Kdaj je kofeina preveč?

NR
30.01.2022 04:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sašo Bizjak

Izpitno obdobje se bliža, s tem pa za študente tudi naporno in stresno obdobje, ko se učenje hitro prevesi dolgo v noč. Marsikdo poseže po kavi in energijskih pijačah, ki vsebujejo kofein, saj ta stimulira delovanje centralnega živčnega sistema, poveča sposobnost koncentracije, mentalne sposobnosti, zvišuje nivo energije, poveča budnost itd. Seveda pa se ti učinki od posameznika do posameznika razlikujejo - odvisni so predvsem od telesne mase, metabolizma, telesne aktivnosti, občutljivosti na kofein in seveda pogostosti uživanja.

Ne smemo pa pozabiti na stranske učinke kofeina, ki se lahko kažejo v pogostejšem uriniranju, saj deluje kot blag diuretik, hitrejšem srčnem utripu, glavobolu, nemirnosti, tresenju in nespečnosti. Stranske učinke lahko okrepi sočasno uživanje kofeina z nekaterimi zdravili in alkoholom.

Canstockphoto

Kofein je grenka, psihotropna snov, ki je prisotna v več kot 60 različnih rastlinah in tudi v mnogih drugih izdelkih. Najdemo ga v energijskih pijačah, kavi, čaju, gaziranih sladkih pijačah, čokoladi, kakavu, slaščicah in v različnih prehranskih dopolnilih. Glede na priporočilo Evropske agencije za varno hrano (EFSA) je največja dnevna količina za zdravega odraslega človeka, težkega 70 kilogramov, 400 miligramov kofeina oziroma 5,7 miligrama na kilogram telesne mase, ki pa ga ne smemo zaužiti naenkrat, temveč v dvo- do štiriurnih presledkih čez dan. Toliko kofeina na primer zaužijemo z desetimi skodelicami kave espresso (30 ml), osmimi skodelicami črnega čaja ali petimi pločevinkami energijskih pijač (330 ml). Za otroke je varna dnevna količina kofeina še manjša in jo hitro lahko presežejo zaradi manjše telesne mase.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta