Je granita, ledena sladka pijača, res nevarna za zdravje otrok?

The Conversation
31.03.2024 01:00

Za odrasle ni nevarno, če popijejo velik kozarec granite, ker obstaja majhna verjetnost, da se bo v krvi odraslega nakopičilo toliko glicerola, da bi povzročil razne simptome. Toda pri majhnih otrocih obstaja tveganje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Granita je osvežilna pijača iz sladkorja, vode in različnih arom.
Profimedia

Nedavno smo lahko v medijih prebrali skrb vzbujajočo vest, da je neki triletni deček pristal v bolnišnici, potem ko je popil granito, priljubljeno ledeno sladko pijačo, in izgubil zavest. Na srečo si je po nekaj dneh popolnoma opomogel. Dogodek je vseeno sprožil val zahtev, naj bo na embalaži teh pijač tudi jasno opozorilo, da utegnejo biti nevarne za zdravje otrok. Tako bi se lahko starši seznanili z morebitnimi tveganji, preden bodo te pijače ponudili svojim otrokom. Slišati je bilo tudi pozive, naj na določenih mestih, med drugim v notranjih igralnicah za otroke, povsem prepovejo prodajati granito. Ker so bili po zaužitju granite v bolnišnico sprejeti še trije majhni otroci, se je britanska agencija za prehranske standarde lani odločila preveriti, ali so te pijače, ker vsebujejo aditiv glicerol, sploh varne za majhne otroke. Vsi otroci, ki so bili sprejeti v bolnišnico, so imeli v krvi nizke ravni glukoze in visoke ravni glicerola. Zaradi tega so pristojne oblasti izdale priporočilo, naj otroci, stari štiri leta ali manj, ne uživajo pijač, ki vsebujejo glicerol. Hkrati so priporočile, naj otroci, mlajši od deset let, v kratkem času popijejo le eno tako pijačo. Poleg tega je priporočljivo, da prodajalci kupce seznanijo s tveganji in omejitvami za otroke. Posebna priporočila glede tega, kje naj bo ali ne bo dovoljeno prodajati te pijače, niso bila sprejeta.

Zakaj dodajajo glicerol

Glicerol, znan tudi kot glicerin ali E422, je po mnenju evropske in ameriške uprave za hrano in zdravila sicer varen aditiv za živila. Po kemični sestavi je to pravzaprav alkoholni sladkor. Razen v granitah ga najdemo tudi v tekočih aromah, denimo v vaniljevi, pogosto pa je dodan glazuram, saj z njim zagotovijo, da te ostanejo mehke. V našem telesu je glicerol vezan na maščobne kisline, zato so njegove ravni v krvi zelo nizke. Poleg tega naše telo ni sposobno regulirati ali nadzorovati ravni glicerola, tako kot s proizvodnjo inzulina nadzoruje ravni glukoze (krvni sladkor). Naše telo ne more preprosto začeti porabljati več glicerola v celicah, kot lahko to po zaužitem obroku počne z glukozo. Toda to še ne pomeni, da je glicerol strupen, je pa res, da lahko v krvi ostane dlje časa kot glukoza. Ker se s tem poveča količina snovi, raztopljenih v krvi, postane krvna plazma bolj koncentrirana in lahko začne črpati vodo iz drugih delov telesa, vključno z možgani. Posledica tega so lahko glavobol, slabost in omotica.

Način priprave granite se je v Veliki Britaniji spremenil, kar je mogoče deloma pripisati novi politiki britanske vlade, katere cilj je zmanjšati porabo sladkorja, ter uvedbi davka na sladke brezalkoholne pijače. Pri večini teh pijač je mogoče sladkor nadomestiti z različnimi nizkokaloričnimi ali brezkaloričnimi sladili, kot je na primer aspartam, medtem ko pri granitah to ni mogoče. Pri granitah sladkor namreč ne igra samo vloge sladila, ampak preprečuje tudi zmrzovanje teh ledenih pijač. Voda zmrzne pri nič stopinjah Celzija, toda če ji dodamo sladkor, ta oteži povezovanje molekul vode z vodikovih vezmi, zaradi česar voda ne more zmrzniti. Če torej vodi dodamo sladkor, tekočino za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik ter jo vsakih 30 minut temeljito premešamo, ne bo povsem zamrznila, ampak bo iz nje nastala ledena brozga.

Pet gramov  na sto mililitrov vode

Umetna sladila, kot je aspartam, so tudi 300-krat slajša od sladkorja, a v granitah ne delujejo. Njihovi proizvajalci torej sladkorja niso mogli preprosto nadomestiti z aspartamom. Poiskati so morali drugo rešitev. Poleg tega umetna sladila, denimo sorbitol in manitol, ki so enako sladka kot enaka količina sladkorja, niso najbolj primerna izbira, saj imajo lahko odvajalni učinek. Zato so izbrali glicerol. Za pripravo granite zadostuje približno pet gramov glicerola na sto mililitrov vode. Toda ali je ta količina varna za uživanje?

Evropska agencija za varnost hrane je leta 2017 ponovno preučila varnost glicerola. Izkazalo se je, da se lahko, če na uro zaužijemo 125 miligramov glicerola na kilogram telesne teže, poveča njegova koncentracija v krvi in povzroči nekatere simptome. Njihove ugotovitve temeljijo na podatkih o (nekdanji) uporabi glicerola za zdravljenje oteklin v možganih (cerebralni edemi). Toda podatkov o uporabi glicerola zunaj bolnišnic ni prav veliko, zato so strokovnjaki sklenili, da utegne biti vnos takih količin tega aditiva nevaren. Za odrasle torej ni nevarno, če popijejo povprečno velik kozarec granite, ker so večji in ker obstaja majhna verjetnost, da se bo v njihovi krvi nakopičilo toliko glicerola, da bi pri njih povzročil razne simptome. Toda pri majhnih otrocih se zdi tveganje dovolj visoko, da je treba na to opozoriti, sklene Duane Mellor z angleške univerze Aston.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta