(FOTO) Za skalnjak izbiramo predvsem nižje rastline

Matic Sever Matic Sever
15.08.2021 04:50
V slovenskih skalnjakih in pri drugih kamnitih motivih se znajde marsikaj. Nekateri poskusi, da bi bili drugačni, dajo zanimive rezultate, marsikateri pa klavrno podobo. Najprej se moramo odločiti za tip skalnjaka, potem pa izbrati primerne rastline.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Pixabay
Pixabay

Alpski, gozdni, azijski ... Velika večina Slovencev si želi doma poustvariti košček gorovja in tamkajšnjega rastja, a to posnemanje gora oziroma tamkajšnjih podob in rastišč ni edina možnost. Predvsem v senci si lahko omislimo nekakšen gozdni senčni skalnjak s povsem drugačnim rastjem ali pa se odločimo za bolj umirjen, izčiščen slog s pridihom japonski vrtov. Tu se nabor in izbira ne končata, domišljija in naše želje ne poznajo meja.

Za skalnjak nasploh izbiramo predvsem nižje rastline. Izbiramo lahko med različnimi blazinastimi trajnicami, nižjimi okrasnimi travami, čebulnicami in pritlikavimi sortami grmovnic. Poskrbimo za pestrost oblik in ne pozabimo na raznoliko obarvanost listov. Bolj kot želimo poudariti podobnost skalnjaka z našimi hribi, več pravih gorskih in njim podobnih vrst in sort rastlin moramo uporabiti.

Foto: Pixabay
Pixabay

Katere so alpske rastline

Alpske rastline so v najožjem pomenu samo samonikle rastline evropskih Alp, kadar pa govorimo v vrtnarskem jeziku, imamo v mislih vse rastline, ki so primerne za skalnjake in alpinetume ter po navadi izvirajo iz gorstev po svetu, z različnih skalnih rastišč, klifov, bolj sušnih sredozemskih območij, ravnin visoko na severu … Skratka, vse rastline, ki jim tako pripravljeno rastišče ustreza ter se po višini, širini in videzu lepo podajo med skale in kamne.

Foto: Pixabay
Pixabay

Pojem alpske rastline predstavljajo predvsem trajnice (tudi trave in čebulnice), sledijo jim pritlikavi grmički in nekaj enoletnic. Na splošno jim je skupna počasnejša rast oziroma razraščanje. V svojem naravnem okolju so navajene slabih rastnih razmer in so prilagoditve na te v tisočletjih zapisale v svoje gene, zato večinoma tudi v vrtu izrazito ne odstopajo od podobe, kakršno razvijejo v naravi.

Na grobo bi jih lahko razdelili v dve skupini. Prave alpske/gorske rastline so tiste vrste, ki izvirajo iz gorovij. Nekaj bolj poznanih primerov: alpska velesa (Dryas octopetala), Kochov svišč (Gentiana acaulis), planika (Leontopodium alpinum), avrikelj (Primula auricula), nekateri nageljčki (Dianthus sp.), trebušasta in karpatska zvončnica (Campanula cochleariifolia in C. carpatica), srčastolistna mračica (Globularia cordifolia).

Foto: Pixabay
Pixabay

Druga skupina so gorskim podobne rastline z nižinskih območij, ki jih vsako pomlad srečujemo v vseh vrtnih centrih, kjer ponujajo nizke bujno cvetoče zelnate blazinice. Od pogosteje gojenih so taki grenik (Ibersi sempervirens), skalna zlatenka (Aurinia saxatilis), obmorski pečnik (Armeria maritima), številne homulice, kot je šesterokotna (Sedum sexangulare), drobnolistni pušpan (Buxus microphylla), perjanka (Pennisetum alopecuroides) 'Little Bunny', širokolistna hrušica (Muscari latifolium), sivka (Lavandula angustifolia), plazeči brin (Juniperus procumbens) 'Nana'.

Večina je nezahtevna za gojenje

​Rastline, ki so najpogosteje sajene v skalnjake, so zelo enostavne za gojenje in jih v skalnjak sadimo enako, kot bi jih v vrtno gredico. Če bi se radi preizkusili s trajnicami z visokogorskih območij in botaničnimi čebulnicami, ravnamo drugače. Mnoge namreč potrebujejo zelo odcedna tla, zato jim na dno sadilne jame nasujemo konkretno plast peska. Če imamo dovolj prostora, se raje odločimo za manj različnih rastlin in po več istih vrst sadimo v skupine. V najslabšem primeru se pri manjših motivih odločimo za vsaj tri vrste, posadimo po tri sadike, ostale pa po eno.

Foto: Pixabay
Pixabay
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta