Kaj so nitazeni in zakaj so tako smrtonosni?

N.R.
02.06.2024 04:30

Nitazeni so vrsta sintetičnih opioidov, med katere sodi več kot dvajset posebnih snovi. Te nezakonite droge so se na ulicah pojavile šele nedavno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toksični učinki nitazena na organizem so podobni toksičnim učinkom drugih klasičnih opioidov, kot sta morfij in fentanil.
Wikipedia

Mrliški ogledniki filadelfijskega urada za sodno medicino so ugotovili, da so bili nitazeni, sintetični opioidi, ki so do 40-krat močnejši od fentanila, v zadnjih dveh letih povezani z najmanj petimi primeri smrti zaradi zaužitja prevelikega odmerka mamil v Filadelfiji. Toda predoziranja z nitazeni so le del veliko večje težave. V Filadelfiji je leta 2022 zaradi prevelikega odmerka prepovedanih drog umrlo kar 1413 ljudi. Največkrat je šlo za predoziranje z drugimi oblikami opioidov, vključno s heroinom, fentanilom in ksilazinom, ki mu pravijo tudi "trank". Dr. Christopher Holstege, profesor urgentne medicine in pediatrije na medicinski fakulteti Univerze v Virginiji in direktor centra za zastrupitve Blue Ridge, je za spletni portal The Conversation pojasnil, kaj so nitazeni in zakaj so tako smrtonosni.

Kaj so nitazeni

Nitazeni so vrsta sintetičnih opioidov, med katere sodi več kot dvajset posebnih snovi, vključno z izotonitazenom, ki so ga prvič identificirali leta 2019 in je med uporabniki znan kot ISO, ter protonitazenom, metonitazen in etonitazen. Nitazeni so psihoaktivne snovi ali "dizajnerske droge", katerih proizvodnja, prodaja in uporaba niso regulirane z nobenim zakonom ali konvencijo, vendar pomenijo veliko tveganje za javno zdravje. Te nezakonite droge so se na ulicah pojavile šele nedavno.

Raziskovalci ne vedo prav veliko o tem, kako se človeško telo odziva na nitazene, saj s temi drogami niso izvedli še nobenih kliničnih testiranj. Toda v laboratoriju opravljeni testi so pokazali, da je lahko učinek nekaterih nitazenov od stokrat do tisočkrat močnejši od morfija in od 10- do 40-krat močnejši od fentanila. Ameriška uprava za nadzor nad prepovedanimi drogami (DEA) je veliko oblik nitazenov v skladu z zakonom o nadzorovanih snoveh in drogah uvrstila na seznam tistih drog, ki niso v uporabi za medicinske namene in pri katerih obstaja veliko tveganje za zlorabe.

Kdaj so bili razviti

Nitazene so v petdesetih letih prejšnjega stoletja razvili v farmacevtskih raziskovalnih laboratorijih švicarskega kemičnega podjetja CIBA. Sintetizirali so številne snovi, ki naj bi jih uporabljali kot učinkovine v protibolečinskih zdravilih. Toda ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) nitazenov nikoli ni odobrila za medicinsko uporabo pri ljudeh. Zunaj specializiranih raziskovalnih krogov so zato že skoraj utonili v pozabo, dokler se leta 2019 niso ponovno pojavili na ulicah kot prepovedane droge. Medtem ko so se organi kazenskega pregona trudili izkoreniniti prepovedane droge, kot je fentanil, so v nezakonitih laboratorijih na podlagi izsledkov preteklih farmakoloških raziskav zasnovali analoge nitazena, ki so se nato razširili kot ulične droge.

Od leta 2019 je vsaj šest formul temeljilo na prvotnem patentu, vse druge pa so popolnoma nove. Za identifikacijo nitazenov v toksikoloških vzorcih je treba opraviti specializirani laboratorijski test, saj s testnimi trakovi za ugotavljanje prisotnosti fentanila analogov nitazenov ni mogoče zaznati. Toda odkar so jih prvič zaznali, naj bi bili krivi že za 200 smrti zaradi predoziranja z drogami v Evropi in ZDA. Čeprav so nitazeni v številnih državah že opredeljeni kot nezakonite ulične droge, mnogi zdravstveni delavci še vedno ne vedo, da obstajajo.

Katere vrste se pojavljajo na ulicah

Nitazen se je prvič pojavil leta 2019 na ameriškem srednjem zahodu v obliki belega prahu, podobnega kokainu. Pozneje se je pojavil na ulicah Washingtona v obliki rumenega, rjavega in belega prahu. Po letu 2022 so uslužbenci ameriške uprave za nadzor nad prepovedanimi drogami naleteli na nitazene tako v obliki prahu kot v obliki modrih tablet. Tem so pogosto dodane druge ulične droge, denimo heroin in fentanil, ter tudi oksikodon, ne da bi uporabniki to vedeli. Ameriško pravosodno ministrstvo je obtožilo več kitajskih podjetij, da pošiljajo surove kemikalije za izdelavo nitazenov v Mehiko in ZDA, kjer jih karteli in preprodajalci zmešajo, nato pa jih razpečujejo na ulicah.

Znaki predoziranja z nitazenom

Toksični učinki nitazena na organizem so podobni toksičnim učinkom drugih klasičnih opioidov, kot sta morfij in fentanil. Med njimi so zožene zenice ter upočasnjeno delovanje dihalnega in osrednjega živčnega sistema, kar lahko povzroči smrt. Zaradi jakosti nitazenov se lahko simptomi pojavijo že kmalu po zaužitju in povzročijo smrt, še preden je prizadeti deležen zdravniške pomoči.

Ali lahko nalokson, opioidni antagonist, izniči učinke predoziranja z nitazeni? Nalokson, splošno znan pod imenom Narcan, je menda učinkovit pri izničevanju učinkov prevelikega odmerka nitazenov, vendar ga je običajno treba uporabiti v večjih odmerkih kot običajno. (nr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta