Breskovolistna dresen blaži žejo sladkornim bolnikom

Borut Cerkvenič
04.04.2021 04:15
Breskovolistna dresen se uporablja za ustavljanje notranjih krvavitev, najpogosteje iz želodca, črevesja in maternice, preprečuje celulitis, blaži težave pri hemoroidih in bronhitisu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cveti od sredine poletja do jeseni, posamezen cvet je majhen, rožnat ali belkast. Foto: Profimedia
Profimedia

Breskovolistna dresen (Polygonum persicaria) je enoletni semenski plevel iz družine dresnovk. Poznamo ga tudi pod domačimi imeni andreselj, breskolistna dresen, breskolistni dresen, breskovjek, drist, rdesen navadna dresen, ščajelistna dresen.

Ima razvejeno glavno korenino, uspeva na rodovitnih, lažjih, dobro zračnih, z dušikom bogatih tleh.

Klični listi so ovalno podolgasti, z zaokroženo konico, temnozeleni do rdečkasti. Stebelni listi so suličasti, v sredini najširši, na zgornji listni površini pogosto najdemo temno pego. Listi so sedeči do kratko pecljati, listna škornjica, ki obdaja steblo s kratkimi dlačicami, je vidno razvejena po robu.

Steblo breskovolistne dresni je pokončno do rahlo poševno, visoko do 80 centimetrov. Ponavadi je brez dlačic in razvejeno, z rdečimi lisami. Mnogo cvetov je združenih v gosta, valjasta, klasasta socvetja na vrhu stebla in stranskih poganjkov, posamezen cvet pa je majhen, rožnat ali belkast. Cveti od sredine poletja do jeseni.

Steblo breskovolistne dresni je pokončno do rahlo poševno, visoko do 80 centimetrov. Foto: Profimedia
Profimedia

Učinkovine, ki jih vsebuje, so eterično olje s persikariolom, flavona kvercetin in persikarin, malo antrakinonskih derivatov, pektini, vitamina C in K, provitamin A, sluzi, smole in čreslovine.

Mladi liste in vršičke uporabljamo za mešane solate, juhe in prikuhe.

Zel nabiramo junija, julija, avgusta in septembra.

Mnogo cvetov je združenih v gosta valjasta klasasta socvetja na vrhu stebla in stranskih poganjkov. Foto: Profimedia
Profimedia

Zavretek ustavlja notranje krvavitve, najpogosteje iz želodca, črevesja in maternice, preprečuje celulitis, blaži žejo sladkornim bolnikom in težave pri bronhitisu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta