Iz preteklosti: Avto na jedrski pogon

Artur Švarc
31.12.2023 02:30

Ford je v petdesetih sanjaril o avtu na jedrski pogon, a seveda v praksi dlje od makete niso prišli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ford nucleon, vizija avtomobila na jedrski pogon, ki se ni (in se ne bo) nikoli zgodila.
Ford

Petdeseta v ZDA so bila optimistična leta, navdahnjena z velikim skokom tehnologije v jedrsko dobo, in tako so sekanje atomov vizionarji (in utopisti) vtaknili v praktično vse aspekte življenja. Tudi avto.

Pri Fordu so si zamislili avto na jedrski pogon z imenom Nucleon, ki bi imel 8 tisoč kilometrov dosega, vse, kar je nastalo, pa je bila maketa v približno polovici dejanske velikosti. Ford je pred kratim dodal uradne fotografije iz predstavitve 1958 v njihov Trezor dediščine. Nucleon je bil nenavadno oblikovan avto s kabino na sprednjem delu in nekakšnim reaktorjem na zadnjem delu. Seveda niso manjkale za tista leta skoraj obvezne plavuti. V tistem reaktorju je bila kapsula z nekakšno jedrsko reakcijo (seveda v praksi neizvedljivo).

Fordovi fantje so sanjali o menjavi kar celega reaktorja na za to namenjenih črpalkah.
Ford

Nucleon je imel za povrh še uvlačljive odbijače, da je bil bolj aerodinamično učinkovit, potnikom je bila (bi bila) na voljo samodejna klimatska naprava. Ker vsi vemo, kako je z razdvojenimi jedri urana, ford nucleon nikoli ni vozil po ulicah Detroita, niti kot prototip. V takratnem sporočilu za javnost se je predpostavljalo, da bi razvoj atomske energije omogočil dovolj majhen reaktor, da bi šel v avto. Na drugi strani so bili reaktorji še vedno velikanski parni stroji, a Ford je upal, da bo nekoč jedrska reakcija lahko poganjala avto neposredno. Kam z jedrskimi odpadki in kam preseliti mestno četrt (preživelo) v primeru prometne nesreče, s tem si niso belili glave.

So pa nekaj le zadeli - za polnjenje reaktorja bi naredili posebne postaje, kjer bi robotska roka ne zamenjala goriva, pač pa celoten mini reaktor - vsakršna podobnost z idejo menjave baterij pri EV ni nenaključna. In ne samo to - njihova ideja je imela celo nabor različnih reaktorjev, od takega za čim daljši doseg do takega, ki bi avto spremenil v navitega športnika. Z menjavo na črpalki, se razume. Utopično se sliši še danes, skoraj 70 let pozneje.

No, da so Fordovi fantje vedeli, kaj bo prihodnost prinesla, so si zamislili posebne elektronske naprave spredaj in zadaj, ki bi opozarjale potnike na bližnja vozila. Asistenčni sistemi, morda?

Je pa zanimivo, v igričarski franšizi Fallout dejansko vozijo avtomobili, ki so presneto podobni nucleonu. Tam se reč imenuje Chryslus Corvega Atomic V8. Ki jo poganja ... atomski V8. Ideja atomskega avtomobila je satirična, saj če ga zadanemo, eksplodira z gobastim oblakom in izpusti sevanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta