(INTERVJU) Psihologinja Vita Štukovnik: Več kot polovica Slovenk in Slovencev spi manj kot sedem ur na noč

Franja Žišt Franja Žišt
22.05.2022 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Plavalec Michael Phelps je na primer spal osem ur ponoči in še dve do tri ure vsako popoldne, da je lahko dosegel maksimalno regeneracijo."
"Plavalec Michael Phelps je na primer spal osem ur ponoči in še dve do tri ure vsako popoldne, da je lahko dosegel maksimalno regeneracijo."
Robert Balen
Kako spimo, koliko smo spali med epidemijo, na kaj vse spanje vpliva in kaj nam krati spanec, smo se pogovarjali s klinično psihologinjo doc. dr. Vito Štukovnik.

Več kot polovica Slovenk in Slovencev spi manj kot sedem ur, kar je po mednarodnih smernicah minimalna priporočena količina spanja za odrasle. "Spanje je ključno tudi za dobro imunsko delovanje. Že predhodne študije, ki so proučevale povezavo med spanjem in respiratornimi obolenji, so pokazale, da se tisti, ki spijo manj kot sedem ur, kar tri- do štirikrat hitreje prehladijo ali zbolijo za gripo, imajo pa tudi več zapletov. Podobno kažejo študije med epidemijo bolezni covid-19; posamezniki, ki so pred okužbo spali manj, so imeli hujši potek bolezni covid-19," pravi Štukovnikova.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta