, da je sploh lahko dobil opremo za izkopavanje zlata. V zameno mu je Prestopec obljubil polovico vseh parcel, pol bodočega zlata torej. Barry je znal z bogastvom premišljeno ravnati, postal in ostal je milijonar, modro je investiral, medtem ko je Anton propadel. Po štirih letih od odkritja zlate žile je Prestopec odšel v Seattle. Blazno se je zaljubil v Violeto Raymond, pevko in plesalko v varietejih. Postala je njegova femme fatale.

Za Violeto je dal vse.
Arhiv avtorjev filma

... in usodno žensko

"V Violeto se je Anton zaljubil do ušes in ji poklanjal vse, kar je imel - največ pa je imel zlata. Vse načine, kako razsipen je bil z zlatom, je sploh težko našteti: med drugim je kanglice za mleko polnil z zlatom in ga sipal na oder varieteja, v katerem je plesala Violeta. Ob tem jo je moledoval, naj se poroči z njim," našteva Marjan Šrimpf. "Zanjo je kupoval diamante, baje jih je v Dawsonu takrat zaradi njega zmanjkalo. Violeta je bila zelo visoka ženska, 182 centimetrov je merila v višino, ampak za našega Antona to ni bila nobena ovira, kvečjemu izziv, da ji dal izdelati zlato verigo od glave do pet. Ni čudno, da je naposled le izdavila: 'Poročila se bom s teboj.' In to je bila, kot se je izkazalo, Antonova največja napaka."

Aljaska
Arhiv avtorjev filma
Bivali so v šotorih.
Arhiv avtorjev filma
Plačevalo se je v zlatu.
Arhiv avtorjev filma

Ga je pokopala rumena mrzlica?

Ko si je Anton za silo opomogel od vsega hudega, je znova krenil po zlato. To pot je prečkal Beringovo morje, prispel v Sibirijo; leta 1922 se je zapletel v spor z boljševiki, a se je izognil zaporu in se čudežno uspel vrniti v ZDA, potem pa se je za njim izgubila vsak sled. Morda so ga raztrgali grizliji, ugibajo zgodovinarji, morda ga je pokopala bolezen - rumena mrzlica. Njegova druga žena ga je zvesto, a zaman čakala do leta 1952, ko je v časniku Oregon News le objavila kratko osmrtnico z naslovom "Umrl je Anton Stander".

Ga je raztrgal grizli?
Arhiv avtorjev filma
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta