Kako preprečiti vrtoglavice in omedlevice?

Reuters
15.09.2019 02:51

Raziskava na astronavtih pojasnila, kako bi lahko zmanjšali motnjo, ki povzroča omedlevanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Astronavti kot poskusni zajčki
Epa

Metoda za zdravljenje astronavtov je relevantna tudi za "neastronavte" z zdravstvenimi težavami, ki povzročajo pogoste primere omedlevice, trdijo raziskovalci. Običajno doživljajo astronavti po vrnitvi na Zemljo vrtoglavice in omedlevice. Raziskovalci so v prejšnjih raziskavah že ugotovili, da dnevna telovadba v vesolju in intravenozna injekcija solne raztopine za povečanje količine krvi po vrnitvi na Zemljo pomagata omejiti tovrstne težave.
V novi raziskavi so ocenili delovanje srca in krvni tlak dvanajstih članov posadke Mednarodne vesoljske postaje, in sicer pred šestmesečno misijo v vesolju, med misijo in po misiji. Raziskovalci so opazili spremembe srčnega ritma in signalov živčnega sistema za uravnavanje srčnega ritma, ki so podobne simptomom pri določenih motnjah, ki povzročajo zmanjšanje krvnega tlaka in omedlevico. Toda z dnevno telovadbo v vesolju in infuzijo dodatnih tekočin ob vrnitvi na Zemljo so astronavti lahko opravljali normalne dnevne dejavnosti brez vrtoglavice ali omedlevice.
Glavni avtor raziskave dr. Benjamin Levine je dejal, da čim več časa oseba preživi v okolju brez gravitacije, tem večje je tveganje omedlevice ob opravljanju normalnih dejavnosti po vrnitvi na Zemljo. Pojasnil je, da vrnitev v okolje z gravitacijo povzroči spremembe krvnega obtoka in včasih tudi ortostatsko hipotenzijo oziroma začasno zmanjšanje krvnega tlaka v pokončnem položaju. Nekaj podobnega se zgodi osebi, ki vstane po dalj časa trajajočem spancu. "To že več časa otežuje vesoljski program, toda običajni ljudje tudi doživljajo te zdravstvene težave," je dejal dr. Levine, profesor na teksaški medicinski fakulteti UT Southwestern Medical Center v Dallasu.
Kot primer je naštel sindrom posturalne ortostatske tahikardije, pri katerem se srce zmanjša in ne more več vzdrževati normalnega krvnega tlaka. Bolniki s sindromom posturalne ortostatske tahikardije so dovzetni za vrtoglavico in omedlevico ter doživljajo neprijetno in hitro povečanje krvnega tlaka. "Pri astronavtih se sicer ta sindrom ne pojavlja, pojavljajo pa se podobni simptomi," je dejal dr. Levine. "Z razumevanjem tega, zakaj prilagoditev na breztežnost povzroča omedlevanje, smo lahko ugotovili, zakaj se to dogaja pri ljudeh, ki nikoli niso bili v vesolju," meni dr. Levine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta