Kateri so vzroki za neprijeten vonj pod pazduhami in kako ga lahko preprečimo

Zjutraj ste se oprhali, oblečena imate čista oblačila, v bistvu ne počnete nič posebnega, pa vseeno nenadoma pod pazduhami zaznate znani smrad.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neprijeten vonj je lahko velika težava.
Profimedia

Zakaj nam smrdi pod pazduhami in zakaj nam enkrat smrdi bolj drugič manj? Krivdo za to lahko pripišemo mastni tekočini, ki jo izločajo posebne žleze pod kožo. Teh je največ prav pod pazduhami največ in v določenih situacijah delujejo bolj aktivno. Toda pozor, mazanje pazduh z glikolno kislino ni najboljša dolgoročna rešitev, ne glede na to, kar ste morda videli na Instagramu ali TikToku.

Znoj

Glavne žleze znojnice, poimenovane tudi ekrine žleze znojnice, so razporejene po vsem telesu in izločajo predvsem vodo, ki je brez vonja in barve. Ta voda izhlapeva in nas tako ohlaja. Toda naše telo je "opremljeno" tudi z drugo vrsto žlez znojnic, s tako imenovanimi apokrinimi žlezami znojnicami. Te so koncentrirane le na določenih predelih telesa, običajno na tistih, ki so posejani z dlačnimi mešički, kot so pazduhe in genitalije. Te žleze izločajo znoj, ki je bogat z beljakovinami in lipidi (maščobe). Še dodatno jih aktivirajo stres, strah, tesnobnost, bolečina in spolna vzburjenost.

Znoj, ki sprva nima vonja, je odlična hrana za bakterije, ki prebivajo na naši koži. Bakterije znoj predelajo v maščobne kisline in snovi, ki oddajajo močan vonj, podoben vonju čebule, kumine in pokvarjenega mesa. Vsi imamo na koži prisotne bolj ali manj enake bakterije, drugačno je le ravnovesje med različnimi tipi.

Pomembno vlogo pri tem, kakšen je naš telesni vonj, ima tudi genetika. In ker se naše apokrine žleze znojnice odzivajo na naša čustva, lahko na njihovo aktivnost vplivajo tudi naše misli in življenjski slog. Vonj znoja se spremeni tudi tedaj, če uživamo določeno hrano, denimo veliko rdečega mesa. Za močan vonj so lahko tako pri ženskah kot pri moških krive tudi dlake pod pazduhami.

Kakšno funkcijo ima neprijeten vonj

Apokrine žleze znojnice se običajno aktivirajo v puberteti. A tedaj se s telesnimi vonjavami ne ukvarjamo preveč. Vonj se spreminja tudi glede na proizvodnjo hormonov. Med menstrualnim ciklom ženske oddajajo najbolj "privlačen" vonj med ovulacijo, ko so najbolj plodne. Toda zdi se, da spolna funkcija telesnega vonja pri ljudeh ne igra pomembne vloge. Kljub temu ima naš edinstveni telesni vonj nek družbeni pomen. Novorojenčki lahko denimo nekaj tednov po rojstvu prepoznajo vonj pazduhe svoje mame, medtem ko lahko mame tri tedne po porodu vonj svojega dojenčka ločijo od vonja drugih dojenčkov.

Kako ga lahko preprečimo

Izločki naših žlez znojnic so brez vonja. Dlje ko morajo bakterije na naši koži predelovati lipide v znoju, več snovi z močnim vonjem lahko proizvedejo. Zato je vsakdanje prhanje pri tem v veliko pomoč. Antiperspiranti zmanjšujejo količino znoja, ki ga izločijo žleze znojnice. To lahko pripišemo njihovim sestavinam, na primer aluminiju, ki žleze za nekaj časa zamaši. Dezodoranti delujejo tako, da neprijeten vonj prekrijejo s prijetnejšim. Tudi dezodoranti pogosto vsebujejo alkohole ali druge snovi, zaradi katerih lahko koža postane malce kisla ali kako drugače manj gostoljubna za bakterije.

Skrbno izbirajte oblačila. Če je koža dlje časa vlažna, imajo bakterije več možnosti za rast. Vedno nosite čista oblačila iz zračnih materialov, pa bo vaš telesni vonj ostal dlje časa prijeten. Kofein, nekatera zdravila in tudi prepovedane droge, kot so metamfetamin, ekstazi, heroin in kokain lahko okrepijo potenje, kar prav tako vpliva na telesni vonj.

Kaj pa antipersipranti

Verjetno ste že slišali ali prebrali trditve, da antiperspiranti (učinkovina, ki prepreči ali upočasni potenje), ki vsebujejo aluminij, povzročajo raka. Posebni odbor za boj proti raku poudarja, da gre le za mit in govorice, saj znanstveniki do zdaj v okviru nobene raziskave teh proizvodov niso povezali z rakom. Kljub temu bi morali vedno premisliti, kakšne kozmetične proizvode in kemikalije nanašamo na svojo kožo. Če je vaša koža po nanosu antiperspiranta razdražena ali se na njej pojavi izpuščaj, uporabite raje drug proizvod z drugimi sestavinami ali se posvetujte z zdravnikom.

Najnovejši trend na TikToku in Instagramu je odpravljanje neprijetnega vonja z nanašanjem glikolne kisline na pazduhe. Glikolno kislino pogosto uporabljamo kot piling za kožo na obrazu. Teoretično naj bi z nanašanjem te kemikalije spremenili okolje na koži pod pazduhami in s tem zavrli razmnoževanje bakterij in nastanek neprijetnih vonjav. Toda glikolna kislina lahko nadraži kožo pod pazduhami zaradi trenj, zlasti takoj po britju ali depilaciji. Poleg tega se količina znoja ne bo zmanjšala. Glikolna kislina ne deluje dolgo, ker jo znoj hitro razredči in nevtralizira njeno delovanje. To pomeni, da se bo neprijeten vonj že kmalu vrnil.

Priporočamo

Če bi se radi izognili uporabi kemičnih proizvodov in bi radi pojav neprijetnih vonjav preprečili na naravni način, vam priporočamo, da se vsak dan oprhate z milom (in kožo potem temeljito posušite), nosite lahka in zračna oblačila (denimo iz bombaža, platna ali drugih materialov, ki vpijajo vlago in se hitro sušijo), poskrbite, da bodo vaša oblačila vedno čista, se izogibate stresu in omejite vnos kofeina.

Avtor prispevka Christian Moro je profesor znanosti in medicine, Univerza Bond.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta