Inflacija dol, cene gor

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
04.08.2024 05:00

Tako visoka je pač cena življenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za najboljše kupce le najdražje.
Profimedia

"Letna inflacija je junija v območju evra znašala 2,5 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot maja in tri odstotne točke manj kot junija lani, je v drugi oceni potrdil Eurostat. V celotni EU je letna inflacija z majskih 2,7 odstotka padla na 2,6 odstotka. V Sloveniji je bila letna inflacija junija pri 1,6 odstotka." (STA, 17. julija).

Kaj že je statistika? Praksa govori drugače, kot nam kažejo številke. Oljčno olje, denimo, se absolutno ne sklada s statistiko "območja evra". Lansko poletje je domače oljčno olje, ki ga prek prijatelja občasno nabavljam v Dalmaciji, stalo 15 evrov, letos spomladi 16 in zdaj čakam, da se podraži na 20 ali še več. Zakaj neki? Zato, ker so v skoraj vseh trgovinah izvedli kartelni napad na potrošnika in - očitno ob tihem dogovoru - abnormalno povišali cene olja na prodajnih policah. Ko gre za najboljše ekstra deviško oljčno olje, se je cena za liter v zadnjih nekaj mesecih s 15 evrov zvišala na 20. Pred natančno letom dni je v trgovini moje francosko "bio" oljčno olje v steklenički za 0,75 litra stalo 9 evrov, danes okroglih 15 (torej smo pri litru za 20 evrov). Nič čudnega, da lahko francoski trgovec z delčkom profita veselo sponzorira kolesarsko dirko vseh dirk Tour de France. Ja, saj se da v akciji olje dobiti po občutno nižji ceni, ampak pri tem gre pogosto za trik, primerljiv z nakupom kitajskega medu za pet evrov - privarčuje denarnica, nastrada želodec.

Povprečen kupec srednjih let, ki za nameček nakupuje brez očal, po navadi ni pozoren na razliko med ekstra deviškim oljčnim oljem in deviškim oljčnim oljem. Pa saj nam poznavanje postopka pri pridobivanju olja niti ne koristi kaj prida, ker goljufi nikoli ne mirujejo. Lanska analiza slovenske uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pokazala, "da je bilo 15 vzorcev od 34 odvzetih neskladnih glede navedene kategorije ... Označenost oljčnih olj je bila skladna pri 8 od 24 pregledanih oznak." Neskladna olja so bila umaknjena iz prometa, ampak, saj veste, kogar je pičila kača, se boji zvite vrvi. Da je kača ostala strupena, ne dvomimo.

Najpogostejše goljufije z oljčnim oljem (svari Zveza potrošnikov Slovenije) so: ponarejanje z drugimi olji, napačno označevanje porekla, napačna predstavitev kakovosti, mešanje z oljem nižjega razreda, ponarejanje označb, neustrezno skladiščenje in prevoz. Kakovost našega življenja se ne viša, cena pač.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta