Je pitje kave res tako zelo škodljivo? Kofein se v telesu razkraja kar 6 ur

Bonbon Bonbon
26.11.2021 06:00

Mnogi si težko predstavljajo začetek dneva brez vonja črne kave, torej brez napitka, ki prebuja čutila. O okusih in vonjavah nima smisla razpravljati, ker vsak daje prednost nečemu svojemu, ko pa nanese beseda na učinek kave pri prebujanju, dobimo od strokovnjakov zelo različne odgovore.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nekateri zagovarjajo zmerno pitje kave kot dobrodošlo spodbudo možganom, drugi pa zanikajo, da bi črna kava imela takšen vpliv, in kot koristno in bolj zdravo zamenjavo zanjo priporočajo pitje svežih sadnih sokov, čaja, mleka ... Mnogo ljubiteljev kave priznava, da jim pitje kave pomeni veliko več kot uživanje - daje jim možnost za druženje, pripravo na delovne obveznosti ali za premor sredi napornega delovnega dne. Veliko pa je tudi takih, ki si brez pitja črne kave ne morejo niti predstavljati izpolnjevanja vsakodnevnih obveznosti. Zmanjševanje količin popite kave ali popolna opustitev le-te jim povzroča glavobol in živčnost ter znamenja prave abstinenčne krize. O škodljivosti oziroma koristnosti pitja kave na veliko pišejo in govorijo, njena poraba pa se za zdaj povečuje. Ste vedeli, da je kava takoj za nafto pravzaprav drugi artikel, ki ga po svetu največ kupujejo?

Kava in kofein

V našem delu sveta je pitje črne kave znano že 500 let, od sredine prejšnjega stoletja pa je njena poraba na prebivalca v Evropi porasla kar za 60-krat. Najbolj znana sestavina črne kave je kofein (alkaloid-trimetilksantin), ki je naravna sestavina rastlin, s katero te odganjajo nezaželene žuželke. Koncentracija kofeina v kavi je odvisna od več dejavnikov: od načina priprave, kavne mešanice in količine ekstrakta uporabljene kave. Količina kofeina v nasprotju s prevladujočim mnenjem ni odvisna od količine popite kave - z dodajanjem vode se lahko celo poveča. Tako, denimo, običajni espresso vsebuje 60 do 120 mg kofeina, 35 do 50 ml kave, pripravljene za turško kavo, vsebuje 60 do 120 mg kofeina, filtrirana oziroma tako imenovana ameriška kava pa vsebuje kar 95 do 125 mg kofeina.

V zvezi s kavnimi mešanicami naj samo za primerjavo omenimo, da mešanica robuste vsebuje 2,5-krat več kofeina kot mešanica arabike. Količina kofeina pa ni odvisna le od načina priprave in vrste zrnja, marveč tudi od kraja pridobivanja in načina predelave kavnih zrn.

Canstockphoto

V človeškem organizmu ne bi smelo biti več kot 0,5 grama kofeina, torej bi smeli popiti največ štiri do pet skodelic kave na dan. Zdravniki kot največjo dovoljeno dnevno količino kofeina navajajo 400 do 450 mg. Količina 250 ml (25 dcl) črne kave na dan velja za pretirano, optimalni dnevni odmerek naj bi bila količina ene skodelice. Vse, kar je več od tega, ima zaradi vpliva kofeina na organizem nezaželene in celo nevarne posledice.

Kriza strastnih pivcev kave

Kofein najmočneje učinkuje okoli 15 do 30 minut po pitju kave, njegov učinek pa traja okoli tri ure in pol. Ko se razširi po krvnem obtoku, spodbuja sproščanje hormona trebušne slinavke in povečuje porabo kisika v celicah. Poleg tega se pod vplivom kofeina za desetino poveča bazalna presnova, koncentracija glukoze v krvi narašča, zaradi pospešene presnove pa se tudi hitreje porabi. Kofein tudi pospeši delovanje srca in poveča količino izločenega urina. Zaradi takšnega delovanja se po pitju kave počutimo budnejši.

Ker kava vpliva na centralno živčevje, se zmanjša občutek utrujenosti, pri ljudeh, ki nenadoma opustijo pitje kave, pa se lahko pojavijo prevelika občutljivost, živčnost, vznemirjenost, slabost, zaspanost in glavobol. Povedano drugače: strastni pivci kave lahko doživijo pravo krizo, ko se odrečejo svojemu priljubljenemu napitku.

Shutterstock

Kofein spodbuja širjenje koronarnih krvnih žil in zoženje možganskih krvnih žil. Ker povečuje izločanje nevrotransmitorjev, povezanih z odgovorom na stres, kava stimulativno vpliva na živčni sistem, zato mnogim, ki popijejo večje količine kave pozno popoldne ali zvečer, prepreči spanje. Ljudje z zvišanim krvnim tlakom ne bi smeli piti preveč kave, saj jim kofein iz štirih ali petih skodelic kave krvni tlak zviša za 5 m/Hg. Prevelika količina kave lahko poleg rahlejših in nezaželnih težav povzroči tudi hujše zdravstvene motnje in celo delirantno stanje, bolečine v trebuhu ali drisko.

Ste vedeli?

Za razpad kofeina v telesu je potrebnih štiri do šest ur. Pri ženskah, ki uporabljajo oralno kontracepcijo, se ta čas podvoji, pri kadilcih pa za polovico skrajša.

Najboljša temperatura za kuhanje kave je 95 stopinj Celzija, torej tik pred vretjem vode. Pri nižji temperaturi se iz zrn ne izloči dovolj kofeina in esencialnih olj, zato je kava slabša, kuhanje kave pri več kot 95 stopinjah Celzija pa poveča njeno kislost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta