Hladne pijače in juhe za hitro poletno osvežitev

Zora Štok Zora Štok
08.08.2021 04:45
Tudi v najbolj vročih dneh najbolj odžejajo zmerno hladni, torej ne preveč ledeni napitki, a kaj, ko kocka ledu prepotenemu telesu tako dobro dene.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kako se bomo v vročem poletju osvežili, je prepuščeno vsakomur posebej. Bo to le kozarec hladne vode, z ledom ali brez, z rezino limone ali brez? Voda iz posode z vejico mete ali melise, z rezinami kumare in ingverja, kar je zelo priljubljena poletna osvežitev (pustite tokrat ob strani hladno pivo)? Zamrznjeno jagodičevje v hladni vodi in z nekaj kockami ledu, različno zmiksano ali zgolj grobo narezano sadje s sadnimi sokovi ali pa sveže stisnjeni sokovi ne le iz sadja, temveč tudi iz zelenjave? Vsega je v tem letnem času dovolj, tako da dajmo domišljiji prosto pot in kombinirajmo vsak dan kaj novega.

Osvežilne pijače si poleti lahko popestrimo ne le s kockami zamrznjene vode, ampak tudi s kockami metinega, melisinega ali sivkinega sirupa. Priprava teh sirupov je zelo preprosta, ne zahteva veliko dela in ne stanja za štedilnikom. Da nam sirup kljub vsem potrebnim ukrepom (predvsem sterilizaciji steklenic) ne zavre, poskrbimo s tem, da ga zamrznemo. V vrečke za led namesto vode vlijemo hladen sirup, potem pa ga uporabljamo po potrebi. Kocke tako shranjenega sirupa lahko dodajamo ne samo k osvežilnim brezalkoholnim pijačam, temveč tudi k lahkotnim poletnim koktajlom z malo dodanega alkohola.

​Meta, melisa, sivka

Receptov za pripravo sirupa iz mete, melise ali sivke je veliko, tukaj je eden iz prve roke. Meti in melisi odlomimo le spodnji, debelejši del stebel, liste in tanjši del stebla narežemo ali natrgamo. Preden se lotimo tega opravila, skuhamo sladkorni sirup. Razmerja med količino vode in sladkorja so različna, zagovorniki zdrave prehrane namesto sladkorja celo svetujejo uporabo medu, ampak nekaterim ta okus ni všeč (tudi avtorici tega teksta ne).

To, da sladkorja ni premalo, je pomembno, če bomo sirup stekleničili, saj sladkor deluje kot konzervans. A če damo na 1,5 do dva litra vode kilogram sladkorja, sirup ne bo presladek, ker pa ga bomo zamrznili v kockah, ni strahu, da bi šel v nič. Na 1,5 do dva litra sirupa potrebujemo okoli dva litra mete ali melise (odlična je tudi mešanica obeh zelišč), seveda je lahko dodamo tudi več. Ravnamo se pač po tem, koliko močan sirup želimo.

V mlačen (nikakor ne vroč!) sladkorni sirup dodamo meto ali meliso (ali cvetove sivke z zgornjim delom stebel), rahlo premešamo in po vrhu naložimo tanke rezine dveh limon. Lahko pa že v sladkorni sirup, ko je kuhan, dodamo malo citronske kisline. Tako namočena zelišča pustimo v pokriti posodi dva dni, vmes občasno premešamo. Sirup potem precedimo tako, da na gosto cedilko damo še bombažno krpo, gosto gazo ali kos plenice (uporabna je tudi papirnata ruta iz paketa prve pomoči) in v posodo previdno precedimo sirup. Ostanek na cedilki z rokami stisnemo, da res iztisnemo ves sok.

Če ta sirup nalijemo v vrečke za led, imamo osvežilno pijačo ali le dodatek kakšni drugi pijači vselej pri roki. Kocka sirupa se v vodi ali soku v trenutku stopi, če nam zamrznjene kocke sirupa ostanejo za čez zimo, pa bo z njimi vsak čaj, ki nas bo grel v zimskih dneh, še pridobil okus.

​Juhe

Medtem ko si žejo lahko potešimo z raznimi hladnimi napitki, nas ti ne bodo nasitili. Morda le za nekaj časa preložijo lakoto, a naj bo še tako vroče, nekaj je tudi v vročih poletnih dneh treba pojesti. Četudi le juho. Pa ne vroče (čeprav slana vroča juha sredi poletja sploh ni odveč), ampak hladno. In ne zgolj zelenjavne, temveč tudi sadno. Ni treba, da juho jemo vsak dan, a tu in tam bo še kako dobro dela, sploh ker jo lahko pripravimo dan prej. Čas za takšne juhe pa je zdaj, sredi poletja, pravšnji. Paprike, paradižnik in kumare zorijo, da je veselje, izrazitega okusa so, ker je pač sezona te zelenjave, torej bodo tudi juhe odlične. Španske hladne zelenjavne juhe, znane pod skupnim imenom gaspačo, so osvojile dobršen del sveta, na Bližnjem vzhodu in Balkanu so priljubljene hladne juhe z dodatkom jogurta, pravšnja osvežitev pa je tudi kakšna juha iz kiselkastega sadja, kot so višnje.

​Seveda nikjer ne piše, da si poleti ne bi privoščili tudi kakšne bolj krepke juhe. Dovolj je različne zelenjave za pripravo pisane mineštre ali pa za celo vrsto odličnih kremnih juh. Z začimbami (ingver, kurkuma) in zelišči (drobnjak, peteršilj, koriander, zelena, meta, majaron, timijan) lahko iz povsem običajne juhe vsakič pripravimo zanimivo in okusno ter lahkotno jed na žlico. Zanimiva je na primer juha iz korenčka, začinjena z meto, pa juha iz bučk s kurkumo in ingverjem, h grahovi juhi se izjemno lepo poda koper. In če po vrhu kremne juhe potresemo krutone ali zlate kroglice, s smetano ali bučnim oljem pa izrišemo še kak vzorec, bo juha lepa tudi na pogled.

​Sladoled

O poletnih sladicah ne gre izgubljati besed. Ni ravno čas za peko, morda le za kak lahek sadni kolač. Sladoled si lahko privoščimo na vsakem koraku, sadja je tudi v izobilju, in če na primer dinjo ali lubenico izdolbemo in nadevamo z različnim sadjem, že imamo pred seboj pisano sadno solato. Za kaj bolj zapletenega bo čas v krajših jesenskih in zimskih dneh, zdaj pa uživajmo v tem, kar imamo v naravi na dosegu roke.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta