Zima je za kaktuse zahtevna, spremeniti moramo način zalivanja

Matic Sever Matic Sever
21.11.2021 04:25

Opazujte substrat v kaktusovem lončku, če je ta vlažen, potem niti slučajno ne zalivajte. V času prezimovanja poskrbite za ustrezno osvetljenost, sicer se bodo kaktusi pretegnili ali celo odmrli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Foto: Pixabay

Pixabay

Še kaktus mi umre! No, takih izjav ne slišimo prav pogosto, so pa razlogi za neuspehe pri kaktusih, do katerih dejansko prihaja zlasti pozimi, različni. Večina z njimi nima skoraj nobenih težav, saj v resnici zahtevajo zelo malo. Morda so za nekatere ti bodeči lepotci tak izziv, ker so enostavno preveč preprosti.

Nekoč zelo priljubljeni, potem malce odrinjeni in pozabljeni, zadnja leta pa skupaj z drugimi sočnicami postajajo novi trend na področju sobnih rastlin. Le kako ne, ko pa so si tako različni in ponujajo res pestro izbiro oblik, velikosti, barv in pa tudi posebno pestrost cvetov.

Prilagojeni na pomanjkanje vode

Kaktusi res v naravi rastejo predvsem po pustih, sušnih območjih. Odlično so prilagojeni na pomanjkanje vode na svojih rastiščih, to pa premostijo s shranjevanjem viška vode, ko je ta na voljo, v svoja mesnata tkiva. Marsikdo pa zmotno sklepa, da potem tako rastlino lahko pustiš brez kaplje vode za vedno. Na splošno bi lahko rekli, da jih je treba zaliti enkrat na teden do dva tedna, pozimi pa le enkrat na mesec, je pa vedno dobro opazovati substrat v lončku - če je ta vlažen, potem niti slučajno ne zalivamo.

Foto: Pixabay

Pixabay

Zimska smrt je pogostejša

Malce heca, ki pa ni daleč od resnice ... Zakaj nekaterim skoraj vsako zimo kaktusi propadejo? Zima je kljub preprostemu režimu oziroma nezahtevnosti te skupine rastlin vseeno najbolj zahteven čas leta. Zahteven v smislu tega, da moramo spremeniti režim zalivanja. Tu nekateri zgrešijo, saj ves čas zalivajo v enakih intervalih.

Pozimi se rast umiri ali ustavi in tako rastlina porabi manj vode. Če torej obhodov zalivalke ne zredčimo, bo substrat v lončkih preveč namočen in korenine v bolj vlažnem okolju začnejo gniti, to pa vodi v propadanje celotne rastline. Žal znaki na nadzemnem delu niso tako postopni, kot bi si želeli, in ko vidimo, da je z našim kaktusom nekaj narobe, rešitve pogosto ni več, v podstavku kaktusovega lončka lahko le še prižgemo svečo.

Foto: Pixabay

Pixabay

Kaktusi za v sneg

Velika večina pri nas ponujenih kaktusov naše zime ne prenese. Če jih poleti gojimo zunaj, jih je treba ob močnejši ohladitvi prestaviti v zaprt prostor, kjer se temperatura giba nekje med 5 in 10 stopinjami Celzija.

V času prezimovanja poskrbimo tudi za dobro osvetljenost, sicer se bodo pretegnili ali celo odmrli. V stanovanju jih pač pustimo tam, kjer jih gojimo sicer. Je pa na mestu omeniti tudi prezimne kaktuse. Med njimi so verjetno najbolj poznane nekatere vrste opuncij. Take prezimne vrste gojimo na peščenih do kamnitih tleh po možnosti v zavetni legi in jih pozimi lahko pustimo na prostem, zaradi različne količine dežja od zime do zime pa vseeno ne smemo računati, da bodo z nami do konca življenja.

Foto: Pixabay

Pixabay

Da bodo kot v nebesih

Kaktusi v stanovanjih torej ne potrebujejo veliko oskrbe, vseeno pa si za konec poglejmo, kaj vse je pozimi še potrebno za ustvarjanje idealnih razmer za njihovo rast. Na podlagi tega se tudi lažje odločamo za izbor in pa iskanje pravih mest po naših sobah. Poleg zalivanja je pomembna temperatura, idealna je okoli 18 stopinj Celzija. Dobro prenesejo zaradi ogrevanja izsušen zrak, saj se tudi v svojih domovinah srečujejo s takimi razmerami. Pomembna je tudi osvetljenost. Za res dobro rast jim ponudimo dobro osvetljena mesta.

Če bo vse v redu, bodo mnogi tudi zacveteli. Žal se to zelo verjetno ne bo zgodilo v prihodnjih mesecih, pač pa šele poleti. K cvetenju jih spodbudi posnemanje naravnih razmer. Najprej poustvarimo sušo (zima), potem pa jih malce pogosteje zalivamo od pomladi dalje in lahko se upravičeno nadejamo bogate palete barv in oblik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta