Jagodičnica je učinkovita pri vnetju sečil in povečani prostati

Borut Cerkvenič
29.08.2021 04:30
Zaustavlja tudi manjše krvavitve, deluje kot blago razkužilo, pospešuje znojenje, pomaga znižati visoko telesno temperaturo, zaustavlja drisko, plodovi pa delujejo kot odvajalo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plodovi so oranžno rdeči, okrogli in mokasti, imajo sladkast okus. Foto: Profimedia
Profimedia

Jagodičnica (Arbutus unedo) je močno razvito zimzeleno manjše drevo ali grm iz družine vresovk. Posebnih domačih imen nima.

V višino zraste do deset metrov. Listi so do osem centimetrov dolgi, jajčasto suličasti, bleščeči, usnjati, z ostro nazobčanim robom in na kratkih pecljih. Cvetovi so zelenkasto beli in se razvijejo od oktobra do decembra. Združeni so v lepa socvetja.

Cvetovi so zelenkasto beli in združeni v lepa socvetja. Foto: Profimedia
Profimedia

Plodovi so oranžno rdeči, okrogli in mokasti in imajo sladkast okus. Njihova površina je posuta z drobnimi bradavicami. Dozorijo pozno jeseni in pozimi, tako da na drevesu ali grmu hkrati najdemo cvetove in plodove. V nekaterih sredozemskih državah plodove posipajo s sladkorjem in jih v manjših količinah uživajo. Lahko pa se iz njih naredi okusna marmelada ali džem.

Grm raste povsod v Sredozemlju, pri nas pa na Primorskem.

Jagodičnica je zimzeleno manjše drevo ali grm. Foto: Profimedia
Profimedia

Od zdravilnih učinkovin jagodičnica vsebuje vitamin C, sladkor fruktozo, organske kisline (predvsem jabolčno kislino), arbotin in čreslovine.

Uporabna je za marmelado in džem, vino, žganje, listi se uporabljajo kot začimba za nadomestek lovorja, zaradi visoke vsebnosti taninov je uporabna tudi v kozmetiki v izdelkih za porjavitev in pomladitev kože.

Nabiramo jo septembra, oktobra in novembra.

Zdravilno deluje pri čiščenju ledvic in mehurja, zaustavlja manjše krvavitve, deluje kot blago razkužilo, pospešuje znojenje, pomaga pri znižanju visoke telesne temperature, zaustavlja drisko, učinkovita je pri vnetju sečil, povečani prostati in krvnem tlaku, plodovi pa delujejo kot odvajalo.

Opozorilo: Uživanje prevelikih količin surovih plodov povzroči prebavne motnje, bruhanje, vrtoglavico in pijanosti podobno stanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta