(FOTO) Počastimo jesen tudi v cvetličnih posodah: O zasaditvah, ki so primerne tudi za okrasitev grobov

Matic Sever Matic Sever
23.10.2022 04:00

Poskrbimo, da bodo tudi cvetlične posode pri vhodu ali morda na balkonu in okenski polici v naš vsakdan vnašale cvetje in lepe rastlinske podobe tudi v času, ko bo listje odpadlo in bodo vrtovi in parki pretežno rjavi in sivi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ta je pa v pravih jesenskih odtenkih! Manjše sadike drobnocvetnih krizantem lahko pospremimo z okrasnimi mini paprikami, čiliji, rumenolistnimi jesenskimi vresami, rumeno homulico Angelina, bakrenimi šaši, rdečelistno iskrivo in kakšno zlato rumeno mačeho.
Matic Sever

Lahko bi rekli, da je jesen na višku. Obarvanost listja se stopnjuje in žareče barve preplavljajo okolico. Tudi vrtovi ne zaostajajo za naravo in nam dnevno strežejo z drugačnimi prizori. Poskrbimo, da bodo tudi cvetlične posode pri vhodu ali morda na balkonu in okenski polici v naš vsakdan vnašale cvetje in lepe rastlinske podobe tudi v času, ko bo listje odpadlo in bodo vrtovi ter parki pretežno rjavi in sivi.

S pravilnim izborom rastlin lahko poskrbimo za čudovito jesensko vzdušje, ki je vedno pri roki. Zakaj bi sadili karkoli v lonce in korita, če pa lahko jesen opazujemo na vrtu, v parku ali gozdu? Zato, ker nam cvetje in lepo listje okrasi tudi najbolj turoben in deževen dan, ko bomo skozi okno lahko vsaj za silo napojili dušo s koščkom lepote rastlin.

Ciklame spadajo v tisto skupino sezonskih rastlin, ki nas najbolj spominjajo na jesen zaradi naših samoniklih ciklam v gozdovih. Ti vrtnarski križanci večinoma niso prezimni na prostem, a v vse bolj milih zimah v zavetnih legah ob stenah in zidovih radi vztrajajo tudi do konca leta. Zaradi množice cvetov in močnih barv dajejo konkretne učinke, zato so ob njih lepe umirjene drobnolistne rastline, kot so ogrlice ali mulebekije in srebrni kalocefalusi.
Matic Sever
Kadar stavimo predvsem na okrasne liste, bomo skoraj zagotovo poskrbeli za dolgoročno lep nasad. Poznamo različno obarvane sorte plazečih skrečnikov (Ajuga reptans), ki z listi vztrajajo vso zimo. Enako velja za številne zimzelene šaše, ki so lahko zeleni, bakreni, rumeni ali pisani.
Matic Sever
Če želimo bolj umirjen učinek, lahko stavimo na kombinacijo bele in sive. Tu smo uporabili belo ciklamo in bel pocvitajoč nageljček, modrosivo travo bilnico, kalocefalus, zelen mahek ali sagino, na sredini pa je za malce topline svetlo rumena pisana drobnolistna trdoleska. Večina rastlin je zimzelenih, tako da bomo lahko cvetoč del po končani sezoni le na hitro zamenjali in bo nasad lep še do pomladi.
Matic Sever
Za malce bolj eleganten pristop uporabimo rožnate nageljčke ali drobnocvetne mačehe, katero od sivkastih sort iskrivk in pa kakšno elegantno okrasno travo, ki bo z usločenimi ozkimi listi skrbela za zračen videz zasaditve.
Matic Sever
Lahko je tudi samo zeleno. Svež in moderen videz ustvarjajo zelene krizanteme, limetino zelene iskrivke, za razgibanost poskrbijo mulenbekije, ki sproščeno raztezajo poganjke z okroglimi lističi na vse strani, za malce barvne posvetlitve pa poskrbi srebrn kalocefalus.
Matic Sever

Enostavna oskrba

Mnogi se zadnja leta zaradi pomanjkanja časa in poletnih dopustov izogibajo sajenju rastlin v cvetlične posode, ker jim ne uspe zagotoviti redne oskrbe. Zdaj je napočil čas, ko se oskrba teh posod minimalizira. Temperature so padle in potreba po zalivanju in gnojenju je majhna. Gnojimo več ne, zalijemo pa le po potrebi, morda samo enkrat na teden, če je vreme suho ali če imamo rastline pod nadstreškom. Izgovor, da nimamo časa, torej odpade.

Kaj pa naj biposadili zdaj?

Najbolj primerno je, da prisluhnemo letnemu času in tudi z izborom rastlin počastimo trenutni sezonski utrip. Po drugi strani pa pri izbiri rastlin ne pozabimo tudi na tiste, ki so zimzelene in bodo poskrbele za najhladnejši, zamrznjen del jeseni in zimo. Tako bo tudi potrošen denar za take nasade najbolje porabljen, saj bodo zasaditve krasile domove oziroma njihovo okolico vse do sredine pomladi ali še dalj časa.

Primeri

Barvnih in oblikovnih možnosti je veliko. Ker ni smiselno pisati o pravilih, se prepustimo lastnemu okusu, ki pa ga vseeno vsaj nekoliko prilagodimo okoliščinam, kot so barva fasade, stil zgradbe, okolje (moderna urbana soseska, vaško vzdušje …).

Pa si oglejmo nekaj primerov, ki nam lahko služijo kot izhodišče za lastne zasaditve, uporabimo pa jih lahko tudi v druge namene - tudi za okrasitve grobov ob prihajajočem prazniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta