Ivana, prva žena Donalda Trumpa: Kraljica blišča in estetike požrešnosti

Denis Živčec Denis Živčec
07.08.2022 04:40

Niso bili vsi navdušeni nad milijarderskim parom iz zgornjih treh nadstropij Trumpove stolnice, a nihče ni bolje utelešal sloga bahavih in z razkošjem obsedenih newyorških 80-ih let minulega stoletja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Njun zakon je bil kaotičen, poln vzponov in padcev, v ljubezni do razkošja in blišča sta se z Donaldom Trumpom našla.
Profimedia

Videz Ivane Trump ni bil za vsakogar," je dejal oblikovalec Dennis Basso nekaj ur po tem, ko je nekdanji predsednik Donald J. Trump svetu sporočil, da je umrla njegova bivša soproga, mati njegovih treh otrok. Kasneje se je izkazalo, da je bil usoden padec po stopnicah v njenem stanovanju na Manhattnu. Drzen, blišča poln slog te ekscentrične, a originalne ženske bo mnogim še dolgo ostal v spominu.

V desetletju, v katerem sta ona in Trump najsvetleje skupaj blestela na ameriški družabni sceni, je platinasta svetlolaska utelešala slog newyorške elite osemdesetih. Slednjega so definirale štole iz činčiljega krzna, srajčne obleke z leopardjim vzorcem in konfekcijske hlače Upper East Side v nežnih barvah.

Ujela duh dobe krzna in velikih pričesk

Limuzine nikoli niso bile dovolj dolge, pričeske preveč voluminozne, uhani preveliki in krzno preveč bahavo. Skoraj 40 let, čeprav se je vmes menjalo nešteto modnih trendov, sta Trumpova ostala najbolj dosledna zagovornika te družabno-modne paradigme, ki jo nekateri opisujejo z besedami estetika požrešnosti.

Čehinja, ki je v petkah prikorakala na vrh sveta. Tako kot kasneje čedna Slovenka. Slog Ivane Trump ni bil za vsakogar.
Profimedia

Oseminšestdesetletni Basso je za New York Times povedal, da je gospo Trump prvič srečal septembra 1983, ko je prišla na njegovo prvo revijo v hotelu Regency na zgornji vzhodni strani Manhattna.

Tistega dne je sedela v prvi vrsti blizu Joan Collins, še ene dive desetletja, nato pa je prišla za oder. "S svojim fantastičnim naglasom je rekla: 'Darling, res te ne poznam. Vendar bova prijatelja,'" se spominja Basso. "Pomislil sem: O, moj bog. Kako je to mogoče?" pripoveduje. V tistem času so odprli Trumpovo stolpnico v bližini veleblagovnice Bergdorf Goodman, a niso bili vsi navdušeni nad parom, ki je živel v treh nadstropjih na vrhu. Kljub temu je težko trditi, da nista do potankosti ujela duha tistega obdobja, ko je pohlep bil preprosto šik.

Tako sta se leta 1989 Donald in Ivana Trump sprehodila po washingtonskem Kapitolu.
Profimedia

Dan po revijskem debiju gospoda Bassa se je Ivana Trump pojavila v njegovem razstavnem prostoru na Sedmi aveniji in se čudila velikosti. "Manjše je od omare v moji garderobi," se je spominja oblikovalec.

Ivana Zelničkova, kot je bil njen dekliški priimek, je bila po rodu Čehinja. S Trumpom sta spočela tri otroke - Donalda mlajšega, Ivanko in Erica. Poročila sta se leta 1977, ločila pa 15 let pozneje, leta 1992. Ivana je bila Trumpova prva žena, on pa njen drugi mož. Za njim se je poročila še dvakrat.

Tudi v zrelih letih je ostala zvesta blišču in modnemu seksapilu.
Profimedia

Tudi ona je tako kot tretja Trumpova žena Melania prišla v New York kot manekenka, v mladosti pa je bila vrhunska smučarka. Trump se je po Ivani leta 1993 poročil z Američanko Marlo Maples, prav tako manekenko, na koncu pa še leta 2005 z Melanio Knavs. "Naša mati je bila neverjetna ženska - sila v poslovnem svetu, športnica svetovnega razreda, žareča lepotica in skrbna mati ter prijateljica," se med drugim glasi sporočilo družine Trump. Ob tem dodaja, da jo bo med drugim pogrešala tudi njena mama Marie Zelniček, ki se je rodila leta 1926 in je še vedno živa.

Njen neugleden grob služi kot davčna olajšava

Čeprav je bila ločitev s Trumpom "razburljiva" in ga je Ivana celo obtožila posilstva in nasilja, je bivši predsednik v sporočilu o smrti v nasprotju s svojim značajem zapisal lepe besede. "Bila je čudovita, lepa in neverjetna ženska, ki je imela navdihujoče življenje. Njen ponos in veselje so bili trije otroci. Bila je tako ponosna nanje, kakor smo bili mi ponosni nanjo. Počivaj v miru, Ivana," je sporočil Trump.

Ivana Trump je sodelovala tudi v nekaj resničnostnih šovih. Tako je leta 2010 zapustila kontejner šova Big Brother.
Profimedia

Žalna slovesnost zanjo je potekala v cerkvi na Mahattnu. Na pogreb so poleg Trumpa prišli še njegova žena Melania, njun sin Barron in trije otroci, ki jih je imel z Ivano. Bivši predsednik je povedal, da je imela Ivana čudovito življenje. "Žalosten dan, ampak hkrati tudi čas, da slavimo čudovito in prelepo življenje," je sporočil na svojem družbenem omrežju Truth, preden so šli vsi skupaj k maši v katoliško cerkev na vzhodni strani Manhattna, nedaleč od prebivališča pokojnice.

Vedno v družbi slavnih in bogatih. Igralka Raquel Welch in Ivana Trump leta 1990.
Profimedia

Pot pozlačene krste iz cerkve proti pokopališču je spremljala tudi Tiffany Trump, hči, ki jo je Donald Trump imel z drugo ženo Marlo Maples. Prišli so tudi znani obrazi iz politike in medijev. Od Ivane Trump se je med drugim poslovil tudi Dennis Basso. Končalo se je precej kilavo, saj je Trump svojo pokojno prvo ženo dal pokopati kar na svojem igrišču za golf v New Jerseyju. Šlo je za poslovno potezo. Zaradi groba na posestvu se namreč to lahko razglasi za pokopališče in se s tem oprosti plačevanja davkov. Grob Ivane Trump zaznamuje le skromna plošča z njenim imenom in letnicami ter aranžmajem iz belih rož.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta