Kako Američani spoznavajo dobrobiti tradicionalne slovenske jedi, ki jo pijemo po žlicah?

NR
23.04.2020 12:31

Ko sem prvič slišala za "juhanje", razlaga o juhi Lisa Drayer na spletni strani CNN-a, sem se spomnila svojih dni v bolnišnici, kjer so pasirano juho in druge lahko prebavljive jedi - poimenovane tudi "hranljive tekočine" - predpisovali pacientom, ki so okrevali po gastrointestinalni operaciji, ali pa tistim, ki so imeli težave z žvečenjem in požiranjem hrane: "Potem se spomnim, kako rada imam juhe, še zlasti ob mrzlih, turobnih dnevih - čeprav hvala bogu nimam težav z zdravjem, zaradi katerih bi potrebovala takšen obrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gobova juha
Profimedia

Juho vzamem pogosto s seboj na pot pozimi, najraje juhe, pripravljene s fižolom ali piščancem brez kože, odlična je z zelenjavo, rezanci in slastnim kruhom. Rada imam občutek zadovoljstva in sitosti po njej, ki ni enak tistemu po zaužitem obroku testenin. In nimam samo jaz tega občutka prijetno polnega želodca po ne tako kalorični hrani."

Zdrava, okusna, manj kalorična

"Juha je lahko zdrav in okusen način ustvarjanja ravnotežja po obdobju težke hrane ali po koncu tedna, bogatem s hrano," pojasni Robin Foroutan, licencirana dietetičarka in predstavnica za stike z javnostjo pri Academy of Nutrition and Dietetics. "Juha daje prebavnemu sistemu možnost za ponovni zagon in prečiščenje."
Redno uživanje juhe lahko pomaga tudi pri izgubi nekaj kilogramov telesne teže. Veliko študij je dokazalo, da z uživanjem juhe pred glavnim obrokom napolnimo svoj želodec in potem vnesemo v telo manj dodatnih kalorij.

Brokolijeva juha
Silencefoto

​Trendovsko "juhanje"

Prednosti izgubljanja kilogramov s pomočjo juhe so privedle do tega, da je postala juha v zadnjih letih zelo priljubljena tudi v Ameriki. Po podatkih s spletnega portala Pinterest je "juhanje" pravzaprav eden od desetih trendov že od leta 2018. In za razliko od pitja sokov, v katerih ni vlaken, lahko juha uravna nivo sladkorja v krvi in daje telesu več energije, zlasti če vsebuje veliko zelenjave, beljakovin in zdravih maščob, je prepričana Foroutanova. "Juhe vsebujejo kose živil, torej tudi vlakna, a jih je lažje prebaviti, ker so kuhana," razloži Foroutanova. Sok, denimo, ima veliko fitonutrientov in antioksidantov, a je stisnjen samo iz sadja, zato lahko ima velik delež sladkorja (tudi povsem naravni sok) in lahko povzroči padanje in naraščanje nivoja sladkorja v krvi, zaradi tega pa smo lahko bolj utrujeni, še pojasni strokovnjakinja.

Veliko zelenjave, zelišč in začimb

Juhe, namenjene čiščenju telesa, imajo praviloma manj kalorij kot hrana, ki bi jo namesto nje pojedli, kar pomaga tudi pri izgubljanju telesne teže. Tako je na primer število zaužitih kalorij s hrano, ki jo pripravijo pri Splendid Spoon, 800 do 950, zajtrki in kosila vseh naslednjih pet dni pa imajo povprečno po 300 kalorij. Pri Soupure je število dnevno zaužitih kalorij 1000 do 1200, odvisno od vrste hrane, ki jo izberete. Nizkokalorična hrana pa vas lahko pusti lačne in nejevoljne. "Za nekatere ljudi je lahko takšna hrana premalo kalorična, a še vedno lahko dodajo obrok juhe ali druge vrste hrane," razloži Foroutanova. "Poleg tega je pomembna kvaliteta teh kalorij. "Ključno je, da ta hrana vsebuje veliko zelenjave, zelišč in začimb, skupaj s proteini, kot je leča, fižol ali tofu pri vegetarijancih, ali piščančje meso in ribe za vsejede."

Goveja juha z ribano kašo
Janja Budja
Čemaževa juha
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta