(FOTO) Rdeči cvetovi za temperamentno poletje tudi na vrtu

Matic Sever Matic Sever
17.07.2022 04:50

Tudi če nismo ljubitelji rdeče barve, nas morda premami katera od predstavljenih rastlin, ki s pravim pristopom in pravimi odtenki poudarjajo tudi tiste bolj žlahtne, že skoraj gosposke note, ki se jih da izluščiti v rdeči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdeča je ognjena, temperamentna, včasih deluje že adrenalinsko.
Pixabay, Floradania

Ko s strankami v vrtnariji ali na njihovih vrtovih razpravljamo o bodočih zasaditvah, je ena prvih tem tudi barva rastlin. Kar nekaj je takih, ki o rdeči nočejo slišati. Tudi sam sem zadržan, kadar je govor o najbolj žgočih odtenkih rdeče, oranžne in rumene, a kaj, ko rastline ponujajo tako obsežno paleto odtenkov in marsikatera barva, ki si je ne bi nikoli nadeli, v obilici zelenja deluje prav prijetno.

Ja, rdeča je vsekakor ognjena, temperamentna, spodbudi tok krvi in včasih deluje že adrenalinsko! Po drugi strani pa s pravim pristopom in pravimi odtenki lahko poudarimo tudi tiste bolj žlahtne, že skoraj gosposke note, ki se jih da izluščiti v rdeči. Ta torej ni samo kričeča, ni samo za tiste, ki bi radi pozornost ali pa le sledijo stari mantri, da mora biti na oknih nekaj rdečega, da šteje. Če nismo za rdečo, nas morda premami katera od predstavljenih rastlin.

Kako si sedaj obarvati poletje?

Vrtovi so zasajeni s trajnimi rastlinami, in če že prej nismo stavili na to barvo, bo malce težje kot na balkonu ali okenski polici. Najhitreje rdečo vnesemo s sezonskimi rastlinami, ki nam bodo barvale poletje vse v globoko jesen, ko jih bomo zamenjali s čim jesenskim. Se da pa tudi v obstoječe zasaditve vkomponirati rdečo le za pokušino oziroma kot poletni eksperiment.

Nekaj rastlinskih poudarkov

Zakaj je rdeča v našem okolju po eni strani tako cenjena, predvsem v oziru tradicije? Prave rdeče je v našem naravnem okolju izredno malo, zato jo doživljamo kot nekaj posebnega in kot taka še bolj izstopa iz običajne barvne palete. To sicer lahko pomeni, da kdaj še hitreje deluje umetno, a sem že zgoraj namenil nekaj besed kombiniranju in posebnim odtenkom, zato je nikakor ne bi označil samo za nebodigatreba tujo vsiljivko, ki kriči po slabem okusu. Iz drugih, predvsem toplejših krajev prihaja kar nekaj rdeče doze v obliki različnih rastlinskih vrst in sort.

Nagelj

Na prvo mesto postavljam rastlino, ki v naših srcih zaseda posebno mesto. Čeprav v davnih časih naši predniki niso bili soočeni z rdečimi nageljni, je klasična sodobna predstava Slovencev o cvetličnem simbolu rdeč gorenjski nagelj, ki pa ni nič gorenjski, je tujega porekla. Niso pa rdeči samo različni viseči nageljni za balkone in okna, poznamo tudi prezimne nizke blazinaste in enoletne nageljne.

Pelargonija

Pelargonija je številka ena na balkonih, terasah in povsod tam, kjer se cvetje sadi v različne posode. Trpežna, ne zameri kakšnega spodrsljaja glede zalivanja in se dobro spoprime tudi z vse bolj vročimi sončnimi poletji. Tako pri pokončnih sortah kot pri visečih je na voljo neskončno različnih odtenkov rdeče, velja pa biti pozoren tudi na rdečelistne sorte.

Pelargonije ponujajo neskončno različnih odtenkov rdeče.
Pixabay, Floradania

Mak

Podobno kot pri nageljnu tudi pri maku najprej pomislimo na rdečega, tistega poljskega. Ta je sicer čudovit, a marsikdaj ne tako zelo rdeč, kot bi si želeli, nekatere populacije so precej nenavadne oranžnordeče. Je kratkoživega značaja, zato ga po vrtovih srečujemo poredko, večkrat pa se ljudje iz leta v leto navdušujejo nad trajnimi turškimi maki, ki poleg rožnate, vijolične, bele in oranžne premorejo tudi krvavo rdeče sorte.

Mak v kombinaciji s trajno vrtno kaduljo
Pixabay, Floradania

Imperata

Malce manj rdeča izbira, saj tej okrasni travi listi od konic navzdol pordijo šele z nastopom poletja in se rdeča počasi proti jeseni spušča vse nižje proti tlom. Ker njena rdeča ni tako žareča, je odlična za nekakšen povezovalni element med drugimi rdečimi in toplimi odtenki.

Cinija

Ena bolj priljubljenih enoletnic za rezano cvetje pri nas, kako tudi ne, ko pa so njeni cvetovi tako na vrtu kot v vazi izredno obstojni. V estetskem smislu je na vrt težko vključiti klasične barvne mešanice, ki jih kupimo v obliki semenskih vrečk, bolje je izbrati samo rdeče in jih umestiti med druge okrasnice. Če niste vešči setve, naj namignem, da se po vrtnarijah spomladi dobi tudi sadike.

Cinija je priljubljena enoletnica za rezano cvetje.
Pixabay, Floradania

Vrtnica

Brez vrtnic seveda ne gre, in ko so žlahtnitelji uspeli dobiti prave rdeče sorte, so te dosegle pravi preboj v priljubljenosti. V kategoriji tiste "prave" žametno rdeče vrtnicam lahko konkurira le poredko katera rastlina, še težje pa jim konkurira katera še z drugo za vrtičkarja pomembno lastnostjo - da pocvita v nedogled do najbolj mrzlih dni jeseni.

Brez vrtnic ne gre, sorto Rosa hedera carex lahko gojimo v loncih.
Pixabay, Floradania

Petunija

Za razliko od pelargonij so te malce bolj zahtevne in tudi izostanek z zalivanjem ne pomeni nič dobrega. So pa predvsem sodobnejše sorte ponudile ne le res nore prave rdeče odtenke, pač pa tudi številne bakrene, kremne, marelične in druge odtenke, ki so odlični za igro z rdečo.

Dalija

Najbolj priljubljena gomoljnica za gredo, balkon in vazo. Škoda, da niso prezimne in da s cvetenjem pričnejo malce pozno, na polno navadno šele julija, a pestrost oblik in barv tudi na področju rdeče pač premaga neučakanost. Pri višjih bodimo pozorni na opore, pri lončnih verzijah pa ne spreglejmo črnolistnih sort, ki so res nekaj posebnega.

Dalija je najbolj priljubljena gomoljnica za gredo, balkon in vazo.
Pixabay, Floradania

Gajlardija

Tiste nizke, najbolj klasične, rdeče-rumene sorte mi niso blizu, sorte, kot je 'Burgunder' z malce starinskim odtenkom rdeče, pa naravnost fantastične. Niso dolgožive, a na odcednih, sončnih in lahko tudi vročih legah pripravijo tako predstavo, da jemljejo dih.

Gajlardije pripravijo tako predstavo, da jemlje dih.
Pixabay, Floradania

Helenij

Še ena trajnica za vse tiste, ki ne marate žgoče rdeče, ampak subtilno zapakirane v počasno spreminjanje različnih odtenkov, pri katerih se na primer v temno rdeče cvetove počasi prikradejo bakrenorjavi pridihi in se božansko ujamejo s poznopoletnim utripom, ki v spremljavi okrasnih trav napoveduje jesen.

Helenij za vse tiste, ki ne marate žgoče rdeče
Pixabay, Floradania
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta