(INTERVJU) Marjan Ogorevc: Samo bedaki in razsvetljeni se ne spreminjajo

Bojan Tomažič
20.12.2020 06:30
Napredovati je mogoče z naravno ali umetno inteligenco, le da je druga možnost lahko nevarna, pravi raziskovalec zavesti Marjan Ogorevc: "Samo tistim, ki bodo na visoki ravni zavesti, bo tehnološki napredek izboljšal kakovost življenja."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Religija, znanost in magija so bile v bolj naravnih časih soodvisne." Foto: Primož Lavre
Primož Lavre

Kako preživljate koronaobdobje?

Pri meni se ni kaj dosti spremenilo, manjkajo mi obiski zunaj občine, vendar ni hudo. To obdobje je moj čas za učenje in urejanje številnih reči, ki prej niso prišle na vrsto.

Veliko je teorij, kako se je začel širiti virus in kako se mu zoperstaviti. Imate vi svojo?

Vedno, ko smo v težavah, se pojavi veliko strokovnjakov, ki vsak po svoje razlagajo vzroke. Znanost po svoje, znanstveniki, ki so na neki način heretiki, po svoje, pristaši teorije zarote po svoje. Ne bi si drznil imeti svoje teorije. Vem samo, da se virusi gojijo in čuvajo v velikih laboratorijih za vojaške namene kot biološko orožje. Vem pa tudi, da imajo virusi svojo funkcijo. Ena od teh je, da poskrbijo za redčenje tiste vrste, ki se preveč razmnoži in ogroža ravnovesje v naravi. Razmišljam, da smo se ljudje kot najbolj agresivna vrsta tako do svoje vrste kot do drugih preveč razmnožili in s podrejanjem narave porušili ravnovesje. Zaključek naj ostane bralcem, podobno kot na koncu kakšne drame.

Ali podobno rečete tudi za svojo knjigo o magiji?

Zaključek zmerom ostane bralcem.

Svečenik, znanstvenik, mag

Magijo si najpogosteje predstavljamo kot čarovništvo in okultizem. Vi pa v knjigi razblinjate te predstave.

V prvi vrsti je to moj namen. Da bi lažje razumeli magijo, se moramo vrniti v času na začetek nam znane civilizacije. Že od sumerske, akadske, egipčanske, grške civilizacije je bila magija nekaj normalnega, sestavni del življenja. Bilo je ravnovesje med magijo, znanostjo in religijo. Arhitekt, ki je zgradil veliko piramido ali podobne stavbe, je moral biti svečenik, znanstvenik in mag, ki je vse to povezal. Znanost je obstajala v vseh civilizacijah, eksperimentalna znanost pa obstaja tri stoletja. Ne vem, po čem bi lahko presodili, da je slednja boljša.

Mnoge rešitve so v povezovanju. Ampak zakaj z magijo?

Einstein je rekel, da je religija brez znanosti neučinkovita, znanost brez religije pa slepa. On je že vedel, o čem govori. Obe pa povezuje in v življenje spravi magija. Naravno je, da so znanost, religija in magija v sožitju in ravnovesju.

Kaj je torej po vašem magija?

Magija je vsak postopek, vsak ritual, vsako dejanje, terapija, projekt, verski ritual, tehnološki dosežek, ki ga naredi človek. Torej ni dobro biti pasiven in čakati, da se nekaj samo po sebi zgodi, kar religija prevede v to, da naj se zgodi božja volja. Nekatere religije so demonizirale magijo prav zato, ker želi nekaj narediti brez čakanja na božjo voljo. Zato so mage preganjali in z njimi brutalno obračunavali. Magija je bila enakovredna, dokler ni prišlo do neravnovesja.

"Človeštvo si s tem, ko ruši ravnovesja, ves čas škodi." Foto:Martin Luzar
Primož Lavre
"Rast zavesti mora spremljati etika, ki je zagotovilo, da ljudje svoje moči ne bodo zlorabili." Foto: Martin Luzar
Martin Luzar

Še eno neravnovesje? S kakšnimi posledicami?

Najprej je ravnovesje porušil absolutni primat religije v srednjem veku. Šli so v takšno skrajnost, da se je vsak, ki je temu nasprotoval, srečal s sveto inkvizicijo in odšel s tega sveta. To je bila marketinška poteza par excellence, k sebi so privabili tiste, ki so slepo poslušali. In primat je imel posledice na življenje vseh ljudi; papež je v 13. stoletju izdal bulo, s katero je postal absolutni lastnik vsega planeta, pri tem mu je pomagal angleški kralj in ustvarili so korporativni način upravljanja. Vsi, ki so uporabljali zemljo ali dobrine, so morali lastniku plačati davek in tako je ostalo do današnjih dni. Zadnja tri stoletja pa je absolutni primat prevzela znanost, ki je magijo in religijo potisnila na stran. Zdaj tako velja samo tisto, kar je v skladu z mainstream znanostjo. Znanstveniki, ki niso v skladu z njo, so neke vrste disidenti in nimajo možnosti za uveljavitev, četudi imajo boljše zamisli. Spoznati bi morali, da ne ena in ne druga skrajnost nista dobri za napredek človeštva.

Ali to z znanostmi ostaja zabetonirano?

Ne, menim, da počasi prihaja do približevanja religije in tiste znanosti, ki dokazuje že pred pet tisoč leti zapisano v indijskih svetih knjigah. Tako tudi magija pridobiva veljavo. To bo prispevalo k duhovnemu in materialnemu napredku človeštva.​

V ponudbi je tudi umetna inteligenca

Kaj sploh je napredek? Kakšno funkcijo ali nalogo ima človek pri tem?

Ena od meni najbližjih definicij človeka je, da je človek zavest ali duša, ki je neločljiv del celote - duha, ki prebiva v telesu in uporablja telo in um za doživljanje izkušenj v življenju. Je torej telesno, energijsko in duhovno bitje. Koliko se tega zaveda, je odvisno od njegove stopnje zavesti. Naloga človeka pa je, kot jaz razumem, udejanjiti stvarnikovo zamisel na zemlji, prinesti duha v materialni svet. Napredujemo od najnižje točke zavesti, za katero velja materialistična paradigma, postopno do paradigme, da je človek tudi duhovno bitje. Napredek je lahko postopen z ozaveščanjem, delom na sebi na različne načine, temu lahko rečemo organski ali naravni transhumanizem. Z druge strani pa imamo umetni tehnološko tehnokratski, postdemokratski transhumanizem, ki ga propagirajo tisti, ki imajo interes za tekšen razvoj in korist od njega. Njihova ideja je, da lahko človek postane nadčlovek s tehnologijo in umetno inteligenco.

V čem je razlika med njima?

Razvoj z naravnim transhumanizmom se dogaja postopno z rastjo zavesti in razvojem etike, ki je zagotovilo, da svoje moči ne bomo zlorabili. Sodobni tehnološki transhumanizem pa daje človeku na nizki stopnji zavesti moč, da jo lahko zlorabi. Ta moč ni odvisna od stanja zavesti, naravne veličine nekoga, ampak od možnosti, da kupi tehnologijo, da je pri koritu in da pripada pravi politični opciji. V tem primeru postane demokracija demonska kreacija, saj lahko politična opcija na oblasti zakonsko maltretira celo državo, ker smo jo mi izbrali.

Pisanje te knjige mu je spremenilo življenje. Foto: Bojan Tomažič
Bojan Tomažič
"Svet se tako spreminja, da tiste, ki se oprijemajo svojih omejitev, konceptov in stališč, hitro povozi čas." Foto: Martin Luzar
Martin Luzar

To, o čemer govoriva, torej ni ezoterika?

Ezoterično znanje v nasprotju z eksoteričnim, ki je javno in namenjeno množicam, pomeni skrito znanje, namenjeno izbrancem, ki so na stopnji zavesti, da ga ne bodo zlorabili. V današnjem globalizmu in informacijskem svetu je tudi velik del ezoteričnega znanja javen in dostopen vsem, ki ga znajo poiskati ali kupiti in ga lahko zlorabijo. Problem je, da naša zavest ni sposobna spremljati tehnološkega razvoja. Prihaja do druge vrste ezoteričnega znanja, ki je brez etike in daje možnost elitam, da ga zlorabijo, in si ljudi podredi v neke vrste soben suženjski odnos.

Zakaj se je ljudem na vseh nivojih tako težko dogovoriti, kaj je res in kaj ni? Če jim je uspelo, so bile zmerom poleg manipulacije.

Kaj je res in kaj ni, je odvisno od našega zaznavanja, saj vsak zaznava drugače, gleda skozi svoja očala. Strogo materialističen človek vidi zelo malo stvarnosti, vidi samo vrh ledene gore, vse ostalo je za njega skrito, ne obstaja. Tisti, ki je na višji ravni zavesti, pa se zaveda tudi višjih - za človeka na nizki ravni zavesti nevidnih - energijskih svetov. Danes bi temu rekli kvantni svet. Prvi živi - če gledamo metaforično - v kleti zelo visoke stavbe, njegova zaznava sveta je iz perspektive kleti omejena, drugi živi v višjih nadstropjih ter vidi in se zaveda veliko več realnosti. Slednje danes lahko razložijo kvantne znanosti.

Zakaj eni ne vidijo dlje kot do denarnice?

Gledano filozofsko, se človek kot zavest ali duša najprej v procesu involucije spusti v materialni svet, potem se počasi dviguje v procesu evolucije, v katerem se v nekem trenutku začne zavedati, od kod prihaja, kam gre in kaj je. Na začetku, ko je še na nizki ravni zavesti, je veren, saj verjame v neko silo, ki je ne vidi in ne razume, in upa, da bo v primeru če bo izvajal zapovedane rituale in se držal deset božjih zapovedi, nekega dne prišel v nebesa, k Bogu. Zato potrebuje posrednika župnika, ki deluje kot agencija za verska vprašanja. Na višji stopnji zavesti, ko ima izkušnjo gnoze - Božanskega, pa ne potrebuje več vere in tudi posrednika ne več. Zato so bili skozi zgodovino za vse večje verske sisteme gnostiki sporni in preganjani, saj so bili prevelika konkurenca uradni religiji.

Mnoge, ki odločajo, je povozil čas

Ste v pripravah na pisanje te knjige veliko prebrali, povezovali, raziskovali?

Kaj je veliko, je relativno. Vsak mesec preberem vsaj tri strokovne knjige, v povprečju poslušam eno strokovno predavanje na youtubu na dan, meditiram in v stanju meditacije iščem rešitve problema, s katerim se soočam. Imam knjižnico 400 knjig z mojega področja, ki sem jih predelal v zadnjih 30 letih. Priprave za predavanja v šoli za bioterapevte me silijo v nenehno raziskovanje, kako podati znanje še bolj enostavno, razumljivo in predvsem uporabno. Če znanje ni uporabno, nima nobene teže, je, kot bi osel nosil tovor knjig. Takih tovorov imamo v sodobni družbi - v izobraževanju, politiki, znanosti in religiji vse preveč. Počasi dojemamo, da napredek, tudi duhovni napredek, ni v tem, da dodajamo stvari, ampak da se jih znebimo. Sam rad rečem, da sem kot kipar, ki v kamnu vidi podobo, potem pa se samo s klesanjem znebi odvečnega kamna, da dobi želeni kip.

Carlu Gustavu Jungu ste se tudi posvetili. Zakaj?

Jung je bil znanstvenik, a še bolj ezoterik, alkimist, mag, kar lahko preberemo v njegovi Rdeči knjigi. Seveda takrat tega ni mogel obelodaniti, saj človeštvo ni bilo zrelo za to. Človek na nižji ravni zavesti vidi pri Jungu samo tisti del njegovega dela, ki je materialen, tisti z višjo ravnjo zavesti pa tudi drugi ezoterični del. Podobno je bilo pri Newtonu, ki je pri svojem delovanju združeval ideal, bil je znanstvenik, mag in teolog, kar prihaja v tem času na plan. Tudi vsi zares pravi znanstveniki velikani, kot so Tesla, Einstein in še veliko drugih, so združevali ali še združujejo znanost, magijo in religijo.

Na poti od bioterapevta do holista, povezovalca navidez različnih in celo nasprotujočih si gledanj in zdajšnjega raziskovalca ustroja življenja oziroma raziskovalca zavesti ste se zelo spremenili. Je to normalno?

Modrost pravi, da se samo bedaki in razsvetljeni ne spreminjajo. Svet se tako hitro spreminja, da vse tiste, ki se držijo svojih omejitev, starega znanja, konceptov in stališč, povozi čas. Vidimo jih povsod okrog sebe. Najbolj vidni so politiki, ki se še vedno oklepajo časa po drugi svetovni vojni, nekateri profesorji še vedno predavajo tisto, kar so njih učili, znanje, s katerim so naredili kariero in pridobili akademski naslov. Ne pripadam nobenim od teh, jaz se vsakodnevno učim, raziskujem, delam na sebi, meditiram, postajam boljši človek. Dela mi ne zmanjka, včasih komaj čakam, da pride jutro, da se soočim z novim izzivom. To je lahko vsakdanja stvar, priprava za predavanje v šoli za bioterapevte ali pa pisanje knjige. Knjiga Magija povezuje znanost in religijo me je v enem letu spremenila bolj, kot sem se spremenil v več desetletjih.

Kakšni ste zdaj?

V šali pravim, da sem kot mag na zemlji podizvajalec božanskega, saj udejanjam vse, kar prejmem od zgoraj iz implicitne urejenosti, naravnih zakonov kot preblisk ali idejo, in ob tem uporabim vse. kar znanost razišče v okviru zemeljskih zakonov.

Zanimivo, če povzamem, pravite, da je treba iti po naravni poti naprej, po zdravi kmečki pameti?

Čeprav nam znanost ponuja nove tehnologije, umetno inteligenco, ki jo imenujem umetni bog, se moramo zavedati, da se lahko nadaljuje tehnološka evolucija, človeška pa nazaduje. Res je, zagovarjam naravni transhumanizem, razvoj zavesti tako, da postajamo boljši ljudje. Samo tistim, ki bodo na visoki ravni zavesti, bo tehnološki napredek izboljšal kvaliteto življenja. Oni drugi bodo zasužnjeni, pod kontrolo elit in povsem odvisni od njih. Do danes je veljalo, da so velike religije najmočnejša kontrola in upravljanje ljudi, močnejše kot totalitarni sistemi. Vsak totalitarni sistem propade v nekaj desetletjih, delujejo v dualnosti Bog - hudič, pod grožnjo ljudem, da jih bo Bog kaznoval, jih drži že tisočletja pod kontrolo. Vendar je vse to otroški vrtec v primerjavi s tem, kar se nam lahko zgodi, če svoj človeški del prepustimo umetnim inteligencam. Bog ali absolutna zavest je ljubeča, nam ne vsiljuje zakonov, ne določa, kaj smemo in česa ne, samo daje, temu rečemo, da deluje zakon ljubezni. Umetni bog ali umetna inteligenca pa nas ujame, določi, kaj smemo in česa ne, kako naj se obnašamo, nagrajuje in kaznuje, je maščevalna kot starozavezni bog. Kaj bomo izbrali, je odvisno od vsakega posameznika. Če se mi ne odločimo, se bo za nas in v našem imenu nekdo drug. In ni nujno, da nam bo tisto všeč. Svetujem, da vzamemo življenje v svoje roke.

"S tehnologijo, ki je ne znamo uporabiti za resničen napredek, se evolucijsko degradiramo." Foto: Martin Luzar
Martin Luzar

Naj torej počakamo z dovoljenjem, da nam vgradijo čipe?

Čipe za vsaditev v telo lahko v nekaterih državah, kot je Nemčija, že kupite. Olajšajo nam delovanje, naredijo nekaj namesto nas, odprejo vrata, nas povežejo z avtomobilom, plačajo za nas in še kaj. Enim je in bo to kul, eni bodo imeli od tega koristi. Pasivni, tisti brez svojega mnenja in ki nočejo prevzeti odgovornosti, so veseli, da umetna inteligenca s tehnologijo prevzema njihove funkcije. Za transhumaniste so to mokre sanje, saj mislijo, da s tem postajamo nadljudje, jaz pa mislim, da nas to razčloveči, postajamo podljudje, se evolucijsko degradiramo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.